Hlavní obsah
Vařit se dá chutně i na koleji. Foto: Profimedia.cz

Recepty pro studenty aneb Gurmánsky lze jíst i na koleji

Studentská léta jsou vzrušující, svobodná, ale i plná povinností. Kdo by ztrácel čas vyvařováním? A kdo to v tom věku vlastně umí? Přesto nemusíte přežívat jen o chlebu s něčím, polévkách z pytlíku nebo párcích. Kuchařka Julie Kučerovská dokáže nejen studentům, že vařit se dá rychle, chutně, zdravě, levně a hlavně zábavně. Třeba i na koleji…

Vařit se dá chutně i na koleji. Foto: Profimedia.cz
Recepty pro studenty aneb Gurmánsky lze jíst i na koleji

Kroupový salát

Foto: Petra Novotná

INGREDIENCE
Na salát
  • 100 g krup
  • 100 g mozzarelly
  • 1 velké rajče
  • 50 g anglické slaniny nakrájené na plátky
  • hrst rukoly
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
Na zálivku
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžičky medu
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • 2 lžičky vody
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

POSTUP:

  • Nejprve si propláchněte kroupy pod tekoucí vodou a namočte je na půl hodiny do vody, aby byly alespoň 3 centimetry pod hladinou.
  • Po půl hodině vodu osolte a promíchejte. Kroupy přiveďte k varu a na mírném ohni je vařte do změknutí. Doba vaření krup je pokaždé jiná, to, že jsou hotové, poznáte ochutnáním.
  • Mozzarellu i opláchnuté rajče nakrájejte na malé kostičky.
  • Na rozpálenou pánvičku poklaďte plátkovou slaninu. Smažte ji asi 2 minuty z každé strany, hezky do křupava. Pak ji stejně jako mozzarellu i rajče pokrájejte na kostičky.
  • Měkké kroupy slijte, přesypte do jiné mísy a nechte v klidu vychladnout.
  • Teď je ten pravý čas na přípravu zálivky. Olej, med, hořčici a vodu rozšlehejte metličkou, osolte a opepřete podle chuti.
  • Do vychladlých krup přidejte rukolu, mozzarellu, slaninu, rajče, osolte je a opepřete, zalijte zálivkou a řádně promíchejte. Voilà!

Kuřecí stripsy

Foto: Petra Novotná

INGREDIENCE
  • 500 g kuřecích prsou
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • 50 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 100 g kukuřičných lupínků
  • olej na smažení

 POSTUP:

  • Maso pokrájejte na nudličky dlouhé cca 15 cm a široké asi 2 cm. Osolte a opepřete je z obou stran.
  • Do jednoho hlubokého talíře nasypte mouku na obalování. Do druhého rozšlehejte vidličkou vajíčka se špetkou soli. Třetí naplňte důkladně rozdrcenými kukuřičnými lupínky.
  • Nejjednodušší postup je nasypat je do sáčku a párkrát přes něj přejet kuchyňským válečkem.
  • Maso obalte nejprve v mouce, pak ve vajíčku. Nakonec v lupíncích.
  • Na velkém plamenu si rozpalte pánev. Na tu nalejte tolik oleje, aby sahal do výšky asi 1 cm.
  • Vložte stripsy na rozpálenou pánev a stáhněte plamen na střední velikost. Stripsy se tak nepřipálí. Kousky smažte z každé strany dozlatova zhruba 5 minut.
  • Nakonec nechte hotové stripsy na papírovém brousku okapat.

Fazolky na smetaně

Foto: Petra Novotná

INGREDIENCE
  • 20 g másla
  • 8 malých rajčátek
  • 300 g mražených fazolových lusků
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • hrstka čerstvých bylinek podle chuti (oregano, tymián, bazalka…)

POSTUP:

  • Rozpalte si na sporáku pánev a rozpusťte na ní máslo.
  • Rajčátka opláchněte a překrojte napůl. Asi minutu je opékejte na rozpuštěném másle, aby trochu změkla.
  • Přidejte fazolky a nechte je asi 5 minut na pánvi povolit. Až se fazolky trochu rozmrazí, přilijte na pánev smetanu a prolisujte česnek.
  • Nechte smetanu 5 minut zredukovat, to znamená, že smetana bude probublávat.
  • Pak vše osolte a opepřete dle svých preferencí a přidejte bylinky nasekané na drobnější kousky.
  • Servírujte s toustovým chlebem nebo čerstvým pečivem.

Banánové lívanečky

Foto: Petra Novotná

INGREDIENCE  
Na lívance
  • 1 přezrálý banán
  • 1 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 2 lžičky moučkového cukru
  • 4 lžíce rostlinného oleje na smažení
Na ozdobu
  • čerstvé ovoce podle chuti (jahody, maliny, ostružiny, borůvky…)
  • marmeláda podle chuti
  • čokoládová pomazánka
  • zakysaná smetana
  • javorový sirup
  • skořicový cukr

POSTUP:

  • Oloupejte banán a v misce ho rozmačkejte vidličkou na kaši. Přidejte k němu vejce a mléko. Metlou směs rozšlehejte.
  • V jiné misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a cukr. Do tekuté směsi přidejte sypkou směs a opět metlou prošlehejte, až se spojí.
  • Na pánvi rozpalte trochu oleje, nalijte na ni lžíci těsta a vytvarujte do tvaru kolečka. Ta pak nechte 1–2 minuty smažit. Opakujte z obou stran.
  • Že jsou lívance hotové, poznáte tak, že zezlátnou a půjdou lehce otočit. Nakonec je přendejte na ubrousky, odsaje se tak přebytečný olej.
  • Nejlépe chutnají se zakysanou smetanou a čerstvým ovocem nebo s marmeládou a javorovým sirupem. Chcete-li mít těsto chuťově zajímavější, přidejte do něj lžíci kakaa nebo skořice.

Chleba ve vajíčku

Foto: Petra Novotná

INGREDIENCE
Na chleba
  • 2 vejce
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • 3 krajíce chleba
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
Na ozdobu
  • malá rajčátka
  • kyselá okurka
  • lahůdková nebo normální cibulka
  • plnotučná hořčice

POSTUP:

  • Vejce vyklepněte do misky a rozšlehejte vidličkou tak, aby se spojil bílek se žloutkem. Osolte a opepřete podle chuti. Krajíc chleba namočte do rozšlehaného vajíčka a vidličkou promačkejte, aby nasáklo do střídky. To samé zopakujte i z druhé strany krajíce.
  • Rozpalte si v pánvi trochu oleje a vložte do ní krajíce chleba. Smažte z každé strany asi 1–2 minuty. Dozlatova osmažené chleby nechte položené na ubrousku, který vsákne přebytečný olej.
  • Opláchnutá rajčátka nakrájejte na menší kousky, okurku na kolečka a oloupanou cibuli na drobounko. Nakonec chléb potřete jemnou vrstvou hořčice a nazdobte pokrájenou zeleninou.
  • TIP: Lahůdková nebo taky jarní cibulka je mladá cibule, která je sklizena ještě v době, kdy má zelené výhonky. Obsahuje vitamíny B, C a E, vápník i železo a má také protirakovinné účinky.

Trhané hovězí

Foto: Petra Novotná

INGREDIENCE
  • 400 g zadního hovězího masa v celku
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžičky římského kmínu
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 150 ml extra panenského olivového oleje

POSTUP:

  • Horkovzdušnou troubu předehřejte na horní i spodní ohřev na 150 °C. Maso si připravte do hlubokého talíře. V malé misce smíchejte cukr, kmín, lžičku soli, lžičku mletého pepře a mletou papriku.
  • Promíchejte a vmasírujte rukou kořeněnou směs do hovězího. Potom maso zalijte asi 50 ml olivového oleje a ten pak opět vmasírujte krouživými pohyby do masa.
  • Rozpalte pánev s trochou oleje, stačí půl minuty. Pak na ni vložte maso. Opékejte ho z každé strany asi 2 minuty, aby se zatáhlo. Hotové maso bude na povrchu hnědé, ne růžové.
  • Nakonec maso vložte do malého pekáčku a přilijte k němu zbylých 100 mililitrů oleje. Přiklopte pekáček pokličkou či alobalem a dejte ho péct do vyhřáté trouby na 6 hodin.
  • Během pečení můžete maso zkontrolovat, hotové půjde snadno vidličkou rozdělit na vlákna. Právě tak ho po vytažení z trouby natrhejte.
  • TIP: Trhané hovězí nejlépe chutná v mexické tortille spolu s bílými fazolemi v rajčatovém nálevu, nasekanými cherry rajčátky, zakysanou smetanou a guacamole. Nebo ho dejte jen do rozkrojené housky či bagetky a přidejte k němu svou oblíbenou zeleninu: třeba ledový salát nebo rukolu. Skvěle chutná i jen tak s rýží.

Guacamole

Foto: Petra Novotná

INGREDIENCE
  • 1 zralé avokádo
  • 1 velké rajče
  • 1/2 cibule
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • hrstka koriandru nebo petrželky

POSTUP:

  • Avokádo rozkrojte napůl a zbavte ho pecky. Zelenou dužinu přendejte lžičkou ze slupky do misky a rozmačkejte pomocí šťouchadla na brambory nebo vidličky.
  • Omyté rajče a oloupanou cibuli pokrájejte na malé kostičky, ty pak přidejte k avokádu spolu se lžící zakysané smetany.
  • Směs zakápněte citronem, osolte a opepřete podle chuti.
  • Vše řádně promíchejte, a nakonec ozdobte koriandrem či petrželkou.
  • TIP: Na guacamole je třeba zralé avokádo. Jak ho poznáte? Když ho zmáčknete, bude měkké a pružné. Barva vám moc nenapoví, existuje více druhů avokád a každé má jinou barvu. Na zeleném avokádu by nikdy neměly být tmavé skvrny, jsou znakem přezrálosti.
Může se vám hodit na Zboží.cz:
yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků