Hlavní obsah

Clintonová zůstala ve hře o Bílý dům, vyhrála v Ohiu i v Texasu

CNN, aš, Novinky,The Washington Post,
COLUMBUS/SAN ANTONIO
Aktualizováno

Tvrdý souboj demokratických kandidátů o nominaci pro podzimní prezidentské volby není nadále rozhodnut. Hillary Clintonová zůstává ve hře, v úterý se jí podařilo vyhrát důležité primárky v Ohiu a v Texasu. Vyhrála také ve státě Rhode Island. Její soupeř Barack Obama uspěl jen ve Vermontu.

Foto: Matt Sullivan , Reuters

Hillary Clintonová zdraví své příznivce při projevu v Columbusu po vítězství v primárkách v Ohiu.

Článek

Clintonová vyhrála v Texasu, když získala 51 procent hlasů voličů a Barack Obama 47 procent. Primárky v Texasu však rozhodují jen o dvou třetinách delegátů. Zbylou třetinu určují předvolební shromáždění. To vyhrál Obama.

Po úterních primárkách má nominaci na prezidentského kandidáta za republikány jistou John McCain.

Výhra v Ohiu Clintonovou povzbudila

Clintonová získala v Ohiu 53 procent hlasů, když pro Obamu hlasovalo o osm procent voličů méně. Po vítězství Clintonová v ohijském Columbusu v projevu zmínila, že dosud se nikdo nestal americkým prezidentem bez vítězství v Ohiu. „Jak jde Ohio, tak jde celý národ,“ uvedla.

Clintonová v projevu zmínila i válku v Afghánistánu, kterou podle ní Spojené státy vyhrají. Zaměřila se i na slabé. Podle ní je její program „pro každého, kdo byl odpočítaný, ale odmítl být knockoutovaný, pro každého, kdo zakopl, ale zase se postavil, pro každého, kdo tvrdě pracuje a nikdy se nevzdal". Zmínila také své dosavadní úspěchy v lidnatých státech, jako je New York nebo Kalifornie.

V Ohiu Clintonová odvrátila nebezpečí, že už je odepsaná. Už úspěch v Rhode Islandu zabránil Obamovi získat dvanácté vítězství v řadě.

Podle analytiků poslední úspěchy Clintonové potvrzují nejen skutečnost, že je bojovnice, ale hlavně, že se jí daří uspět v lidnatějších státech. A ty jsou rozhodující nejen v primárkách ale i v samotných prezidentských volbách.

Slabinou Obamy podle nich není jen fakt, že se mu daří pouze v méně lidnatých a většinou neprůmyslových oblastech, ale také to, že nebyl v armádě. Prezident je vrchním velitelem amerických ozbrojených sil.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Obama útočil na McCaina

Projev pronesl i soupeř Clintonové Obama. V texaském San Antoniu už reagoval na skutečnost, že za republikány půjde do podzimních prezidentských voleb veterán z Vietnamu John McCain. Okamžitě připomenul, jeho slova,že Američané mohou zůstat v Iráku sto let, i když ocenil, že McCain mnohdy zaujímal nezávislé postoje, nyní podle něj kráčí ve stopách George Bushe.

Barack Obama při projevu v texaském San Antoniufoto: Reuters/Jessica Rinaldi

Podle něj je potřeba čelit aktuálním nebezpečím a problémům 21. století, jako je terorismus a klimatické změny, pomoci adekvátních prostředků. Pustil se kvůli tomu i do Clintonové. Podle něj bez ohledu na to, že si ji váží, ani Clintonová nemůže přinést potřebnou změnu, protože je už příliš svázaná s děním v Kongresu. Zdůraznil i nutnost zajistit zdravotní péči pro všechny děti.

RHODE ISLAND kandidátpočet hlasůhlasy v procentechdelegáti Hillary Clintonová108 9495813Barack Obama75 316408Další hlasy byly odevzdány již odstoupivším. VERMONT kandidátpočet hlasůhlasy v procentechdelegáti Barack Obama91 90159

9Hillary Clintonová 59 806396Další hlasy byly odevzdány již odstoupivším.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám