Hlavní obsah

V zimě hrozí infarkt častěji než v létě, s přivoláním záchranky neotálejte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předvánoční shon, pokles teplot, vysoká vlhkost vzduchu či hádka s partnerem – to všechno může právě v tento čas způsobit infarkt. Podle českých kardiologů si většina lidí na infarkt „zadělává“ celá léta svým životním stylem – zima problém pak umocní, jelikož mráz zužuje tepny, zvyšuje tlak a riziko ucpání cév, zároveň způsobuje poruchy srdečního rytmu.

Foto: Profimedia.cz

Infarktem jsou nejvíce ohroženi šedesátníci se špatným životním stylem.

Článek

Teplotní propad o přibližně 10 °C zvedá počet srdečních příhod asi o 7 %. Předejít tomu, aby třeskuté mrazy nebo stresy před svátky neměly na srdce sebemenší dopad, lze dle odborníků pouze dlouhodobou úpravou životního stylu.

Bohužel ale žádná změna nezafunguje okamžitě. „Pokud se člověk rozhodne zapracovat na snížení rizika, aby zabránil tomu, že na Vánoce skončí v nemocnici s infarktem, měl by začít nejpozději v létě. Změna životního stylu se projeví při poctivém dodržování až po měsících,” upozorňuje profesor Miloš Táborský, přednosta I. interní kliniky – kardiologické FN Olomouc.

Typický nemocný s infarktem

Typickému pacientovi s infarktem je nad šedesát let, má vysoký krevní tlak, cholesterol, kouří, je obézní a léčí se s dalšími chronickými nemocemi.

„Když takový člověk bezdůvodně omdlévá, špatně dýchá či pociťuje obrovskou únavu a začne ho prudce bolet na hrudi, je na čase okamžitě volat záchranku. Počítá se každá minuta. Pokud dojede do nemocnice s katetrizační jednotkou do hodiny, má 96% šanci, že přežije ve velmi dobrém stavu s jen malou jizvou na srdci. Každá hodina zpoždění znamená větší a větší poškození srdečního svalu, který bychom jinak dokázali zachránit.

Netypické příznaky infarktu u žen

Zdraví

Lidé k nám dorazí v rozmezí 2,5–3 hodin od prvních příznaků, mnozí ale i daleko později,“ upozorňuje docent Petr Kala, prezident České asociace intervenční kardiologie České kardiologické společnosti.

Čím dříve si tedy lidé s infarktem zavolají záchranku, tím lépe. Mezi prvotní příznaky, které vás na infarkt upozorní, přitom jsou: bolest na hrudi, pocit na omdlení a nedostatek kyslíku.

Infarkt může ohrozit i lidi covid pozitivní

Lékaři poskytují první pomoc i lidem s covidem-19. „Katetrizujeme, tedy řešíme akutní infarkt zavedením cévek do srdečních dutin a cév, i covid-pozitivní pacienty. Máme na to uzpůsobené sály, personál je vybavený speciálními overaly a respirátory,“ dodává profesor Táborský.

Kardiolog Josef Kautzner: Infarkt dnes přežije 95 procent pacientů

Zdraví

V Česku je 22 katetrizačních center, která fungují 24 hodin denně. Jakmile záchranáři vyhodnotí, že se jedná o infarkt, jedou s pacientem přímo do jednoho z nich. Podle posledních dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR skončilo v roce 2020 v nemocnicích s infarktem 22 497 lidí.

Předseda českých kardiologů profesor Linhart připomíná, že v následujících měsících a letech lze čekat prudký vzestup lidí se srdečním selháním, mimo jiné proto, že infarkt přechodili. Nyní jich je přes 280 000, do roku 2030 by se jejich počet mohl dostat na 450 000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám