Hlavní obsah

Rakovinu krve značí i bolest v kostech

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bolest v kostech, která se stěhuje, a časté zlomeniny kostí mohou být varovným signálem mnohačetného myelomu, tedy nevyléčitelného rakovinového onemocnění krve.

Foto: Stanislava Dvořáková

"Šmoulí stezka" skryla řadu tajemství - u tůňky zůstaly však jen vodní víly, vodník se odstěhoval.

Článek

"Varovným signálem je také trvale zvýšená sedimentace. Zejména praktičtí lékaři by na to při vyšetření pacientů měli myslet, a jestliže má někdo trvale zvýšenou sedimentaci, navíc časté infekce a teploty či poškození ledvin, měli by ho odeslat na speciální vyšetření," poradil docent Roman Hájek z interní hematoonkologické kliniky Fakultní nemocnice v Brně.

Ročně je diagnostikováno přibližně čtyři sta nemocných. "Většinou se týká lidí středního a vyššího věku, hlavně nad 60 let. Jako u většiny nádorových onemocnění krve není příčina dosud známá. Nejde ale o chorobu dědičnou ani infekční," zdůraznil docent Hájek.

V ČR je několik pracovišť, která se na léčbu specializují. Dvě jsou v Praze a po jednom v Brně, Hradci Králové, Olomouci.

Podle doktora Vladimíra Maisnara z oddělení klinické hematologie Fakultní nemocnice v Hradci Králové je mnohačetný myelom plíživé onemocnění a často dochází k jeho odhalení až ve vyšších stadiích onemocnění. I když někteří lidé s nemocí žijí více než deset let, přesto je to nemoc nevyléčitelná.

Nejmodernějším postupem léčby je chemoterapie, zakončená transplantací kostní dřeně. Od března také lékaři dostanou nový lék, který jim pomůže při léčbě. Měl by pacientům prodloužit život.

Reklama

Související témata:

Související články

Dva onkologické léky roku startují

Pamětníci marně přemýšlejí, kdy se něco podobného stalo naposledy. Představitelé Food and Drugs Administration, která schvaluje všechny léky pro USA,...

Výběr článků

Načítám