Hlavní obsah

Superúterý souboj mezi Clintonovou a Obamou nerozhodlo

Novinky, aš, Novinky, The Washington Post, CNN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Ani primárky v 22 amerických státech nerozhodly boj mezi demokratickými kandidáty na amerického prezidenta Hillary Clintonovou a Barackem Obamou.. Oba získali téměř stejný počet hlasů volitelů na nominační sjezd. Clintonové se nepodařilo dosavadní náskok asi 60 hlasů zvýšit.

Foto: Frank Polich , Reuters

Barack Obama při volebním mítinku v Chicagu

Článek

Clintonová vyhrála v klíčových státech na severovýchodě USA New York a New Jersey, i v nejlidnatější Kalifornii. Vyhrála však jen v osmi státech, zatímco Obama zvítězil ve třinácti státech.

Výsledky z Nového Mexika zatím nejsou známé, protože souboj obou kandidátů je podobně jako v Missouri velmi těsný. Po sečtení 54 procent odevzdaných hlasů má Clintonová v Novém Mexiku náskok dvou procentních bodů, když získala 49 procent hlasů. Ani úspěch v novém Mexiku však nemusí příliš změnit celkové výsledky, protože volební systém v demokratických primárkách je poměrný.

Podle průběžných výsledků získala Clintonová během superúterý hlasy 497 volitelů. Obama získal v úterý zatím hlasy 489 delegátů, tedy jen o sedm méně. Clintonová má celkově hlasy 760 delegátů stranického nominačního sjezdu a Obama 692. Obama se v posledních předvolebních průzkumech na Clintonovou dotahoval, což stvrdily i úterní výsledky.

Clintonová v úterý vyhrála v Kalifornii, New Jersey, New Yorku, Tennessee, Arizoně, Oklahomě, Arkansasu a Massachusetts. Už předtím uspěla v New Hampshire, Michiganu, Nevadě a na Floridě.

Obama vyhrál v úterý v Idahu, Utahu, Coloradu, Kansasu, Missouri, Severní Dakotě, Illionis, Minnesotě, Connectitutu, Georgii a Alabamě, Delaware a na Aljašce. Už předtím vyhrál v Iowě a Jižní Karolíně.

Reklama

Výběr článků

Načítám