Hlavní obsah

Tajemné UFO lokality: Co se stalo v Roswellu a kde je Oblast 51

Jsou mezi námi mimozemšťané? Při poslechu hovorů spolucestujících v tramvaji ten pocit někdy můžeme mít. Přesvědčivý důkaz ovšem zatím nemáme. Nicméně aktivity amerických vládních úřadů po havárii v Roswellu a utajení Oblasti 51 vyvolávají otázky. Jsou mimozemšťané mezi námi? Podívejme se do zákulisí nejslavnějších UFO lokalit.

Foto: Alan Forbes (geograph.org.uk)

Co to asi je?

Článek

Pojďme si projít tři nejslavnější města, která lidé spojují s UFO, tedy neidentifikovanými létajícími objekty, jak zní překlad zkratky.

Oblast 51: Základna, po které možná volně chodí mimozemšťané

Asi nejslavnější lokalitou spojenou s údajnými výskyty mimozemských plavidel je díky americkým filmům a seriálům Oblast 51 v USA ve státě Nevada. Delegace zelených mužíčků s anténkami tam uzavřela několik dohod s pozemšťany. Tedy alespoň podle jedné z mnoha konspiračních teorií, které stvořili lidé zajímající se o toto místo.

Podle jiných teorií tu americká vláda ukrývá létající talíř či dokonce těla mrtvých vesmířanů. Objevily se i dohady, že tu armáda pracuje na stavbě stroje času. Oficiálně jde o základnu letectva. Vojáci zde prý pracují na vývoji špionážních letadel a dalších strojů využitelných v boji – proto byla vždy vyjádření k Oblasti 51 tajemná jako hrad v Karpatech.

Foto: Simon Johansson (Wikimedia Commons)

Oblast 51 – tady je všechno hrozně tajné. Radši po zhlédnutí obrázku ihned spalte displej a zbavte se všech důkazů, že jste snímek viděli.

Jak to všechno vlastně začalo? V roce 1957 v okolí vyschlého jezera Groom vznikla pro potřeby vzdušných sil Spojených států výzkumná letecká základna. Její široké okolí bylo oploceno a přísně střeženo. To začalo mnoho lidí dráždit, a tak začaly vznikat nejrůznější dohady o tom, že pravý účel komplexu bude možná jiný.

Navíc se na základně stalo i pár neobvyklých věcí, jako například havárie testovacího letounu v roce 1979. Podle tajného zdroje ze základny (ukázalo se, že jde o Roberta Lazara, který v Oblasti 51 krátce pracoval) se nehoda udála kvůli tomu, že základnu ovládli mimozemšťané. Lazar zde však v době incidentu nebyl a vše měl jen z doslechu.

UFO hotel
Hodinu jízdy od švédského města Lulea mají v lese na stromě létající talíř. Ten tu ale nepřistál – jde o hotel postavený pozemšťany. Vesmírná je jen cena – za noc tu v přepočtu dáte skoro 12 tisíc korun.

Proč si vlastně Oblast 51 vysloužila takovou pozornost? Možná proto, že leží poblíž hojně navštěvovaného místa. Je sice zasazena do liduprázdné lokality uprostřed nevadských pouští, nicméně nedaleko vede mezistátní dálnice číslo 95 spojující kanadské a mexické hranice a asi 100 kilometrů odsud najdeme Las Vegas, metropoli hazardu a okázalého odpočinku.

Foto: treehotel.se/ufo

Projít kouřovou clonou do stromového hotelu Treehotel v podobě létajícího talíře? Ve Švédsku klidně.

Do Las Vegas se sjíždějí turisté z celého světa. Po odpoledni na koncertu, večeru v kasinu a noci v luxusním pokoji pro ně výlet na záhadné místo představuje ideální zpestření dne. Sláva tajemné základny se tak dál šíří na všechny strany.

Foto: Lasvegaslover (Wikimedia Commons)

Pokud lidé v jižní části Nevady uvidí na obloze světla, nemusí to být UFO, ale světelné efekty z Las Vegas.

Roswell: Ranč, kam spadl superrychlý balón

Vlahý podvečer, 2. červenec. Byla by to na ranči Williama Brazela na farmě u Roswellu krásná venkovská romantika, kdyby tam nespadl blíže nespecifikovaný létající objekt. Brazela pro jistotu, aby nešířil paniku, zavřely úřady na čas do vazby, a vládní instituce v rychlosti odklidily trosky z ranče. Prý šlo o meteorologický balón.

Podle pozorovatelů mělo ovšem těleso diskový tvar a pohybovalo se mnohem rychleji než balón. Skeptici upozorňují na to, že Roswell se nachází v Novém Mexiku nedaleko hranic s Texasem, kde žijí všelijací blázni a podivíni, takže by se svědectví neměla brát úplně vážně.

Foto: Hedda Gabler (Wikimedia Commons)

UFO fascinuje lidi po celém světě. Tahle maketa mimozemšťana pochází z muzea v tureckém městě Diyarbakir.

On vůbec jihozápad USA je bohatý na pozorování UFO, obzvláště stát Kalifornie, ráj pláží a dovolenkových radovánek. Většinou jde o balóny a menší letadla, nicméně v roce 1953 několik lidí včetně na leccos zvyklého leteckého inženýra Clarence Johnsona spatřilo létající talíř nad Santa Barbarou.

Jisté ovšem je, že v Kalifornii se jako v populárním cíli turistů vypije v plážových barech a restauracích spousta koktejlů, piv a panáků. Zda tato skutečnost má zásadní vliv na velký počet zpozorovaných UFO, se zatím nepodařilo prokázat.

Další tajemná místa světa

Nazca: Signalizují obrazce mimozemšťanům místo pro přistání?

Třetí slavné místo údajně spojené s aktivitou nepozemských bytostí se musíme vypravit do jihoamerického Peru na náhorní planinu Nazca. Zdejší podivné obrazce se nacházejí něco přes hodinu cesty autem od pobřeží Tichého oceánu. Vznikly vyrytím čar do tmavé půdy. Pod ní po 10–20 centimetrech vyvstane světlejší vápencové nebo pískovcové podloží.

Proč je před 1200–2200 lety indiáni vytvořili, o tom dodnes vědci nemají zcela jasno. Jde o obří astronomický kalendář? Mají kresby souvislost se zavlažovacím systémem? Nebo je vytvořili mimozemšťané jako značky pro přistání? Poslední vysvětlení preferuje tvůrce populárně-vědeckých konstrukcí Erich von Däniken.

Foto: Bjarte Sorensen (Wikimedia Commons)

Kolibřík – jeden z nejslavnějších obrazců v Nazce.

Místo si i díky Dänikenově popularizaci oblíbili turisté a téměř žádný zájezd po západní části Jižní Ameriky se dnes nevyhne zastávce v Nazce. Cestovatelé se ale musí nechat vyvézt letadlem nad planinu, protože obrazce se nejlépe pozorují z výšky.

Jestliže se rozhodnete vypravit na některou z UFO lokalit, vezměte si s sebou raději dost alobalu. Podle některých lovců UFO prý pokrývka hlavy z tohoto materiálu zabrání, aby vám mimozemšťané byli schopni číst myšlenky.

Inzertní sdělení: Vydejte se po stopách UFO!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Poznejte Ameriku a procestujte ji od východu k západu. Podíváte se do New Yorku, k Niagarským vodopádům nebo ke slavnému Grand Canyonu. Dostanete se i do slavných podniků v Las Vegas a pouť skončíte v kalifornských velkoměstech Los Angeles (s návštěvou Hollywoodu) a San Francisco.

Vydejte se na tři týdny do čarokrásné krajiny Jižní Ameriky. Podíváte se na světoznámá místa zařazená mezi perly světového kulturního dědictví UNESCO. Spatříte „chodící sochy“ na Velikonočním ostrově, měsíční krajinu Valle de la Luna nebo národní park pod horou Huascarán.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o trojúhelníku luxusu, dále o světových motorájích nebo o největší hydroelektrárně světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Viděli jste někdy UFO?
Ne. Když piji, mám jiné vidiny.
25,5 %
Zdálo se mi, že ano, ale ukázalo se, že to byla manželka.
24,2 %
Ano, dokonce mě uneslo!
50,3 %
Celkem hlasovalo 157 čtenářů.

Las Vegas

Asi sto kilometrů jižně od Oblasti 51 se nachází Mekka všech hazardních hráčů, ale i těch, kdo zkrátka jen chtějí strávit dovolenou v centru zábavy obklopeni veškerým dostupným luxusem. Co se v ní skrývá?

Místo, kde se proháněli piloti Formule 1

Caesar’s Palace je název slavného hotelu, který patří k neodmyslitelným dominantám výhledu na Vegas. Však má také slušné rozměry – rozprostírá se v areálu o ploše čtyř fotbalových hřišť a ukrývá skoro 4 000 pokojů.

To ale zdaleka není všechno. V komplexu hotelu mají také obchodní centrum a ještě v osmdesátých letech minulého století se v areálu jezdily závody motoristického seriálu Formule 1.

Strip – třída, kde se děje vše podstatné

Caesar’s Palace a další významné hotely města soustředili architekti na Strip a do jeho bezprostřední blízkosti. Jde o nejdůležitější ulici Las Vegas. Co nestojí tady, to jako by ani neexistovalo. Všechny slavné budovy kopírující světové památky najdeme právě tady – hotel Luxor se sfingou, Paris s Eiffelovou věží atd.

Hlavní třída největšího města Nevady měří skoro sedm kilometrů, takže ani slušný běžec by ji neproběhl za méně než dvacet minut. Tady se ale neběhá, lidé spíše pozorují okázalou velikost gigantických budov. Z 25 největších hotelů světa jich 15 nalezneme právě zde.

Životadárná přehrada

Stavba uvedená do provozu roku 1936 byla na svou dobu neuvěřitelně velká a drahá. Hooverova přehrada stojí za rozkvětem Las Vegas. Bez obřího rezervoáru vody by se z něj nemohlo stát šestisettisícové město.

Dnes sem od Stripu dojedete autem za 40 minut, ale dříve to bylo špatně dostupné peklo. Dělníci tu v příšerných podmínkách museli pracovat ve čtyřicetistupňových vedrech. Stavba ale vznikala během hospodářské krize, kdy byli rádi za jakoukoliv práci.

Chcete o Las Vegas vědět více? Tak vzhůru na Amerika.cz – magazín o cestování do USA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám