Hlavní obsah

Nejkurióznější místa Karibiku: Kde máte vysokou pravděpodobnost, že zplodíte dítě?

V Karibiku je v tomto ročním období krásně. Na tom se asi shodneme všichni. Nekonečné pláže, na nich bary, kde vám namíchají skvělý koktejl z místního rumu, stín palem… Co dalšího ale víte o místech, kam na dovolenou vyráží stále více Čechů? Tušíte, kde mají neextrémnější letiště? Kde leží hotel „s hvězdičkou“? A kde mají nejkrásnější pláž?

Foto: ESO travel

Na pláži Bavaro je spousta hotelových resortů, z krásy jí to ale neubírá.

Článek

Karibskou klasikou je dovolená na Kubě, v závěsu je Dominikána se skvělým servisem a proslulým all inclusive, na Jamajku se letos z Prahy poprvé létá bez přestupů a několik tisíc Čechů vyráží i na Mayskou riviéru v Mexiku. Přidejte k tomu Curacao, Sv. Martin, Bonaire, Portoriko… Karibik je plný zajímavých a krásných míst. Která jsou ta nej?

Nejkrásnější pláž

Psát o Karibiku a nezmínit se o plážích, zejména o plážích v Dominikánské republice, by byl hřích. Ostatně, právě tahle země se může pochlubit těmi nejkrásnějšími plážemi na planetě. A má na to potvrzení od UNESCO. Nejslavnější dominikánskou pláží je asi pláž Bavaro, která se táhne podél letoviska Punta Cana na východním pobřeží.

Foto: ESO travel

Nejkrásnější pláže světa mají v Dominikáně.

Několik kilometrů dlouhý pás písku stíní palmy a občas na něm bývá možná až moc turistů. Stačí ale popojít dál od centra a krása téhle pláže vynikne naplno. Na pláž Bavaro pak navazuje neméně krásná Cap Cana. A určitě už jste na fotografii někdy viděli pláž na ostrově Cayo Levantado.

Foto: ESO travel

Slavná je i pláž na ostrově Cayo Levantado.

Nejerotičtější hotel

Jmenuje se Desire, v překladu tedy Touha, a sám sebe označuje za vůbec první hotel výhradně pro dospělé v celém Mexiku. Do tohoto hotelu „s hvězdičkou“ vyrazte do letoviska Playa Maroma a… většinu oblečení klidně nechte doma. Hotel je otevřený vyznavačům naturalismu a lidem s uvolněnějším vztahem k sexu. Až na hotelové restaurace se v něm všude můžete pohybovat v rouše Adamově. Maximální soukromí je zaručené.

Foto: ESO travel

Hotelový komplex Desire – pokud vás láká lechtivá dovolená, tady se vám bude líbit.

Tahle luxusní lechtivá dovolená se navíc bude odehrávat v plážovém resortu, který leží přímo na jedné z nejkrásnějších pláží Mexika. Playa Maroma také vyniká podmínkami pro potápění – viditelnost je v místních vodách až 30 metrů.

Nejextrémnější letiště

Zatímco vám se při přistání na Mezinárodním letišti princezny Juliany ze strachu možná i trochu zhoupne žaludek, lidé na pláži Maho budou nadšení. Letadlo totiž vzduchem prosviští jen pár metrů nad jejich hlavami a pak měkce dosedne na ranvej. Ostatně, fotky s přistávajícími kolosy jen pár metrů nad krásnou pláží jsou poznávacím znamením ostrova Svatý Martin.

Foto: alljengi from Edinburgh, commons.wikimedia.org

Jste fanouškem letadel? Na ostrově Svatý Martin si budete připadat jako v ráji.

Letiště leží v jižní části ostrova a nepříliš oblíbené je i mezi piloty. Kvůli tomu, že je obklopené mořem, je pro piloty těžší se orientovat. Nicméně od roku 1942, kdy bylo otevřené, zažilo jen dva vážnější incidenty, poslední v roce 1972. Výlet na pláž Maho rozhodně stojí za to, ale nepočítejte s tím, že si na ní užijete klid rušený jen šploucháním vln…

Nejromantičtější zátoka

Voda, která září, světélkuje a barevně víří podle toho, jak ji zčeříte. Tohle není kulisa pohádkového příběhu ani scifi filmu, ale realita v zátoce La Parguela na Portoriku. Ve vodách místní zátoky žijí miliony bičíkovců, díky kterým voda fosforeskuje. Vydejte se sem za temné noci a na vlastní oči spatříte dech beroucí podívanou…

Foto: explorethere.com

I takhle to může v noci vypadat, když rozvlníte vodu v zátoce La Parguera.

… která je skutečně romantická, ale spíše v obdobích mimo hlavní sezonu, kdy zátoku nebrázdí desítky lodí a loděk. Od prosince do dubna tu ale sami rozhodně nebudete. Také se vyplatí domluvit si projížďku spíše na menší loďce, velké „turistické“ koráby kouzlo ničí úplně. Na menším člunu pak spíše zažijete fosforeskující show, která má v různé dny na různých místech odlišnou intenzitu – záleží totiž i na proudění vody nebo větru.

Nejplodnější ostrov

Plánujete potomka? Pak popřemýšlejte o dovolené na mexickém ostrově Cozumel. Největší mexický obydlený ostrov prý kdysi býval centrem kultu bohyně Ixchel, která měla v mayské mytologii „pod patronací“ těhotenství, porod a plodnost. Na ostrov dodnes přijíždějí mayské ženy, které mají problémy s otěhotněním, a prý zázračná síla místa stále funguje!

Kromě toho Cozumel patří mezi pět nejlepších světových destinací pro potápění. Šnorchl a ploutve se v kufru určitě neztratí.

Foto: ESO travel

Cozumel je ostrovem plodnosti, ale i jedním z nejlepších míst pro potápění na světě.

Nejbarevnější čtvrť

… mají na území Nizozemska. Že jsme se teď sekli o tisíce kilometrů? Ale kdeže! Město Willemstad na ostrově Curacao bývalo hlavním městem Nizozemských Antil. Nicméně jen do roku 2010. Pak totiž Nizozemské Antily a s nimi i ostrov Curacao, město Willemstad a barevná čtvrť Punda přešly plně pod správu Nizozemska. Dovolenou tady zvládnete jen s občankou a s eury v peněžence.

Ale zpět k barvám, které slibujeme v titulku. Čtvrť Punda a s ní ještě čtvrť Otrobanda jsou skutečně barevné tak, že oči přecházejí. Pestrou barvu domků doplňuje ještě navíc zářivě modrá barva místního mostu Královny Juliany.

Inzertní sdělení: Vydejte se do karibského ráje!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky pobytových zájezdů:

Populární hotel, ve kterém zbývá už jen několik volných pokojů. Vydejte se do nejpopulárnějšího letoviska na Jamajce! Hotel tvořený příjemnými dvoupatrovými budovami leží přímo na pláži. Podívejte se na podrobnosti a termíny!

Prožijte dovolenou na jedné z nejkrásnějších pláží světa. Luxusní čtyřhvězdičkový areál leží v subtropické palmové zahradě přímo u pláže. Osm barů, dva bazény, obchodní pasáž, terasa na slunění… Zjistěte víc!

Romantický ostrůvek Cayo Santa Maria, hotel s pěti hvězdičkami, all inclusive. Dokážete si představit lepší dovolenou? Hotel leží přímo na dlouhé pláži s bílým pískem a nabízí část pro rodiny s dětmi a část pro dospělé. Podívejte se na termíny!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o ostrově rekordmanů, o bláznivých dopravních značkách nebo o nejlepších místech v Brazílii. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Které z míst vás nejvíce láká?
Nejkrásnější pláž
60,4 %
Nejerotičtější hotel
18,9 %
Nejplodnější ostrov
3,8 %
Nejromantičtější zátoka
5,7 %
Nejbarevnější město
0,9 %
Nejslavnější hospoda
0,9 %
Nejextrémnější letiště
9,4 %
Celkem hlasovalo 106 čtenářů.

Nejslavnější hospoda

Až vám při prohlídce kubánské metropole Havany vyschne v krku, zaběhnete na mojito do ulice Empedrado a tam hledejte žlutý vývěsný štít s modrým nápisem. I když… dřív vás na slavnou hospůdku La Bodeguita del Medio upozorní hrozen turistů, kteří před ní budou stát. Jde totiž o nejslavnější hospodu na Kubě, podnik, ve kterém se scházela umělecká bohéma.

Pablo Neruda, Gabriel Garcia Marquez, Ernest Hemingway… ti všichni tady sedávali u stolu a upíjeli své drinky. La Bodeguita má po světě desítky frančíz, nicméně „opravdová“ a původní je právě tahle havanská. Vznikla už v roce 1942 a na popularitě jí neubral ani incident, kdy v ní v roce 1997 vybuchla bomba.

Související články

Výběr článků

Načítám