Hlavní obsah

Speciální pomůcky pro grilování ryb na cedrovém prkénku i na roštu

Novinky, Kristýna Křížová

Zdravější variantu letního grilování představuje úprava ryb. Jejich příprava je ale na grilu o něco náročnější než příprava ostatních druhů masa. Poradíme vám, které pomůcky zajistí co nejlepší výsledek vašeho kuchařského snažení.

Článek

Při grilování ryb se vyplatí nepodcenit přípravu. Pro pečení ryby na roštu stačí kovová mřížka, která se před pečením potře olejem. Na ogrilování stačí většinou pár minut, záleží na velikosti ryby. Když je ryba hotová začne pouštět bělmo, srážející se bílkovinu.

Rybu pečeme na středním žáru, nikdy ne nad plamenem grilu, ideální je proto úprava na grilu, kde je možné teplotu regulovat - hodí se i domácí elektrický gril. Pokud grilujeme opravdu křehké ryby, použijeme grilovací misky.

Grilování na cedrovém prkénku dodá rybě zajímavou vůni

Rybu můžete grilovat i na na cedrovém prkénku, které před grilováním namočíme na několik hodin do vody, aby nezačalo hořet.

Prkénka mají velikost cca 23 x 18 centimetrů a vejdou se na dno průměrného mělkého talíře. Hodí se i k přípravě krevet a hřebenatek.

"Cedrová prkénka odstraňují problémy, se kterými se potýkají milovníci grilování: připékání ryb k rožni, kvůli kterému se při obracení rozpadnou na kusy, když je obracíte. Když grilujete rybu na prkénku, nemusíte je obracet. A další výhodou je neuvěřitelná vůně cedru, která prostoupí celou rybu," tvrdí Steven Raichlen, specialista na grilování.

Jde o techniku, kterou vynalezli indiáni na severozápadním pobřeží Tichého oceánu. Ryba se podává rovnou na prkénku a má speciální vůni.

Perforovaný kovový plát umožní lepší obracení ryby

Na grilování ryb můžete použít i drátěný nebo perforovaný kovový plát, který položíte na rošt grilu. Zajímavou novinkou je i přenosný porcelánový gril.

Oproti běžnému grilovacímu roštu je plát hladší a plošší, snadno na něm pod rybu zajedete naběračkou a otočíte ji.

Obracečka na ryby zajistí rovnoměrné opečení

Obracečka zajistí rovnoměrné opečení ryby a minimalizuje možnost poškození masa. Držadlo obracečky se dá většinou odpojit tak, aby bylo možné zavřít víko grilu.

V alobalu bude ryba spíš dušená, zvlášť pokud byla dlouho marinovaná. Ideální je nechat ji naloženou kratší dobu než dvě hodiny. Jemné maso totiž vstřebá marinádu velmi rychle. Alobal je třeba před přípravou ryby potřít olejem, stejně jako obracečku i rybu. Ideální je pořídit si nádobku se sprejem.

Rybu je vhodné během opékání potírat marinádou. Nejlépe se k tomu hodí odolné silikonové mašlovačky, které vydrží i vysoké teploty.

Na obracení ryb nepoužívejte vidličku

S rybami na grilu manipulujte kleštěmi, vidličkou byste ji mohli poškodit. Obracečky ryb by měly mít co největší nabírací plochu.

Jak na grilování ryb

Hlavní je vybrat správnou rybu. Nejlépe se na grilování hodí steakové ryby - losos nebo tuňák. Malé ryby je lepší grilovat v celku, aby se na grilu nerozpadly a jejich kůži lehce naříznout, aby nepopraskala. To platí pro sardinky, makrely i pstruhy.

Rybu položte až na rozpálený gril, kdy dřevěné uhlí už jen žhne. Rybu krátce opečte z obou stran, aby se zatáhla, teprve pak ji potřete marinádou a pokračujte v opékání.

V posledních minutách grilování je možno do ohniště vhodit jalovec nebo česnek pro zlepšení chuti.

Před samotným grilováním je vhodné rošt grilu nejprve nechat očistit žárem rozhořeného dřevěného uhlí a pak potřít rostlinným olejem. Díky tomu se na něm nebude přichytávat kůže ryby .

Reklama

Související témata:

Související články

Vybavte se na grilování

V posledních letech stále roste obliba vaření, stolování i nejrůznějších párty pod širým nebem. Grilovat se dá nejen na zahradě, ale i na terase či balkóně....

Výběr článků

Načítám