Hlavní obsah

Vitamin C nepodporuje jen imunitu, pomáhá také proti únavě a vyčerpání

Novinky, das

Vitamin C je výborným pomocníkem v prevenci a léčbě celé řady onemocnění, jelikož dokáže velmi intenzivně podpořit imunitní systém. Zde ale jeho pozitivní účinky na náš organismus nekončí. Přispívá také ke snížení únavy a vyčerpání.

Foto: Profimedia.cz

Vitamin C může pomoci i s únavou a vyčerpáním.

Článek

Vitamin C je klíčový antioxidační prvek, který potřebujeme, aby naše tělo bylo zdravé. Pomáhá našemu imunitnímu systému napadat patogeny, chrání buňky před oxidačním poškozením a podílí se na hojivých procesech.

Další jeho předností je, že podporuje produkci kolagenu, životně důležité látky pro zdravé cévy, kosti, chrupavky, dásně, kůži a zuby. Vitamin C je také klíčový pro vstřebávání železa ze stravy, což je podstatné pro tvorbu a fungování červených krvinek.

Jak se nejlépe připravit na období viróz a nachlazení

Zdraví

V neposlední řadě je pak výtečným pomocníkem v boji proti únavě a pocitům vyčerpání.

Když na nás dopadne únava a vyčerpání

Za únavou může stát hned několik důvodů. Jednak nedostatek spánku, nízká či nadměrná fyzická aktivita nebo nevhodná strava, pak také nedostatek vitaminu C a dalších nutričně důležitých látek.

Unaveni se ale můžeme cítit i po proběhlé virové, bakteriální či dokonce parazitární infekci či závažném onemocnění. V posledním roce se velmi často v souvislosti s únavou hovoří i po prodělání covidu-19, a to jak u těžkého, tak i lehkého průběhu.

Podle studie z čínského Wuchanu se ukázalo, že až šest měsíců po akutní infekci covidu-19 trpělo 63 % uzdravených únavou nebo svalovou slabostí, 26 % poruchami spánku a 23 % úzkostmi či depresí. Americký Národní institut pro zdraví pak poukázal na fakt, že následnou únavou trpí i lidé s mírným průběhem onemocnění.

Potvrzeno: Vyléčené pronásleduje únava

Koronavirus

V časopise Nutrients byl publikován přehledový článek, který se zabýval možností

využití vitaminu C v léčbě postvirové únavy, včetně tzv. dlouhého covidu. Podle zjištění odborníků intravenózní podání vitaminu C vedlo k významnému snížení stupně únavy. Jednak se tak dorovnal deficit tohoto vitaminu, pak také díky jeho antioxidačním a protizánětlivým účinkům. K pozitivním účinkům přitom docházelo i při podání doplňků stravy s vitaminem C.

Za posledních deset let proběhlo i několik dalších vědeckých studií, které se zaměřovaly na snížení únavy u celé řady chorob, včetně onkologického onemocnění, alergií či pooperačních stavů. Přičemž vyšší dávka vitaminu C významně snížila únavu téměř u všech zdravotních potíží.

U pacientů s onkologickým onemocněním došlo k významnému zlepšení únavy, ale i celkově kvality života v okamžiku, kdy byly aplikovány velmi vysoké dávky vitaminu C (vyšší než 50 gramů).

Reklama

Související témata:

Související články

Dlouhodobý covid: toto jsou čtyři jeho projevy

Na začátku pandemie se covid-19 považoval za respirační nemoc, z níž se většina nakažených zotaví za týden až dva. Ukazuje se však, že jsou desetitisíce, ne-li...

Potraviny, které zvýší vaši hladinu energie

Vstáváte nevyspalí se špatnou náladou, přes den jste nesoustředění a občas byste nepohrdli ani odpoledním šlofíkem? Pak se o vás možná pokouší jarní únava. Jak...

Výběr článků

Načítám