Hlavní obsah

S mnohočetným myelomem chodí lidé k odborníkům často pozdě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada nemocných se začíná podle lékařů s mnohočetným myelomem léčit až pozdě, kdy už nemoc vyústila v selhání ledvin či vážné poruchy páteře. Podle odborníků za to mimo jiné může neznalost a s tím související dlouhá doba, než se nemocným dostane patřičná péče.

Článek

To, že mnohočetný myelom je zhoubné onemocnění krve, vědělo podle mezinárodního výzkumu společnosti Harris Interactive pouze osm procent Evropanů. Lékaři přitom každoročně v Evropě zjistí 26 000 nových případů, více než 18 000 Evropanů ročně vinou této nemoci umírá. V Česku se s mnohočetným myelomem léčí asi 1300 osob, každoročně přibude zhruba 400 nových pacientů. Většinu z nich tvoří lidé středního či vyššího věku.

Nemoc se projevuje zejména bolestí kostí. Zodpovědné jsou za to přemnožené myelomové buňky v kostní dřeni. Myelomové buňky se odlišují od svých funkčních, zdravých protějšků (plazmocytů) nekontrolovaným množením a dlouhým životem v kostní dřeni. To způsobuje, že tyto myelomové buňky zabírají v kostní dřeni stále více a více prostoru na úkor buněk zdravých, které utlačují. V kostech se vytvářejí ložiska patrná na rentgenových snímcích jako otvory.

Nemocní tak často "bloudí" mezi ortopedy, neurology a rehabilitačními lékaři. Podle Romana Hájka z Hematoonkologické kliniky Fakultní nemocnice Brno - Bohunice přitom stačí mnohdy jen udělat rentgenový snímek, ze kterého odborník nemoc pozná. Jeho slova o častém pozdním odhalení nemoci potvrdila i jedna z pacientek. S tímto onemocněním se léčí asi čtyři roky. Jednou se již příznaků nemoci zbavila, ale nemoc udeřila znovu.

Nemoc nelze zcela vyléčit

Podle lékařů nemoc sice nelze zcela vyléčit, ale pacient s ní může žít i řadu let. Za klíč k úspěšné léčbě považují zejména komunikaci pacienta a lékaře. Nemocný by měl vědět, co se s ním bude dít a měl by na to být připraven. "Při aktivním přístupu nemocného k léčbě lze docílit mnoha let kvalitního života," vysvětlil primář hematoonkologického oddělení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Jan Straub. 

Nemocným s touto chorobou může pomoci nový klub, který vznikl pod hlavičkou pacientského sdružení Arcus Onko Centrum. Informace zájemci naleznou na jeho webových stránkách www.mnohocetnymyelom.cz, kde se dozvědí fakta o onemocnění i adresy specializovaných center. Jejich součástí je také internetová poradna. Každý všední den od 08:00 do 15:00 se mohou zájemci obrátit na telefonní linku 532 233 551.

Reklama

Související témata:

Související články

Dva onkologické léky roku startují

Pamětníci marně přemýšlejí, kdy se něco podobného stalo naposledy. Představitelé Food and Drugs Administration, která schvaluje všechny léky pro USA,...

Rakovinu krve značí i bolest v kostech

Bolest v kostech, která se stěhuje, a časté zlomeniny kostí mohou být varovným signálem mnohačetného myelomu, tedy nevyléčitelného rakovinového onemocnění...

Výběr článků

Načítám