Hlavní obsah

Na ostrov Alonissos se jezdí bez léků, je přírodní lékárnou Středomoří

Ostrovy Skiathos a Skopelos jsou často označované jako diamanty severních Sporad. V jejich stínu se krčí malý ostrov Alonissos. A ti, co už měli možnost ho navštívit, se jednoznačně shodují, že neprávem. Nejen, že tu jsou prý jedny z nejkrásnějších západů slunce ve Středomoří, ale ostrov je díky své krásné přírodě i součástí unikátního mořského parku.

Článek

Málokterý řecký ostrov se může pochlubit tím, že se za celá tři tisíciletí příliš neproměnil. Ostrov Alonissos to má ale vědecky doloženo – alespoň co se týká přírody. Ta se zhruba od roku 1000 př. n. l., kdy byl Alonissos důležitým překladištěm zboží pro krétské Minojce, téměř nezměnila.

V souladu s přírodou

Rozloha ostrova je pouhých 63 kilometrů čtverečních a žijí tu jen necelé tři tisícovky obyvatel. „A právě unikátní příroda stojí za tím, že ostrov dnes konkuruje svým mnohem větším kolegům,“ shodují se místní. Nejznámější jsou bezesporu divoké léčivé byliny, které na zdejších svazích rostou v množství rozhodně větším než malém.

„Vždyť už věhlasný starověký zakladatel lékařství a vnuk boha Dia Asklépios učil své následovníky, že na každou nemoc existuje bylina,“ nepochybují tady o tom, že neduhy se dají léčit i jinak než „oficiálními“ léky. I to byl ostatně jeden z důvodů, proč právě tady vznikla Mezinárodní akademie klasické homeopatie.

Obyvatelé ostrova se plně podřizují přírodním cyklům a snaží se o ekologické farmaření. V zimě tady hojně funguje rybolov a navíc – „Ekologická čistota a vyrovnanost Alonissu je regulována jen mírným vstupem turismu na ostrov,“ upozorňují místní. Všechno, co je jen možné, se tady dělá pro zachování čistoty přírody a zachování unikátních rostlinných a živočišných druhů.

Poslední útočiště středomořských tuleňů

Právě proto je Alonissos s přilehlými ostrůvky od roku 1992 národním mořským parkem rozděleným do dvou sektorů. V první zóně nepanují nikterak přísná pravidla. Turisté samozřejmě musí dodržovat pokyny, ty je ale nijak výrazně neomezují. Do zóny s vyšší ochranou se smí jen někdy a s povolením. „Záleží na štěstí a samozřejmě na úředníkovi, jak se vyspí,“ říkají s mírným despektem někteří.

Pro někoho až přehnaná pravidla ale mají své opodstatnění. Ve vodách parku totiž žije posledních asi 700 tuleňů středomořských. Kvůli jednolitému barevnému zbarvení se mu občas říká i „mnich“. „Tuleni jsou velmi plaší, takže nepočítejte s tím, že jich na vás bude z vln koukat několik desítek,“ upozorňuje průvodce. „To spíš uvidíte skupinu delfínů,“ dodává.

Piráti na obzoru!

Nejen přírodou živ je turista. A k návštěvě lákají i dvě městečka – Alonissos a Patitiri. „Poté, co hlavní město ostrova Alonissos zničilo v roce 1965 zemětřesení, správa ostrova přesídlila do přístavu Patitiri,“ vysvětlí vám tady.

Městečko Alonissos bylo celou další dekádu neobydlené. Zachránila ho až skupina německých umělců, kteří na své náklady opravili většinu zdejších staveb. A tahle investice se jim v posledním desetiletí začíná vracet. „Hosté z celé Evropy si v jejich zrekonstruovaných domech pronajímají luxusní apartmány někdy i na celé léto,“ přichází s vysvětlením ti, co zdejší poměry znají.

Tuto lokalitu se vyplatí navštívit i za cenu toho, že obětujete jedno odpoledne na pláži – i kvůli ruinám pevnůstky, která sloužila jako hláska a zároveň jako obrana proti pirátům. Pirátství tady nabralo na síle hlavně ve středověku, koncem byzantské epochy. Cařihrad už neměl prostředky na vnější obranu říše a tak si místní museli pomoci sami.

Dodnes, a to nejen tady na Alonissosu, ale v celém Řecku, můžete na kótách kopců při pobřeží vidět zříceniny malých pevností. Nepřetržitě se v nich střídali na vartě členové místní domobrany. Pokud v dálce zahlédli plachtu nějaké podezřelé lodi, spustili poplach. A ostrované se stáhli do kopců - z dosahu pirátského běsnění.

V Patitiri návštěvníci ostrova najdou i muzeum, kde toto neblahé, ale naštěstí už nepraktikované řemeslo, přežívá jen jako stálá expozice. V městečku je i informační centrum. „Tady vám poskytnou nejen kompletní informace o mořském parku, ale na své toulky po ostrově se můžete vybavit i prospekty a mapami,“ radí delegát.

 Související články o Řecku:

V rubrice Léto u moře jsme psali i o jiných destinacích - například o cestě do Chorvatska nebo Turecké riviéře. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Řecka

Cestovní kancelář Alex, specialista na letní dovolenou v zemích Řecko, Turecko, Tunisko, Egypt atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Řecko:

Hotel se tyčí na sklanatém výběžku přímo nad pláží Koukounaria a nabízí z pokojů luxusní výhled na pláž se zátokou. V blízkosti i další pláže.

Studia Kavouris nedaleko města Skopelos mohou nabídnout unikátní výhled na moře a pláž vzdálenou 150 metrů. Příjemně vybavené pokoje mají výhled na moře.

Klidný hotel 7 kilometrů od hlavního města obklopený zahradou a s vlastním bazeném. Pláž s pozvolným vstupem do vody je jen 150 metrů od hotelu.

 Autor: Lucie Štěrbová & CK ALEX

„Kali orexi aneb Dobrou chuť!“

Mnoho turistů přijíždí do Řecka zhubnout. Je to možné a v jejich silách. Zdejší strava je totiž víceméně dietní. Pokud nemáme pobyt „all inclusive“, zhubnete snadno, aniž byste se nějak omezovali.

Alonissos je vyhlášený delikátními úpravami čerstvě ulovených ryb. A pěkně na všechny způsoby!

Kakavia je zase oblíbený koláč s místním ovčím sýrem a nenapodobitelnou chutí. A naopak pro ty, kteří holdují sladkostem, je tu Boureki, ořechový koláč. Oblíbené jsou i zapékané těstoviny s masem čerstvých langust, kterým se říká Fouskakia. 

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám