Hlavní obsah

Lesbos, dávný domov básnířky Sapfó, láká stále více Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli patří Řecko k nejčastějším letním cílům Čechů, ostrov Lesbos jejich pozornosti donedávna unikal. Ke změně dochází v několika posledních sezónách, ale i tak není na místě strach z toho, že si na pláži nebudete mít kam položit ručník. Třetí největší ostrov Řecka totiž nabízí nepřeplněné pláže a k nim vynikající kuchyni, termální prameny nebo dvacet miliónů let starý zkamenělý les.

Článek

Přestože se tu už turistika začíná rozvíjet, Lesbos si stále ještě zachovává svou ryzí atmosféru a autenticitu. „Na jiných ostrovech už turistický byznys převálcoval zisky z rybolovu, zemědělské činnosti, nebo tradiční výroby,“ říkají místní. „Ale na Lesbosu se stále nejvíc vyplácí pěstování oliv.“ Olivovníky, a produkty s nimi spojené, dobře živí většinu zdejších rodin. Odhadem tu prý roste asi 11 miliónů těchto stromů.

Plody „zahrady Egejského moře“

I proto se ostrovu občas přezdívá „zahrada Egejského moře“. Olivovníky a borovice lemují dlouhé pláže a poskytují azyl těm, kteří chtějí na okamžik uprchnout z dosahu slunečních paprsků. Proslulá je i ostrovní kuchyně, která hojně využívá úlovky místních rybářů. Ochutnat propečenou rybu nebo salát z darů moře je téměř povinnost.

„Turisté si tu často půjčují i automobil nebo motorku a vyrážejí za poznáním tradičního života na ostrově,“ upozorňuje delegát. Objet se dá celý ostrov a tachograf se přitom zastaví až na 320 ujetých kilometrech – tak dlouhé je pobřeží ostrova.

„Kdo navštíví Lesbos a neochutná ouzo, jako kdyby tady nebyl,“ glosují tu často s nadsázkou i fakt, že v místním městečku Plomari se údajně vyrábí to nejlepší ouzo v celém Řecku. Známý anýzový likér tu Řekové pijí půl na půl zředěný s vodou téměř ke každému jídlu – jako aperitiv i digestiv - a turisté si ho pak odvážejí domů jako tradiční suvenýr.

Bezhlavý zpěvák Orfeus
I ostrov Lesbos je úzce provázaný s řeckými bájemi a pověstmi. Jednou z nich je legenda o bájném pěvci Orfeovi, který svým zpěvem nejen dokázal uklidnit přírodu, ale dojal i samotného vládce podsvětí – boha Háda. Jako mnoho legendárních hrdinů i jeho nakonec postihla tragická smrt. Roztrhaly ho Bakchantky – společnice boha vína Dionýsa. Jeho hlavu nesenou lyrou přinesl mořský proud prý sem. A aby byla legenda úplná – právě tady, na ostrově Lesbos, se zrodila lyrika.

Kamenný les a Mytiléné – město věků

Při lenošení na pláži by vás jen těžko napadlo, že hornaté části ostrova jsou pozůstatkem po sopečné činnosti zhruba před dvaceti milióny let. „Důkazem toho nejsou jen termální prameny, které tu jsou, ale i rarita ostrova – zkamenělý les,“ dozví se turisté od těch, kteří tu žijí. Před dvaceti milióny let pokryla stromy-velikány dosahující výšky až sta metrů láva a sopečné bahno.

„Dokonale mumifikované přírodní artefakty tak přežily věky a postupná eroze nakonec rozmělnila vrstvy bahna a lávy, které je zakrývaly, proto je dnes můžeme obdivovat,“ vysvětluje návštěvníkům kamenného lesa, kterých je rok od roku víc, průvodce.

Hlavním centrem ostrova bylo odjakživa město Mytiléné. „A ač se to možná na první pohled nezdá, jeho založení se datuje už do 11. století před Kristem,“ upozorňují informační materiály. Jeho majitelé se často střídali – městu vládli Peršané, Řekové, později i Římané a Byzantinci nebo Turci. Památkou na bouřlivé doby je dodnes zajímavý mix památek různých stylů.

Od pláží, které omývá Egejské moře, je to jen dvě a půl hodiny letu z Prahy. Turisty z Čech tak dělí třeba od večerů strávených v tavernách, kde to voní po pečené rybě, nebo od městečka Molyvos se středověkými kamennými domky a hradem, z kterého je vidět až do Turecka, skutečný kousek. Navzdory tomu pro ně ale zůstává řecký Lesbos poměrně neznámou destinací.

Tipy, co podniknout:
Oslí trekingNejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu? Omyl! Někdo osla považuje za hloupé zvíře. Vyvrátit tento předsudek může netradičně strávené odpoledne na jeho hřbetě. S průvodcem se dopravíte až do vesnice Vafios, kde je možné poobědvat.
Výlet na západ ostrovaPrávě na západě je největší klášter ostrova – Limonos, ve kterém je i muzeum s unikátními exponáty. Blízko je i dvacet miliónů let starý kamenný les – dnes jeden z divů ostrova a zároveň turisty hojně navštěvované místo.
Barbecue na lodiVýborné jídlo si nemusíte dát jen v tavernách na pobřeží, ale i přímo na vlnách. Zatímco se turisté koupou a šnorchlují v průzračně modré vodě, přímo na palubě se pro ně chystá některá z místních specialit. A že je o co stát. Místní kuchyně je proslulá.

Související články o Řecku:

V rubrice Léto u moře jsme psali už i o jiných dovolenkových destinacích. Namátkou třeba o Makarské riviéře, španělském pobřeží Costa Brava nebo Bulharsku. Výčet všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Řecka

Cestovní kancelář Alex, specialista na letní dovolenou v zemích Řecko, Turecko, Tunisko, Egypt atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Řecko:

Prakticky zařízená studia v městečku Petra. K dispozici je bazén. Díky rozsáhlé zahradě v těsné blízkosti je místo ideální pro klidnou a pohodovou dovolenou.

Hotel je tvořený několika nízkými domky v zahradě s bazénem a leží kousek od města Petra a 250 m od písečné pláže. Do středověkého Molyvos je to jen 4 km.

Hotel tvořený několika domky leží jen 150 metrů od písečné pláže Avlaki. Hostům je k dispozici i hotelový bazén s poolbarem a lehátky určenými k relaxu.

Anketa

Na jak dlouho nejčastěji vyrážíte na dovolenou?
Jen na prodloužené víkendy
3,7 %
Týden je tak akorát
21,9 %
Na deset až čtrnáct dní
64,7 %
Na více než čtrnáct dní
9,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 269 čtenářů.

Lesbos – domov básnířky Sapfó

Sapfó, skvělá básnířka, spisovatelka a na svou dobu všestranná umělkyně, žila na přelomu 7. a 6. století před naším letopočtem. Od mládí psala básně a skládala písně se svými texty. V dospělosti, kdy už byla dávno vdaná a měla děti, pořádala literární večery a na nich představovala svou tvorbu.

Dala ale prostor i jiným kolegům. Básníkovi Alcaesovi, nebo virtuózovi na lyru Tarapanderovi. Na večírcích se nejen recitovalo a zpívalo, ale pilo spousta vína a šířila se láska. O sexualitě v dobách Antiky se dnes vyprávějí někdy až přehnané historky, ale pravděpodobně si příliš nezadala s tou dnešních dnů.

Své verše Sapfó psala v aeolském jazyce, dialektu tehdejších obyvatel Lesbosu. A ať to bylo s její láskou ke stejnému pohlaví jakkoliv, svůj život skončila dobrovolně kvůli muži. Mladík Faón, vyhlášený krasavec své doby, neopětoval její city. A Sapfó během návštěvy ostrova Lefkada skončila svůj život skokem z nejjižnějšího mysu ostrova do moře.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám