Hlavní obsah

Nemáte rádi přílišné horko? Jónské ostrovy jsou oázou Řecka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jónské ostrovy, které patří k zeleným klenotům Středomoří, u turistů bodují hlavně příjemným klimatem. Zatímco v jiných částech Řecka schvátí v letní sezóně horko i ty největší teplomily, tady na turisty čekají teploty okolo příjemných třiceti stupňů, svěží vánek a stín olivovníků. I proto se tři nejznámější – Kefalonie, Korfu a Zakynthos – už několik let drží na špici oblíbenosti a jsou i častým dovolenkovým cílem Čechů.

Článek

Každý z Jónských ostrovů je jiný. Mohou se pyšnit jak přírodními, tak historickými krásami a na rozdíl od ostatního Řecka i mírnějším podnebím. Třeba Kefalonie je největším Jónským ostrovem a krajina je tu proto celkem různorodá. Zakynthos je vedle krásných pláží na pobřeží ve vnitrozemí hornatý a turisté zde rádi jezdí na výlety do skal. A třetí oblíbený jónský ostrov Korfu láká turisty na jedny z nejčistších pláží oceněných "Modrou vlajkou čistoty".

Modrá je dobrá…

Začněme u ostrova Kefalonie. Jeho západní pobřeží je lemováno příkrými útesy a půvabnými oblázkovými plážemi, z nichž nejlákavější jsou pláže Myrtos a Petani. Naopak jih ostrova vás obtočí životem pulzujícími květinovými terasami. Místní pláže se zlatým pískem jsou také ideálním místem pro odpočinek.

Pravděpodobně nejzajímavější atrakcí ostrova je jeskynní jezero Melisani. Nachází se severovýchodně od hlavního města Kefalonia. Někdy se také označuje za jezero nymf, neboť podle starých legend se zde tyto nadpřirozené bytosti scházely. Jezero je charakteristické především prostorem, ve kterém se nachází.

Vysoká jeskyně má totiž otevřený strop, takže ze shora přichází skrz skály a listí stromů světlo, které se v čisté vodě roztančí na hladině a vytváří vskutku pohádkové tyrkysově modré odstíny barev. Celé jezero si můžete prohlédnout z lodiček, které sem pravidelně jezdí. Ideální je čas oběda, kdy slunce padá otvorem v jeskyni přímo kolmo na hladinu.

Spory o Odyssea
Ač se poblíž ostrova Kefalonie nachází břehy Ithaky, v poslední době vznikají pochybnosti, že své jméno nese neprávem. Robert Bittlestone se domnívá, že pravým sídlem hrdiny Odyssea byl jeden z poloostrovů Kefalonie, který byl dříve volně ukotven mimo pevninu. Je tedy dosti možné, že pravá Ithaka je dnes přímo součástí ostrova Kefalonia.

Smaragd Středozemí - Korfu

Označení smaragd Středozemního moře se může někomu zdát přitažené za vlasy, ale ten, kdo Korfu navštívil, nemůže nesouhlasit. Nejzelenější z řeckých ostrovů leží jen několik desítek kilometrů od italského „podpatku“ a dovolenkovou stálicí není jen dnes - vždyť sem před striktní etiketou vídeňského dvora utíkala na svůj zámeček už slavná císařovna Sissi.

V encyklopediích ho naleznete pod označením „nejchladnější“ řecký ostrov, ale uvozovky jsou tu víc než kde jinde namístě. V hlavní sezóně, v červenci a srpnu, teplota neklesá pod 27 stupňů, a proto sem vyráží desetitisíce turistů z celé Evropy. K tomu nezapomeňte přičíst i dlouhé a široké pláže s kompletním servisem. Nejvyšší kvalitu zaručuje „Modrá vlajka čistoty“, kterou se mohou pochlubit. A pro rodiny s malými dětmi je určitě podstatná informace, že vstup do moře je tady hodně pozvolný.

Korfu patří k největším ostrovům Středozemí a délka jeho pobřeží přesahuje dvě stě kilometrů. Letovisek a dovolenkových resortů je tu nepočítaně. Na severozápadě ostrova leží střediska Agios Stefanos a Arillas, kam každý rok vyráží za svojí dovolenou i spousta Čechů.

Narozdíl od jiných letovisek, která se v hlavní sezóně potýkají s velkým náporem turistů, jsou letoviska Agios Stefanos i Arillas přelidněnosti ušetřena. Na jednom konci pláží v ústraní se navíc nacházejí i neoficiální místa pro nudisty.

A ty, které celodenní plážový relax snad omrzí, láká na výlet hlavní město Korfu Kerkyra, nebo některý další z deseti Jónských ostrovů – ať už je to Ithaka, Lefkada nebo Zakynthos. Stačí si jen vybrat.

Související články o Řecku:

V rubrice Léto u moře jsme nedávno psali také o Bulharsku, Makarské riviéře nebo  žhavém španělské pobřeží Costa Brava. Přehled všech vydaných článků naleznete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Řecka

Cestovní kancelář MILE, specialista na zájezdy Řecko, Bulharsko, Turecko, Chorvatsko, Itálie atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Řecko:

Stylový hotel ideální pro strávení klidné rodinné dovolené - pláž 120 metrů, centrum 250 metrů, pokoje dvoulůžkové. Odlétá se každou sobotu.

Moderní jednopatrová vilka v osadě Xi a v ní studia a apartmány. Objekt má vlastní bazén, k moři je to 450 metrů. I sem se odlétá každý týden v sobotu.

Prosvětlená dvoulůžková studia v jednopatrové vilce jen 100 metrů od pláže. Pokoje mají vlastní sociální zařízení. Odlety z Česka každý prázdninový týden.

 Autor: Ondřej Moravec & CK MILE

Anketa

Který z Jónských ostrovů vás láká nejvíc?
Ithaka
5,2 %
Korfu
36 %
Zakynthos
32 %
Kefalonie
13,9 %
jiný
12,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 481 čtenářů.

Další informace o Řecku

Zakynthos

Do top3 mezi Jónskými ostrovy bezpochyby patří i ostrov Zakynthos. Občas ho můžete najít i pod označením Zante. Vnitrozemí ostrova je značně hornaté, od toho je odvozený i jeho název. Odnepaměti sem turisté vyrážejí nejen za unikátními skalními scenériemi, krásnými plážemi, které lemují víc než 120 kilometrů pobřeží, ale i za zážitkem na pláži Laganas – kam každoročně připlouvají naklást svá vajíčka karety obecné.

K oblíbeným destinacím na ostrově patří právě životem pulsující Laganas se slavnou „želví“ pláží, ale i klidné a romantické letovisko Agios Sostis – to leží jen několik desítek minut chůze od Laganas.

Pláže na ostrově jsou široké, jen v letovisku Laganas poměrně plné – proto je lepší popojít o kus dál – směrem k letovisku Kalamaki, kde najdete více klidu a soukromí. Stěžovat si na Zakynthosu většinou nemohou ani milovníci nočního života – bary, taverny a diskotéky mají své brány otevřeny do pozdních nočních hodin.

Řecké pivo Mythos

Řecko je proslulé především svými víny, hrozinkovou Metaxou či Ouzem. Pokud ale holdujete spíš zlatavým nápojům s vůní chmele, nevěste hlavu. V Řecku se vyrábí pivo Mythos, které má velice dobrou pověst. Exportuje se celkem do 30 zemí. V roce 2008 navíc získalo prestižní ocenění za nejlepší nápoj v soutěži International Taste and Quality Institute (iTQi), kde v mezinárodní konkurenci porazilo celkem 710 jiných produktů.  

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám