Hlavní obsah

Recepty na fantastické dezerty bez lepku a cukru

Právo, Vendula Presserová

O tom, jak báječně můžou vypadat i chutnat dezerty z červené řepy nebo jáhel, vás přesvědčí Anežka Honců, cukrářka pražské restaurace Spojka Karlín. Určitě přijdou vhod nejen lidem se zdravotními omezeními, kteří si musejí běžné sladkosti odpírat, ale i všem ostatním, kteří jsou na sladké, nikoli však přeslazené.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tartaletky s maracujou

Článek

Tartaletky s maracujou

INGREDIENCE

Na těsto

  • 6 g psyllia (semínka jitrocele indického)
  • 90 g javorového sirupu
  • 140 g jemně mleté celozrnné pšeničné mouky
  • 140 g hladké pšeničné mouky
  • 120 g cocovitu (řepkový margarín s kokosovým olejem)
  • vanilka
  • sůl

Na krém

  • 200 g maracujového pyré
  • 250 g rýžového sirupu
  • 200 ml vody
  • 4 g agaru
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 60 g kokosového oleje

Na ozdobení

  • sezónní ovoce
  • kokosová šlehačka

POSTUP:

  • V misce promíchejte psyllium s javorovým sirupem.
  • Ve velké míse smíchejte mouky, vanilku a špetku soli.
  • Přidejte cocovit a rukama promačkejte na drobenku.
  • Přilijte směs psyllia s javorovým sirupem a zpracujte v kompaktní těsto.
  • Těsto vyválejte mezi dvěma pečicími papíry do tenké placky (cca 3 mm) a tu dejte na 5 minut do mrazáku.
  • Vykrájejte kolečka a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem do ráfků (my používáme nepřilnavé o průměru 8 cm) jako dno tartaletky.
  • Ze zbylého těsta vykrájejte proužky pro vyložení okrajů ráfků.
  • Dna propíchejte vidličkou a pečte 12 minut na 160 °C.
  • Mezitím si připravte krém. Do menšího hrnce nalijte maracujové pyré a rýžový sirup. Mírně zahřejte a promíchejte.
  • Ve 200 ml vody rozmíchejte agar a kukuřičný škrob. Směs přilijte do hrnce a míchejte do zhoustnutí.
  • Odstavte z plotýnky a přimíchejte kokosový olej.
  • Vzniklý krém rovnoměrně rozlijte do upečených tartaletek.
  • Nechte vychladnout a ozdobte ovocem a kokosovou šlehačkou.

Ochutnejte populární britský retro dezert s českými kořeny

Styl

Čokoládový dort s malinami

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE

Sypké suroviny

  • 150 g polohrubé bio mouky
  • 200 g celozrnné špaldové mouky hrubě mleté
  • 60 g kakaa
  • 1 kypřicí prášek

Vlhké suroviny

  • 250 g malinové marmelády slazené jablečnou šťávou
  • 70 g rostlinného oleje
  • 70 g kokosového cukru
  • 450 ml kokosového mléka

Na krém

  • 1 litr kokosového mléka
  • 4 g agaru (želatina z mořských řas)
  • 400 g kvalitní hořké čokolády
  • marmeláda na potření korpusu
  • čerstvé sezonní ovoce (například maliny)

POSTUP:

  • Nejprve vyložte dno dvou dortových forem (o průměru 28 cm) pečicím papírem, stěny pomažte olejem a posypte moukou.
  • Ve větší míse smíchejte všechny vlhké suroviny a v druhé misce sypké suroviny.
  • Ty pak postupně přisypávejte a přimíchávejte k těm vlhkým.
  • Hotové těsto rozlijte rovnoměrně do obou forem a pečte v troubě 15–20 minut na 180 °C.
  • Mezitím si připravte krém. Do hrnce nalijte kokosové mléko a přidejte agar. Nechte projít varem, odstavte z plotýnky a přidejte čokoládu, kterou rozmícháte a necháte rozpustit.
  • Jeden upečený korpus nechte v dortové formě a pomažte marmeládou. Polijte ho polovinou připraveného krému a přidejte čerstvé ovoce. Nechte vychladnout a přikryjte druhým korpusem.
  • Dort polijte zbylým krémem a nechte vychladnout alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc.
  • Hotový dort ozdobte ovocem.

Kokosové dezerty podle cukráře Josefa Maršálka

Zdraví

Kokosové kuličky s jáhlami

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE

  • 200 g jáhel
  • 700 ml kokosového mléka
  • 250 g kokosu
  • 100 g rýžového sirupu
  • vanilkový lusk
  • (mandle)

POSTUP:

  • Jáhly propláchněte, nasypte do většího hrnce s nepřilnavým dnem a zalijte kokosovým mlékem.
  • Vanilkový lusk podélně nakrojte, vyškrábejte zrníčka do hrnce a přidejte i celý lusk.
  • Přiveďte k varu a zvolna vařte až do změknutí (cca 20 minut).
  • Ke konci je třeba jáhly míchat, aby se nepřipálily. Uvařené jáhly promíchejte s rýžovým sirupem a nechte je vychladnout.
  • Přidejte 200 g kokosu a celou směs rozmixujte ponorným mixérem.
  • Nechte hmotu vychladnout v lednici, klidně i přes noc.
  • Z hmoty vytvořte kuličky o váze přibližně 20 g a obalte je ve zbylém kokosu.
  • Dovnitř každé kuličky můžete schovat upraženou mandli.
  • Hotové kuličky skladujte v chladu.

Laskominy, které potěší zejména děti

Zdraví

Brownies z červené řepy

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE

Sypké suroviny

  • 90 g čirokové polohrubé mouky
  • 90 g pohankové polohrubé mouky
  • 40 g kokosové mouky
  • 75 g kakaa
  • 6 g kypřicího prášku
  • 1 čajová lžička xantanu (polysacharid, zahušťovadlo, vyrobený obvykle z kukuřice nebo sóji)
  • špetka soli

Vlhké suroviny

  • 270 g uvařené červené řepy
  • 270 g rýžového sirupu
  • 60 ml slunečnicového oleje
  • 120 ml kokosového mléka
  • 2 g mletého lněného semínka

Poleva

  • 350 ml kokosového mléka
  • 1,5 g agaru
  • 120 g hořké čokolády
  • 50 g cocovitu

POSTUP:

  • Očištěnou, nakrájenou červenou řepu uvařte do měkka a nechte vychladnout.
  • V mixéru ji rozmixujte do hladka se všemi ostatními vlhkými surovinami.
  • V druhé míse smíchejte sypké ingredience a přisypte je k těm rozmixovaným.
  • Smíchejte vše dohromady a hmotu rozetřete na vymazaný obdélníkový plech (35 cm x 24 cm).
  • Pečte na 170 °C 20 minut, poté nechte vychladnout.
  • Mezitím si přichystejte polevu. Do malého hrnce nalijte kokosové mléko a přisypte agar, nechte krátce projít varem, sejměte z plotny.
  • V horkém mléce s agarem nechte rozpustit čokoládu a cocovit, promíchejte.
  • Touto polevou polijte upečené brownies a nechte je vychladnout.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Recepty z tradiční thajské kuchyně

Jmenuje se Somrak Mika, ale všichni ji znají jako Thai babi. Tato úchvatná dáma a skvělá kuchařka, která v pražském Café Buddha představuje hostům autentickou...

Čtyři jednoduché recepty na postní období

Postní doba začíná vždy středou, která připadá na 46. den před Velikonocemi. Následuje 40 dní půstu do velikonočních svátků, k nimž se přidává ještě šest...

Výběr článků

Načítám