Hlavní obsah

Sociální izolace trápí i teenagery aneb Jak jim pomoci se s ní vyrovnat

Novinky, bok

Už nějakou dobu jsou v Česku zavřené školy kvůli snížení rizika šíření koronaviru. Výsledek toho je v mnoha rodinách téměř shodný. Neustále pobíhající děti vyžadující vaši pozornost, případně otrávené obličeje teenagerů, kteří nejenže se doma musí učit, ale navíc nemohou dělat to, co je pro řadu z nich téměř základní prioritou - setkávat se s přáteli. Jak jim pomoci se s tím vypořádat?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Alespoň podle kalendáře je stále ještě školní rok, byť se vyučuje v netradičních podmínkách, tedy doma. Co na první pohled mohlo vypadat jako možná úleva, tedy alespoň pro mnohé školáky, se postupem času jeví jako zlo, které nejspíš jen tak zcela nezmizí. A pro řadu z nich ono zlo nepředstavují ani tak hromady úkolů, jako spíš jiný strašák - sociální izolace.

I na dětech, především pak mladých dospívajících, může nepáchat velké „škody” v podobě depresí a chmur.

Máte-li doma jednoho či více takto „postižených” teenagerů, jistě i vás přepadá myšlenka, jak jim pomoci celou tuto nelehkou situaci, ve které jim chybí především osobní kontakt s kamarády, zvládnout.

Odborníci pro server Yourtango sestavili přehled několika kroků, díky kterým bude pro řadu z nich toto nelehké období možná přeci jen trochu snazší. Nejlépe samozřejmě s pomocí blízké rodiny.

Jak lépe komunikovat se svými teenagery

Děti

Pomozte jim utřídit pohled na situaci

I bez všudypřítomného koronaviru mají mnozí teenageři leckdy co dělat sami se sebou a svými pocity, se kterými si ne vždy ví rady. Proto je v této chvíli obzvláště důležitá pomocná rodinná „ruka”, díky které si dokážou nejen udělat přehled o situaci, ale i urovnat pohled na vše kolem toho.

Pařížané v izolaci hrají v oknech kvízy

Koktejl

Pokud budou vše brát tak, že „absence přátel je ta nejhorší věc na světě”, nejspíš to tak i bude. Pokud ale budou na to samé pohlížet tak, že „je to sice zlé, ale má to i nějaké výhody”, může se stát, že se jim najednou povede i něco, co nevěděli, že je možné - začnou si danou situaci užívat.

Pokud si přitom budou jisti, že „tohle všechno” jednou přejde, bude to o to snazší.

Zapojte je do chodu domácnosti

Z pohledu teenagera to možná nebude ideální, ale jak odborníci radí, i tak je vhodné je v této situaci zapojit do běžného chodu domácnosti, obzvlášť v případě, kdy na rodičích leží mnohem větší odpovědnost.

Zkuste jim třeba svěřit na dopoledne mladšího sourozence, lehčí úklid domácnosti, nebo cokoli jiného. Nebude to z jejich pohledu zábava, ale určitě to rozptýlí mnohé chmury, které by je mohly přepadat.

Navíc zapojení do běžného chodu domácnosti a svěření méně či více důležitých úkolů u teenagerů mnohonásobně sníží pocit osamělosti, který může v tomto období u řady z nich poměrně rapidně narůstat, tvrdí odborníci.

Mějte správné informace

Během koronavirové krize se každý den dozvídáme nové a nové informace, ve kterých je poměrně lehké se ztratit. Je to proto více než příhodné, abyste jako rodiče měli jasno v tom, co je pravda, a co ne, abyste to mohli svým teenagerům jasně a s klidem vysvětlit.

Aktivity, které vám pomohou uvolnit napětí v karanténě

Styl

I oni totiž mohou snadno podlehnout mylným informacím, které u nich mohou navíc pod náporem stresu rozvíjet různé psychické poruchy.

Zaměřte se s optimismem na budoucnost 

Je důležité nejen sebe, ale i své děti všeho věku ubezpečit, že toto všechno jednou pomine a čeká nás opět optimistická budoucnost. Na to je třeba neustále myslet.

A pokud jim chcete zajistit smysluplné vyplnění času, než se tak stane, zkuste jim navrhnout, ať se naučí cokoli nového.

Na krizové linky se stále častěji obracejí lidé, kteří řeší obavy z budoucnosti

Koronavirus

Jednak nebudou tolik podléhat pocitu osamění a strachu z nemoci, na druhé straně mohou po ukončení všech restrikcí ukázat kamarádům, co se naučili.

Udržte kontakt

I v době sociální izolace je třeba nezavrhnout všechny okolo, ale naopak s nimi zůstat v kontaktu. S tím nejen dospělým, ale především teenagerům mohou pomoci tolik oblíbené sociální sítě.

Možná některá přátelství povadnou, jiná se ale možná právě díky této situaci upevní.

Reklama

Související články

Jak lépe komunikovat se svými teenagery

Každý, kdo má doma dospívajícího, moc dobře ví, že komunikace s ním není vůbec jednoduchá. Cokoliv řeknou dospělí, je okamžitě buď špatné či trapné a není tomu...

Výběr článků

Načítám