Hlavní obsah
Tartaletky s maracujou Foto: Jan Handrejch, Právo

Recepty na fantastické dezerty bez lepku a cukru

O tom, jak báječně můžou vypadat i chutnat dezerty z červené řepy nebo jáhel, vás přesvědčí Anežka Honců, cukrářka pražské restaurace Spojka Karlín. Určitě přijdou vhod nejen lidem se zdravotními omezeními, kteří si musejí běžné sladkosti odpírat, ale i všem ostatním, kteří jsou na sladké, nikoli však přeslazené.

Tartaletky s maracujou Foto: Jan Handrejch, Právo
Recepty na fantastické dezerty bez lepku a cukru

 

Tartaletky s maracujou

 INGREDIENCE
Na těsto
  • 6 g psyllia (semínka jitrocele indického)
  • 90 g javorového sirupu
  • 140 g jemně mleté celozrnné pšeničné mouky
  • 140 g hladké pšeničné mouky
  • 120 g cocovitu (řepkový margarín s kokosovým olejem)
  • vanilka
  • sůl
Na krém
  • 200 g maracujového pyré
  • 250 g rýžového sirupu
  • 200 ml vody
  • 4 g agaru
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 60 g kokosového oleje
Na ozdobení
  • sezónní ovoce
  • kokosová šlehačka

POSTUP:

  • V misce promíchejte psyllium s javorovým sirupem.
  • Ve velké míse smíchejte mouky, vanilku a špetku soli.
  • Přidejte cocovit a rukama promačkejte na drobenku.
  • Přilijte směs psyllia s javorovým sirupem a zpracujte v kompaktní těsto.
  • Těsto vyválejte mezi dvěma pečicími papíry do tenké placky (cca 3 mm) a tu dejte na 5 minut do mrazáku.
  • Vykrájejte kolečka a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem do ráfků (my používáme nepřilnavé o průměru 8 cm) jako dno tartaletky.
  • Ze zbylého těsta vykrájejte proužky pro vyložení okrajů ráfků.
  • Dna propíchejte vidličkou a pečte 12 minut na 160 °C.
  • Mezitím si připravte krém. Do menšího hrnce nalijte maracujové pyré a rýžový sirup. Mírně zahřejte a promíchejte.
  • Ve 200 ml vody rozmíchejte agar a kukuřičný škrob. Směs přilijte do hrnce a míchejte do zhoustnutí.
  • Odstavte z plotýnky a přimíchejte kokosový olej.
  • Vzniklý krém rovnoměrně rozlijte do upečených tartaletek.
  • Nechte vychladnout a ozdobte ovocem a kokosovou šlehačkou.

Čokoládový dort s malinami

Foto: Jan Handrejch, Právo

 INGREDIENCE
Sypké suroviny
  • 150 g polohrubé bio mouky
  • 200 g celozrnné špaldové mouky hrubě mleté
  • 60 g kakaa
  • 1 kypřicí prášek
Vlhké suroviny
  • 250 g malinové marmelády slazené jablečnou šťávou
  • 70 g rostlinného oleje
  • 70 g kokosového cukru
  • 450 ml kokosového mléka
Na krém
  • 1 litr kokosového mléka
  • 4 g agaru (želatina z mořských řas)
  • 400 g kvalitní hořké čokolády
  • marmeláda na potření korpusu
  • čerstvé sezonní ovoce (například maliny)

POSTUP:

  • Nejprve vyložte dno dvou dortových forem (o průměru 28 cm) pečicím papírem, stěny pomažte olejem a posypte moukou.
  • Ve větší míse smíchejte všechny vlhké suroviny a v druhé misce sypké suroviny.
  • Ty pak postupně přisypávejte a přimíchávejte k těm vlhkým.
  • Hotové těsto rozlijte rovnoměrně do obou forem a pečte v troubě 15–20 minut na 180 °C.
  • Mezitím si připravte krém. Do hrnce nalijte kokosové mléko a přidejte agar. Nechte projít varem, odstavte z plotýnky a přidejte čokoládu, kterou rozmícháte a necháte rozpustit.
  • Jeden upečený korpus nechte v dortové formě a pomažte marmeládou. Polijte ho polovinou připraveného krému a přidejte čerstvé ovoce. Nechte vychladnout a přikryjte druhým korpusem.
  • Dort polijte zbylým krémem a nechte vychladnout alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc.
  • Hotový dort ozdobte ovocem.

Kokosové kuličky s jáhlami

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE
  • 200 g jáhel
  • 700 ml kokosového mléka
  • 250 g kokosu
  • 100 g rýžového sirupu
  • vanilkový lusk
  • (mandle)

POSTUP:

  • Jáhly propláchněte, nasypte do většího hrnce s nepřilnavým dnem a zalijte kokosovým mlékem.
  • Vanilkový lusk podélně nakrojte, vyškrábejte zrníčka do hrnce a přidejte i celý lusk.
  • Přiveďte k varu a zvolna vařte až do změknutí (cca 20 minut).
  • Ke konci je třeba jáhly míchat, aby se nepřipálily. Uvařené jáhly promíchejte s rýžovým sirupem a nechte je vychladnout.
  • Přidejte 200 g kokosu a celou směs rozmixujte ponorným mixérem.
  • Nechte hmotu vychladnout v lednici, klidně i přes noc.
  • Z hmoty vytvořte kuličky o váze přibližně 20 g a obalte je ve zbylém kokosu.
  • Dovnitř každé kuličky můžete schovat upraženou mandli.
  • Hotové kuličky skladujte v chladu.

Brownies z červené řepy

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE 
Sypké suroviny
  • 90 g čirokové polohrubé mouky
  • 90 g pohankové polohrubé mouky
  • 40 g kokosové mouky
  • 75 g kakaa
  • 6 g kypřicího prášku
  • 1 čajová lžička xantanu (polysacharid, zahušťovadlo, vyrobený obvykle z kukuřice nebo sóji)
  • špetka soli
Vlhké suroviny
  • 270 g uvařené červené řepy
  • 270 g rýžového sirupu
  • 60 ml slunečnicového oleje
  • 120 ml kokosového mléka
  • 2 g mletého lněného semínka
Poleva
  • 350 ml kokosového mléka
  • 1,5 g agaru
  • 120 g hořké čokolády
  • 50 g cocovitu

POSTUP:

  • Očištěnou, nakrájenou červenou řepu uvařte do měkka a nechte vychladnout.
  • V mixéru ji rozmixujte do hladka se všemi ostatními vlhkými surovinami.
  • V druhé míse smíchejte sypké ingredience a přisypte je k těm rozmixovaným.
  • Smíchejte vše dohromady a hmotu rozetřete na vymazaný obdélníkový plech (35 cm x 24 cm).
  • Pečte na 170 °C 20 minut, poté nechte vychladnout.
  • Mezitím si přichystejte polevu. Do malého hrnce nalijte kokosové mléko a přisypte agar, nechte krátce projít varem, sejměte z plotny.
  • V horkém mléce s agarem nechte rozpustit čokoládu a cocovit, promíchejte.
  • Touto polevou polijte upečené brownies a nechte je vychladnout.


yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků