Hlavní obsah

Tělo i mozek mají v zimě útlum. Co s tím?

Gabriela Faix, Právo, Gabriela Faix

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, že jsme v zimě roztěkaní, více psychicky unavení a obecně méně schopní myslet, je dle belgických vědců z univerzity v Lutychu spojeno se zimním slunovratem a faktem, že i lidský mozek se ukládá k zimnímu spánku. Poprvé se jim tak podařilo prokázat, že řada schopností lidského mozku podléhá v souladu s přírodou sezonním změnám.

Foto: Profimedia.cz

Naši mozkovou aktivitu ovlivňují dlouhé noci a krátké dny (tedy malé množství denního světla), chladné počasí a snížená hladina vitaminu D v organismu.

Článek

Ve výzkumu vědci například zjistili, že hladiny mozkové aktivity související s udržováním pozornosti dosahovaly nejvyšších hodnot v červnu, a naopak v prosinci těch nejnižších. Mozková aktivita spojená s pracovní pamětí dosahovala nejvyšších příček na podzim a nejnižší byla okolo jarní rovnodennosti.

Čím to je? Naši mozkovou aktivitu ovlivňují dlouhé noci a krátké dny (tedy malé množství denního světla), chladné počasí a snížená hladina vitaminu D v organismu. Mozek se všem těmto faktorům brání tím, že snižuje výkon a přepíná se do tzv. nouzového režimu.

Jak se povzbudit?

Někteří obojživelníci umějí na zimu cíleně zmrznout, mnozí savci se ukládají k zimnímu spánku a např. takovému rejskovi se zmenší mozek a některé další orgány v rámci úspory tepla až o 20 %.

Lidé tyhle vychytávky neovládají, ale v našich zeměpisných šířkách jsme vlastně až do průmyslové revoluce jako převážně zemědělská populace žili v souladu s přírodními rytmy. Zima byla poklidná, věnovaná přípravám na jaro. Šetřili jsme tak i energii, aby se naše tělo dlouhou zimou příliš nevyčerpalo.

V dnešní zrychlené době si to ale většinou nemůžeme dovolit. A v období Vánoc se k práci i běžným starostem o rodinu přidává i shon a práce navíc. Jak tedy přesvědčit náš mozek, aby fungoval čile a neúnavně i teď?

  • Zdravé sacharidy v ovoci, zelenině, olejnatých semenech, ořeších či luštěninách jsou palivem pro mozek, těch se nebojte. Naopak rychlé rafinované cukry prudce zvyšují glykemii, slinivka tudíž musí vyplavit více inzulinu, který hladinu cukru v krvi snižuje. Člověk se pak cítí unaveně a hůře se koncentruje.
  • Nedostatek tekutin se také může projevovat únavou až letargií, doplňujte je tedy pravidelně a v dostatečném množství.
  • Zařaďte do jídelníčku olivový či řepkový olej, semínka, ořechy nebo mořské ryby. Tyto potraviny obsahují esenciální mastné kyseliny, které tělo potřebuje, ale neumí si je vyrobit. Jsou elementárními prvky pro fungování nervového systému.
  • Nezapomínejte procvičovat paměť. A to v jakémkoli věku. Snažte si zapamatovat třeba SPZ projíždějících aut a následně si je vybavovat, menu v restauraci, kam jdete na oběd, při nákupu si rovnou sčítejte položky v košíku bez kalkulačky apod. Měňte také trasy, kterými chodíte do práce, do školy, pomůže i zpřeházení pravidelných činností, které denně děláte.
  • V neposlední řadě se nebojte nechat mozek ve správnou chvíli odpočinout. Zkrátka si udělejte hrnek čaje, pusťte si oblíbenou desku a jen seďte a relaxujte. Ideálně v přítmí.

V zimě vám nemusí být zima

Tělo v teple je základ. Chlad ho nutí vydávat energii navíc, což zákonitě vyčerpává. Může to být dobré pro ty, kdo hubnou, faktem ale je, že v zimě bychom takové aktivity neměli přehánět. Mnozí však jako by se nedokázali v zimě pořádně zahřát. Zejména ženy.

  • Vzpomeňte si tedy na tradiční jídelníček našich předků a jezte často horké polévky, pálivé koření, zázvor a skořici. Také ořechy nejsou od věci, jelikož tuk podporuje udržování tepla. Zahřívací účinky mají i jáhly a pohanka. Udělejte si z nich kaši s horkou vodou či mlékem, dochucenou ovocem a zmíněnými oříšky. Pohybujete-li se venku, myslete na to, abyste s sebou měli termosku s čajem. Ideální je zázvorový se skořicí. Obě ingredience krásně prohřívají a v teplém čaji o to víc. Můžete do něj přidat i plátky pomeranče a doplnit tak vitamin C.

Pozor! U pálivého koření neplatí pravidlo čím víc, tím líp. Silně zahřívací potraviny i koření mohou ve větším množství způsobovat bolesti žaludku či praskání žilek.

Zkuste do jídel přidávat jen špetku chilli, kurkumu, kari, pepř, badyán, hřebíček nebo kmín. Všechny tyto druhy koření pomohou s prohříváním, a navíc třeba objevíte nové chutě.

Foto: Profimedia.cz

Badyán můžete užívat buď jako koření v pokrmech, nebo ve formě čaje.

  • Dalším praktickým tipem jsou hřejivé polštářky, které nejsou drahé ani velké, můžete je tak mít v kapsách a dle potřeby používat.
  • Základem je však dobře se obléct. Teplé ponožky (nohy v teple by měly mít opět zejména ženy), rukavice, čepice i šály jsou v zimě nezbytné. Zabrání úniku tepla z těla a ochrání i nejcitlivější partie před chladem (představte si hlavu, krk a dekolt jako jakési vstupní brány, kudy na nás útočí zima).
  • Je také dobré se pravidelně přiměřeně hýbat, podpoříte tak správnou cirkulaci krve v těle, a tedy i správné prohřívání všech jeho částí. Jen zátěž byste měli ve srovnání s létem zmírnit.
  • Snáze také prochládá dehydrovaná pokožka – pitný režim tedy prospěje nejen mozku, ale i tělu. Pijte teplé, studeným nápojům se raději vyhněte.

Badyán prohřeje

Je nejen skvělým kořením do cukroví, ale také pomocníkem při poruchách trávení. Zbavuje nadýmání, plynatosti i zácpy. Celkově prohřívá, ulevuje svalovým křečím a navíc, což se nám v zimě hodí, povzbuzuje imunitní systém.

Užívat ho můžete buď jako koření v pokrmech, nebo ve formě čaje (půl čajové lžičky přelijte vroucí vodou, 5 minut louhujte). Pijte ho však minimálně dvě hodiny před spaním, je také močopudný a tato nepříjemnost by vás mohla budit.

Rozmarýn povzbudí

Někdy se mu také říká bylinka vzpomínek. Jeho složka zvaná 1,8-cineol může za to, že vůně rozmarýnu zlepšuje paměť, soustředění, udržuje bdělost a vylepšuje náladu.

Foto: Profimedia.cz

Pro podporu práce mozku je nejlepší zahřátý rozmarýnový aromatický olej (např. v aromalampě).

Navíc prospívá i trávicí soustavě, imunitnímu systému a dýchacím cestám. Pro podporu práce mozku je nejlepší zahřátý rozmarýnový aromatický olej (např. v aromalampě).

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám