Hlavní obsah

S roztroušenou sklerózou se zdravotní sestra naučila žít, covid ji ale srazil na kolena

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roztroušenou sklerózou onemocněla v osmnácti letech. Už tehdy se chtěla o nemoci dozvědět maximum a udělat vše proto, aby ji co nejméně omezovala. Rozhodla se vystudovat na zdravotní sestru a dodnes je za toto rozhodnutí ráda. Práce dnes šestačtyřicetiletou Věru Suchou velmi bavila a naplňovala. Ne náhodou získala v roce 2011 i titul Sestra roku a Sestra mého srdce. V současné době ji ale vykonávat nemůže. Těžký průběh covidu, který prodělala v březnu, ji doslova srazil na kolena.

Foto: archív paní Věry

Zdravotní sestra Věra Suchá

Článek

Přes své onemocnění žila Věra Suchá až do letošního března velmi spokojeným a aktivním životem. Pak ale onemocněla těžkou formou covidu, kdy v nemocnici doslova bojovala o život.

Měsíc byla upoutána na lůžku a vůbec se nepostavila na nohy, což způsobilo, že její tělo velmi oslabilo a významně se jí zhoršilo i její několik let stabilizované onemocnění - roztroušená skleróza.

Z nemocnice domů se tak vracela vděčná za život, ale nešťastná, že je upoutána na invalidním vozíku. Jakmile jí to zdravotní stav dovolil, začala na sobě okamžitě pracovat, aby se mohla znovu postavit na vlastní nohy.

Roztroušená skleróza není nepřítel, ale partner, říká maminka dvou dětí

Styl

„S pomocí manžela a fyzioterapeutů jsem šla tvrdě za svým cílem. Každodenní rehabilitace přinesla své ovoce, se cvičením a rehabilitací jsem se dokázala z vozíku zvednout a jsem schopna s pomocí chodítka ujít pár kroků,” svěřuje se paní Věra.

Aby se mohla vrátit do své práce, která jí moc chybí, je to ale málo. Chůze je pro ni stále velmi namáhavá, protože v nohách má stále ještě velmi málo síly, jsou tuhé a brní. Celkově se tak cítí velmi unavená a vše se začíná negativně odrážet i na jejím psychickém stavu.

S návratem do zaměstnání by jí mohl pomoci kromě intenzivní rehabilitace i unikátní neurostimulátor WalkAide, který by jí pomocí elektrických impulzů, jež aktivují svaly zvedající při pohybu špičky nohou, umožnil plynulejší chůzi a nezakopávat.

Nepodceňujte rané příznaky roztroušené sklerózy

Zdraví

Přístroj ale zdravotní pojišťovny nehradí, stejně tak jako speciální intenzivní rehabilitační program, proto se paní Věra rozhodla požádat o pomoc přes dárcovskou platformu znesnáze21. Pokud by se jí podařilo vybrat více jak 340 000 Kč, pak by si ráda ještě pořídila odlehčený invalidní vozík pro rychlé přesuny.

Jejím velkým přáním je vrátit se co nejdříve jako zdravotní sestra alespoň do ambulance v Kutné Hoře. A pokud to jen trošku půjde, tak i do nemocničního prostředí kolínské nemocnice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám