Hlavní obsah

Na ostrově Skopelos si muži neškrtnou, vládnou mu totiž ženy

Skopelos leží v souostroví Sporady. Na hornatém ostrově, lemovaném písečnými i oblázkovými plážemi, vás překvapí nejen malebné hlavní město a bodří Řekové, ale i matriarchát. Všichni členové rodiny tu poslouchají téměř na slovo babičku nebo maminku, muži se jen tak „vezou“. A turisty láká i nedotčená příroda – vždyť krásu Skopelu obdivoval syn boha Dionýsa a jeho návštěvu doporučují i hollywoodští filmaři.

Článek

Podle místních Řeků je Skopelos nejzelenější řecký ostrov. Když jde ale o rodné místo, bývají Řekové nekriticky vlastenečtí, nejzelenějším ostrovem je prý i Skiathos, Lesbos nebo Thassos, takže tohle prvenství budete muset posoudit sami. Jisté ale je, že rodáci ze Skopelu mohou být na svůj ostrov hrdí.

Ruch přístavu v křivolakých uličkách

Prvním místem, které na ostrově Skopelos pravděpodobně uvidíte, je jeho stejnojmenné hlavní město. Na ostrově totiž není letiště a připlujete sem lodí. Přístav Skopelos patří ke středomořským klenotům. Jeho poloha je netypická. Na řeckých ostrovech se většinou budovaly přístavy na jejich jižních březích. Kvůli klidným vodám, mírnému větru a obvykle stálému počasí.

Skopelos je výjimkou - jeho poloha v uzavřené zátoce umožňuje přepravu osob a zboží i v bouřlivých zimních měsících. Díky svému uzavřenému tvaru je ideální vstupní branou na území ostrova.

Při vstupu do města se ocitáme mezi nespočetnými kaplemi a kostelíky, ze kterých dýchá víra a tradice. Úzká vápencová dlažba, vedoucí vzhůru do horních částí města, je občas přerušována kolmým schodištěm, někdy i obřím kvetoucím buganviliovým keřem.

Město se někomu může zdát jako bludiště, ale i křivolaké uličky nakonec vedou z kopce, takže do přístavu, tepajícího srdce této půvabné lokality, snadno trefíte. Při procházce kolem kostela Panagia tou Purgou na kraji přístavu se může zdát, že se vracíte zpátky proti směru času. Město bylo v roce 1978 poctěno titulem Tradiční obec nebývalé krásy a ocenění zaštítil dekret samotného prezidenta.

Prohlídka Skopelu dá pečlivým a zvědavým návštěvníkům pořádně zabrat. Jen kostelů je zde víc než 30. Převýšení při cestě křivolakými uličkami utahá i trénované. Ale stojí to za to – většina návštěvníků si město zamiluje na první pohled.

Příroda, která pamatuje antiku

Nejen hlavní město dělá ze Skopelu ideální místo pro letní dovolenou – jeho příroda, kde se z vrcholů kopců táhnou pruhy zeleně, které končí až tam, kde začíná modř Egejského moře, vás nadchne. Pro turisty, kteří mají rádi zábavu, jsou připravené pláže s tavernami, restauracemi a zázemím pro vodní sporty.

Pro ty, kteří by na své dovolené dali raději přednost soukromí, je ideální možností pronájem člunu. Při plavbě kolem ostrova určitě narazíte na pláž skrytou mezi keři a skalisky, kde můžete o samotě strávit celý den. Příroda na Skopelu je kromě své krásy proslulá ještě další zajímavostí – některé lokality ostrova jsou chráněnými biotopy, které nezměnily svou podobu už čtyři tisíce let a pamatují tak i slavné řecké hrdiny jako například Odyssea nebo Hérakla.

Krásu Skopelu ocenili i hollywoodští tvůrci, když tu natáčeli úspěšný muzikál Mamma Mia s Meryl Streepovou v hlavní roli. Romantický kostelík, kde se nakonec neodehrála svatba je na severu ostrova. Jmenuje se Agios Ioannis, Svatý Jan, ale film ho překřtil na Agios Mammamios.

„Mono theos xéri“ - „Jen bůh ví,“ říkají Řekové, když si nejsou jisti budoucností. Jestli je ale něco jisté, pak to, že s dovolenou na ostrově Skopelos bývají turisté spokojeni.

Související články o Řecku:

V rubrice Léto u moře jsme psali i o jiných destinacích. Namátkou třeba o Makarské riviéře, španělském pobřeží Costa Brava nebo Bulharsku. Všechny články najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Řecka

Cestovní kancelář Alex, specialista na letní dovolenou v zemích Řecko, Turecko, Tunisko, Egypt atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Řecko:

Studia Kavouris nedaleko města Skopelos mohou nabídnout unikátní výhled na moře a pláž vzdálenou 150 metrů. Příjemně vybavené pokoje mají výhled na moře.

Menší rodinný hotel v letovisku Panormos. Na oblázkovou pláž je to pouhých 150 metrů, hostům je k dispozici i hotelový bazén a bar s celodenní nabídkou nápojů.

Hotel Muses na ostrově Skiathos se nachází v letovisku Koukounaries. Tvoří ho několik menších bungalovů v rozlehlé zahradě, k dispozici je bazén a taverna.

 Autor: Petra Novotná & CK ALEX

Anketa

Co vás nejvíce láká na návštěvě ostrova Skopelos?
Pláže a moře
50,7 %
Lokality, kde se natáčel film Mamma Mia!
7,9 %
Přístav Skopelos
4,2 %
Chráněné přírodní biotopy
12,7 %
Skopelos mě neláká
24,5 %
Celkem hlasovalo 692 čtenářů.

Legenda o prvním králi Skopelu

Skopelos je součástí souostroví Sporady v Egejském moři severovýchodně od ostrova Evia. Je jejich druhým největším ostrovem. Hlavním městem a centrem ostrova je stejnojmenný přístav Skopelos. Od názvu Sporady je odvozeno slovo sporadický – roztroušený, ne moc častý. Souostroví je tvořeno 11 ostrovy, z nichž čtyři jsou trvale osídleny.

Prvním králem ostrova byl Stafilos, syn boha Dionýsa a krásné princezny Ariadny. Něco vám tu nehraje? Pravděpodobně znáte báji o Minotaurovi a statečném Théseovi, který ho v labyrintu porazil. Aby našel cestu ven, pomohla mu zamilovaná Ariadna svou nití a společně s Théseem utekla z Kréty, což je zdánlivý happy end slavné báje.

Na útěku se milenci zastavili na ostrově Naxu, panství boha vína Dionýsa. Ariadna se nechala vínem opojit a společně s dalšími ženami ho pak pila promíchané s krví obětovaného chlapce. Théseovi se Ariadnino chování nezamlouvalo a odplul za dalším dobrodružstvím. Opuštěná ale stále krásná Ariadna nakonec skončila v náručí Dionýsa, se kterým měla Stafila.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám