Hlavní obsah

Svět chválí, Babiš haní. Šéfovi ANO leží v žaludku česká muniční iniciativa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda opozičního hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš na svých sociálních pravidelně kritizuje vládu a jejího předsedu Petra Fialu (ODS). Tentokrát k tomu využil ve světě hojně oceňovanou českou muniční iniciativu pro Ukrajinu, která je dle Babiše „podivná“, a táže se, zda není jejím cílem pouze okrást Ukrajince. Fialu pak označil jako „ukrajinského premiéra“.

Foto: Úřad vlády

Petr Fiala s americkým prezidentem Joem Bidenem v Bílém domě

Článek

S návrhem na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu mimo členské státy Unie přišel český premiér Petr Fiala na mimořádném summitu EU na počátku února. Prezident Petr Pavel později na Mnichovské bezpečnostní konferenci informoval o možnosti zakoupit ve třetích zemích 800 tisíc granátů pro Ukrajince.

Česko za iniciativu, ke které se už připojila více než dvacítka zemí, oceňují státy napříč světem. Během oficiální návštěvy v USA Fiala v půli dubna a prohlásil, že již bylo zajištěno půl milionů kusů dělostřelecké munice ráže 152 a 155mm pro Ukrajinu, první by Ukrajině mohly dorazit v červnu.

Babiš nicméně úlohu Česka i celou všeobecně pozitivně hodnocenou iniciativu, která naší zemi v zahraničí přináší body, využil v jeho dlouhodobém „mírovém tažení“ k Fialově kritice.

Českou iniciativu chválil Biden, Macron i Scholz

  • K české muniční iniciativě podle prezidenta Petra Pavla připojilo 20 zemí od Kanady přes Německo, Polsko, Lotyšsko, Litvu, Estonsko, Belgii, Finsko, Portugalsko, Švédsko, Norsko, Dánsko, Nizozemsko či Lucembursko až po Island nebo Slovinsko.
  • Českou iniciativu ocenila řada světových lídrů.
  • „Chci vám poděkovat pane premiére za pomoc při zajištění téměř jednoho milionu kusů munice pro Ukrajinu,“ řekl americký prezident Joe Biden premiérovi Petrovi Fialovi během jeho návštěvy v Bílém domě.
  • „Česká iniciativa je extrémně užitečná, podporujeme ji a zúčastníme se jí, jsme připravení přispět,“ nechal se slyšet francouzský prezident Emmanuel Macron po setkání s českým prezidentem Petrem Pavlem.
  • „Víme, že (Ukrajinci) potřebují munici. Je tady skvělá česká iniciativa,“ prohlásil britský ministr zahraničí David Cameron při návštěvě Spojených států.
  • „Jsem velmi potěšen některými rozhodnutími, která jsme v poslední době, zejména v poslední době, přijali s cílem poskytnout Ukrajině lepší a komplexnější podporu. Patří mezi ně například česká iniciativa pro společné zadávání veřejných zakázek na munici. Ta je obzvláště pozoruhodná, protože je to průlom,“ podotkl německý kancléř Olaf Scholz.
  • „Jsem vděčný za vytvoření Fondu na pomoc Ukrajině (Ukraine Assistance Fund, UAF) ve výši pěti miliard eur a za podporu české iniciativy na nákup munice pro naše vojáky. To nám pomůže. Děkuji,“ prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na unijním summitu v Bruselu.
  • První munici pořízenou v rámci české iniciativy by mohla Ukrajina získat v červnu 2024, oznámil v dubnu premiér Petr Fiala po jednání s šéfem NATO Jensem Stoltenbergem.
  • Podle Fialy se díky české iniciativě podařilo zajistit už 500 tisíc kusů dělostřelecké munice. Na téměř 200 tisíc už jsou smlouvy, dalších 300 tisíc kusů je Česko schopno velmi reálně zajistit, dodal premiér.

„Tohle je ukrajinský premiér, alespoň si na něj hraje, který chodí po celém světě a lobbuje za Ukrajinu, a co je vrchol všeho, že do toho zamontoval náš státní znak. To je český lev, který je u té podivné munice, kterou shánějí obchodníci se smrtí po celé planetě. Dokonce je tam i ruská munice. Nevíme, za kolik to kupují, za kolik se to prodává, kdo na tom vydělá, který poradce, kdo tam zase udělá ty kšefty,“ rozčiluje se na další ze série kritických videí Babiš oblečený do trička s mírovým nápisem „No war“, tedy „Ne válce,“ s tím, že Fiala nic nedělá pro české občany.

Ukazuje přitom fotografii premiéra Petra Fialy s ministryní obrany Janou Černochovou (oba ODS), kteří na sobě mají zelené mikiny s tematikou muniční iniciativy, kdy vedle dělostřelecké munice je vyobrazen znak českého lva a na rukávu je česká i ukrajinská vlajka.

S mikinou ovšem nepřišel ani jeden ze zmíněných aktérů. Černochová, která fotografii zveřejnila, vysvětlila, že kus oblečení obdržela od lidí podporujících před Ruskem bránící se Ukrajinu. Jejím úkolem bylo mikiny rozdal lidem, „kteří mají zásadní podíl na naší muniční iniciativě“. Publikací fotografie na sítí X se tak pochlubila splněním onoho „úkolu“ a podotkla, že dokonce přemluvila Fialu, aby kvůli snímku odložil sako.

Na dalším ze zveřejněných videí Babiš přímo požaduje po Fialovi, aby zveřejnil nákupní a prodejní ceny munice pro Ukrajinu. „Je pravda, že tam je 1000 dolarů na jeden granát hrubá marže? Jasně, budete argumentovat, že doprava, ale to je pár procent. Chápu, že náš zbrojař, který má kontakty všude na světě, vyhrabal tyhle staré zásoby. Je ta munice funkční? Neokradete Ukrajince zase o něco, o nějaké peníze?“ přisadil si Babiš.

Související témata:
Česká muniční iniciativa

Výběr článků

Načítám