Hlavní obsah

Zákeřná nemoc udeřila bez varování. Mladá žena s ní bojuje už 12 let

Právo, Pavla Franzkiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byla mladá, zdravá a naplno si užívala života. Pak dostala velké křeče do břicha a silné bolesti. Téměř před dvanácti lety se tehdy třiadvacetileté Lence z Prahy nečekaně otočil život vzhůru nohama. Diagnóza zněla ulcerózní kolitida. Nemoc udeřila bez varování.

Foto: Archiv pacientky Lenky

I přes vážné zdravotní komplikace je dnes Lenka maminkou dvouleté holčičky.

Článek

„Byl to takový nečekaný dárek k třiadvacátým narozeninám. V podstatě ze dne na den jsem z plného zdraví spadla do naprosto šíleného stavu. Kromě bolestí se přidal i krvavý průjem, který mě přepadal i třicetkrát za den. Téměř jsem nespala, nemohla jsem jíst, hubla jsem,“ vypráví mladá žena s tím, že si zpočátku připadala tak trochu jako hypochondr.

Měsíc totiž chodila po doktorech. „Bylo mi vážně zle, ale všechny výsledky vycházely v pořádku. Až v nemocnici se to úplně zvrtlo. První, co jsem se dozvěděla, bylo to, že mám tlusté střevo ve velmi špatném stavu a že mi ho možná budou muset vzít. Na druhou stranu to ale byla úleva, jelikož jsem konečně věděla, co mi je, a byla ráda, že mi lékaři pomohou od problémů,“ vzpomíná Lenka s tím, že zpočátku vůbec netušila, co to ulcerózní kolitida je. Postupně se tak s pomocí nejen lékařů, ale i rodičů začala s nemocí seznamovat.

Mladé Kanaďance pomáhá zvládat silné záchvaty její pes

Zdraví

„Zjistila jsem, že je to nevyléčitelné, že budu muset pravděpodobně celý život držet dietu a také budu na lécích,“ prozrazuje pětatřicetiletá žena.

Lenka vyzkoušela při léčbě snad úplně vše. Od antibiotik až po kortikoidy. Po roce jí pak byla nasazena biologická léčba.

„Jsem teď na třetím typu biologického léku, protože první dva mi vždy po čase přestaly účinkovat. Docházím jednou za šest týdnů na infuze, období vzplanutí nemoci mívám jen zhruba jednou až dvakrát za rok, často však přetrvává významná únava a občas se objeví i mimostřevní projevy nemoci, například na kůži nebo jako bolesti kloubů,“ přibližuje Lenka s tím, že zůstává optimistická.

U této nemoci totiž dochází k tomu, že lékaři jsou nakonec nuceni tlusté střevo celé odebrat a zavést umělý vývod. „Léčba jde ale dopředu, mám naději, že někdo vymyslí něco dalšího, co by nám mohlo pomoci,“ vysvětluje mladá maminka, která i přes vleklé zdravotní komplikace porodila zdravou holčičku.

Dominik bojuje se vzácnou nemocí. Nikdo neví, kdy mu selžou svaly a přestane chodit

Děti

Jak sama uvádí, zlepšuje se diagnostika a informovanost o nemoci. Bohužel ale také přibývá nemocných, i dětí. Lékaři už dnes pacientům mohou nabídnout moderní léky, a to jak biologickou léčbu, tak takzvané biosimilární léky, které podle Lenky pacientům skutečně pomáhají.

„Ze zkušeností pacientů, se kterými se v naší organizaci setkávám, vím, že u nových léků pacienty tolik netrápí nežádoucí účinky a dochází poměrně rychle ke zklidnění zánětu. Díky novým operačním metodám nemusí mít čím dál víc lidí po odstranění střeva vývod jako trvalé řešení. To jsou pro nás pacienty velké věci, které nám usnadňují život s nemocí a umožňují nám co nejvíce normálně fungovat,“ doplňuje Lenka, která je členkou v pacientské organizaci Pacienti IBD, z. s., jež pomáhá lidem s ulcerózní kolitidou a Crohnovou chorobou.

„Pořádáme různé semináře, setkání s lékaři a slavíme i světový den IBD,“ uzavírá mladá maminka.

Reklama

Související témata:

Související články

Vitiligo – nemoc, která nahlodá sebevědomí

Bílé skvrny po celém těle nebo ložiska výrazně světlejších vlasů, vousů, řas či obočí. To je kožní onemocnění, takzvaná depigmentace neboli vitiligo. Je sice...

Výběr článků

Načítám