Hlavní obsah

Nejzáhadnější místa světa: kde najdete olgoj chorchoj nebo Oblast 51

Existují místa, která odnepaměti zaměstnávají lidskou zvědavost víc než jiná. Mizející lodě a letadla v bermudském trojúhelníku, až do roku 1994 neexistující Oblast 51, bájný červ Olgoj chorchoj z mongolské pouště Gobi atd. Vydejte se s námi za největšími záhadami lidstva, na místa, která nedají vědcům spát.

Článek

Není větší reklama než pořádná záhada. Svoje by o tom mohli vyprávět Skotové z okolí jezera Loch Ness, kam přijíždějí za jezerní příšerou „Nessie“ tisíce turistů ročně. Legendami a záhadami jsou opředeny i egyptské pyramidy a ani tady není o turisty nouze. Že je takových míst po světě víc asi není třeba dlouze vysvětlovat. Pojďme se na některé další rovnou podívat...

Tajemná stolová hora v Peru

Mimo hlavní zájem turistů je pro změnu stolová hora Marcahuasi v Peru. Toto téměř neznámé místo leží asi sto kilometrů od Limy v nadmořské výšce 4200 metrů. Samotní Peruánci tomuto ohromnému skalnímu městu přezdívají „trůn bohů“ a po večerech si vyprávějí o tajemných svítících skalách a ohromných sochách zvířat.

Za určitého světla a v určitou denní a roční dobu se ohromné skalní masivy mění v klokana, slona, tuleně, ale i tyranosaura. Někteří cestovatelé říkají, že v noci byly v jejich okolí slyšet zvířecí zvuky, dusot koní, bručení, vytí… Podle domorodců prý ožívají ze spánku vyrušené sochy zvířat.

A zatímco část vědců tvrdí, že bizarní skalní útvary jsou pouhým dílem přírody, jiní opatrně připouštějí, že možná vznikly kdysi dávno lidskou rukou. Autor je ale neznámý.

Černá díra zvaná bermudský trojúhelník

Mnohým při zjištění, že poletí přes oblast bermudského trojúhelníku, ztuhne úsměv na rtech. Děsivé zkazky o zmizelých letadlech a lodích tuto oblast v Karibiku předcházejí. Mimochodem – extrémně špatné podmínky pro plavbu v těchto vodách popisoval už Kryštof Kolumbus.

V prosinci 1945 tady beze stopy zmizela letka číslo 19. Piloti pěti amerických bombardérů nejdříve do vysílaček hlásili zvláštní a hustou mlhu a pak se odmlčeli… Napořád. Ani letadla, ani těla záchranáři nikdy nenašli. V roce 1963 pak v této oblasti zmizela nákladní loď s 39 muži na palubě. Ani jejich těla záchranáři nikdy neobjevili.

Vědci nicméně mají několik teorií, které záhadná mizení plavidel a letadel racionálně vysvětlují. Jedna z nich počítá s ohromnými ložisky metanu na mořském dně. Po uvolnění se ode dna ohromná plynová bublina "polkne" vše na hladině, popřípadě i ve vzduchu nad ní. Nevylučují ani existenci obřích mořských vln. A vzhledem k tomu, že je v této oblasti velká hloubka, je velmi obtížné najít trosky a případné oběti.

Mimozemšťané v Oblasti 51

„Použití smrtící síly povoleno!“ Právě těmito nápisy je ohraničena Oblast 51 v Nevadské poušti. Oficiálně jde o výzkumné centrum leteckých sil, geologicky o oblast vyschlého jezera Groom.

Obecně se předpokládá, že jde o tajnou americkou leteckou testovací základnu, kde Spojené státy vyvíjejí nová letadla, ale… oficiálně toto místo až do roku 1994 vůbec neexistovalo, což dalo vzniknout mnoha konspiračním teoriím.

K těm nejznámějším patří ty, které vycházejí z údajného ztroskotání mimozemského plavidla právě v této oblasti. Podle některých záhadologů tady Spojené státy studují jak mimozemšťany, tak jejich lodě, s dalšími se tady schází. Jiné teorie zase tvrdí, že jde o místo, kde Američané v roce 1969 nafilmovali přistání na Měsíci. Více o záhadách a zajímavých místech v USA naleznete v těchto článcích:

Smrtící olgoj chorchoj

Na délku má prý metr a půl a plazí se pod nepříliš silnou vrstvou písku mongolské poutě Gobi. Olgoj chorchoj. Bájný červ, jehož jméno se Mongolové bojí jen vyslovit. Skeptici tvrdí, že jde jen o mocný nástroj šamanů, kteří za pomoci bájných vyprávění utužují svou moc. Jiní by na jeho existenci klidně přísahali.

Olgoj chorchoj vypadá prý jako přerostlá žížala a člověka nebo zvíře dokáže zabít i na vzdálenost šesti metrů. Jak? O tom se záhadologové dodnes dohadují. Podle jedněch zabíjí silným jedem, který plive, jiní se přiklánějí k teorii elektrických výbojů. Po tomto bájném tvorovi dlouho pátrali uprostřed nekonečné Gobi i čeští vědci, ale neúspěšně.

Stejně jako spousta dobrodruhů před nimi. Ač má člověk k dispozici ty nejmodernější přístroje, existují na planetě místa, jejichž podstata nám i s tou nejmodernější technikou uniká. Další informace o Mongolsku a bájném stvoření olgoj chorchoj se dočtete v tomto článku: Mytické stvoření olgoj chorchoj na vás číhá v Mongolsku.

Čtěte dále:

Opusťte svět záhad a přečtěte si i další články:

Nedávno jsme psali také o Srí Lance, Severní Koreji, obřích lodích v Karibiku nebo Bahrajnu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy za exotikou a poznáním

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Jezero Titicaca, tajemná planina Nazca, Svaté údolí… Okruh bájnou zemí Inků s posvátným Machu Picchu a poznáním indiánského života na rákosových ostrovech Vám ozřejmí i jiné životní hodnoty.

Poznejte ikony Ameriky: San Francisko, Los Angeles, Las Vegas. Přidejte Grand Canyon a další skvosty přírody amerického jihozápadu, včetně Údolí smrti a lesních katedrál v NP Sequoia.

Anketa

Které ze záhadných míst vás nejvíce láká jako místo poznávací dovolené?
Jihozápad USA v okolí Oblasti 51
22,2 %
Mongolsko
7,7 %
Peru
10 %
Yucatán a mayské památky
53,1 %
Plavba bermudským trojúhelníkem
7 %
Celkem hlasovalo 1212 čtenářů.

Nejzáhadnější místa planety v širších souvislostech

Oblastem, které prosluly nějakým tajemným úkazem nebo tvorem, jsme se věnovali i v širších souvislostech.

Pokud si tedy chcete přečíst více o Peru a jeho památkách, pak se podívejte na článek Peru a Ekvádor: Poznejte tajuplné Machu Picchu a plovoucí ostrovy.

Více jsme se o bermudském trojúhelníku a vlastně nejen o něm rozpovídali tady: Vyplujte na obří lodi po Karibiku. Čeká vás bermudský trojúhelník i slavné pláže.

Spojené státy jsme pomocí článků procestovali skrz naskrz. Nabízíme vám alespoň malou ochutnávku prostřednictví těchto článků: Severozápad USA: Poznejte mohutné vulkány, sekvoje nebo dravé kosatky a Jihozápad USA: Země kaňonů a famózních národních parků.

Mongolsko - nekonečné mongolské stepi, unikátní atmosféra a pozor – místní obyvatelé, kteří výborně znají české reálie. Jak je to možné? To zjistíte v článku Mytické stvoření olgoj chorchoj na vás číhá v Mongolsku.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám