Hlavní obsah

Podzimní jídelníček plný barev od Hanky Zemanové

Právo, Gabriela Rossi

Podzim je dobou sytých barev, a to se velmi snadno projeví i na talíři. Dýně, jablka, švestky, koření a sušené letní plody nám zvednou náladu v sychravých dnech a nabijí nás vitaminy. V jídelníčku také nesmí chybět kořenová zelenina. Pochutnejte si na receptech Hanky Zemanové, královny přírodní kuchyně.

Foto: Profimedia.cz

Dýně, jablka, švestky, koření a sušené letní plody nám zvednou náladu v sychravých dnech a nabijí nás vitaminy.

Článek

Dýňová polévka s kurkumou

Foto: Alena Hrbková

INGREDIENCE

  • 1 kg vydlabané dýně Hokkaidó (není nutné ji loupat)
  • 2 lžíce přepuštěného másla (nebo lžíce másla a olivový olej)
  • 1 cibule nakrájená najemno
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • čerstvě mletý pepř
  • zázvor cca velikosti palce nebo 1/2 lžičky sušeného
  • 1,5 litru vody nebo vývaru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce umeocta

POSTUP:

  • Dýni i se slupkou omyjte a okartáčujte přírodním kartáčkem. Špičatým nožem ji rozkrojte na dvě části, semena vydlabejte lžící a zbytek dýně nakrájejte na velké kusy.
  • Na přepuštěném másle osmahněte cibuli a po chvíli přidejte koření. Přihoďte dýni a společně restujte. Poté zalijte vodou či vývarem a přiveďte k varu.
  • Osolte a vařte cca 20–30 minut (nebo do změknutí zeleniny). Každá dýně je trochu jiná a délku vaření ovlivní také její stáří.
  • Po dovaření vyndejte kousek zázvoru a zbytek rozmixujte na hladký krém. Poté polévku propasírujte přes síto, aby byla úplně jemná.
  • Dochuťte umeoctem, popřípadě máslem.

Pečená kuřecí stehna s kurkumou a hořčicí

Foto: Alena Hrbková

INGREDIENCE

  • 2 kuřecí stehna (cca 600 g)
  • 100 g mrkve
  • 50 g petržele
  • 50 g celeru
  • 100 g cibule
  • 400 g brambor
  • cca 10 menších lístků čerstvé šalvěje
  • 50 g čerstvého másla
  • 1 1/2 lžíce jemné dijonské hořčice
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • cca 500 ml vody
  • sůl, pepř a mletý kmín k dochucení masa

POSTUP:

  • Všechnu zeleninu nakrájejte na větší kusy, brambory rozpulte a smíchejte v litinovém hrnci, ke kterému máte i těžkou poklici, přidejte lístky šalvěje a trochu soli.
  • Maso osolte a ochuťte čerstvě mletým pepřem a mletým kmínem. Umíchejte si sos z vody s kurkumou a hořčicí.
  • Maso rozdělte příčným řezem v kloubu na horní a dolní díl. Naskládejte je do hrnce na zeleninu. Zalijte kurkumovým sosem a navrch položte asi 7 kousků másla (tj. cca 50 g nebo trošku více).
  • Hrnec přiklopte poklicí a vložte do trouby předehřáté na 170 °C. (Hrnec nesmí být příliš velký, stehna by měla být do dvou třetin potopená.)
  • Pečte asi 2 hodiny. Během pečení kontrolujte a přelévejte výpekem. Případně ještě přilijte trochu vody, nebo naopak nechte péct posledních 15 minut bez poklice, pokud je omáčka příliš řídká.
  • V momentě, kdy stehna získají zlatavou barvu, maso je křehoučké a odděluje se od kosti, můžete podávat. Dle potřeby lze přidat sůl či pepř. Stehýnka servírujte spolu se zeleninou a bramborami, se kterými se pekla.
  • Chcete-li uvařit větší množství, nezapomeňte tomu přizpůsobit základní poměr masa i zeleniny, aby byla zachována dobrá chuť. Suroviny se vyplatí odvážit, použijete-li více brambor a zeleniny, výsledek nebude tak lahodný.

Podzimní salát s pečenou zeleninou a polníčkem

Foto: Alena Hrbková

INGREDIENCE

Na salát

  • 500 g očištěné dýně Hokkaidó
  • 250 g cibule, ideálně červené
  • 250 g pastináku
  • 50 ml olivového oleje
  • 5 prolisovaných stroužků česneku
  • 2 lžičky soli a čerstvě mletý pepř (nebo bylinný peprník)
  • troška tymiánu
  • miska různých druhů salátu – polníček, lístky špenátu, rukola
  • lehce nasucho opražená dýňová semínka nebo vlašské ořechy

Na zálivku

  • 8 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce umeocta
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 stroužky česneku
  • lžička celozrnné hořčice

POSTUP:

  • Dýni Hokkaidó omyjte kartáčkem, vydlabejte semínka. Dužinu i se slupkou nakrájejte na menší kostky. Stejně tak nakrájejte na trošku menší kostky pastinák a cibuli na půlměsíčky.
  • Zeleninu promíchejte s olejem, česnekem, solí, pepřem a tymiánem a dejte péct v zakrytém pekáči do trouby rozehřáté na 160 °C na necelou hodinu nebo do změknutí zeleniny.
  • Dýně by měla být měkká, ale ne kašovitá, abyste ji mohli zamíchat do salátu a neměli z ní pyré.
  • Zatímco se zelenina peče, připravte si salát. Ideální jsou polníček, rukola nebo mladý špenát. Jste-li v přírodě, neváhejte použít plevel ptačinec žabinec. V ideálním případě namíchejte různé druhy a množství.
  • Připravte si dresink z uvedených surovin. Zavřete vše do šroubovací skleničky a důkladně protřepejte. Zbytek zálivky můžete uchovávat v lednici.
  • Upečenou zeleninu nechte vychladnout. Vše lehce promíchejte (pečenou zeleninu, osušené saláty i dresink) a na závěr posypejte opraženými ořechy nebo dýňovými semínky.

Jablečný štrúdl ze špaldové mouky

Foto: Alena Hrbková

Na těsto

  • 250 g špaldové mouky chlebové
  • 100 ml rostlinné smetany (např. špaldová, kokosová nebo mandlová)
  • 50 ml kvalitního oleje (olivového, mandlového, ořechového nebo bio slunečnicového na pečení)
  • 1 menší vejce (není nutné, pokud ho nedáte, přidejte cca 30–40 ml smetany)
  • 1 lžička jablečného octa, špetka soli

Na náplň

  • 500 g jablek
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • špetka mletého badyánu
  • 50 g rozinek
  • vlašské ořechy dle chuti
  • 50 ml obilného sirupu (pšeničný, rýžový) nebo 3–5 lžic javorového sirupu
  • 2 lžíce vanilkového pudinku (nebo tradiční strouhanky opečené na másle)
  • rozpuštěné máslo na potírání (cca 30–50 g)

POSTUP:

  • V hnětací nádobě smíchejte suroviny na těsto a nechte odležet v ledničce – ideálně přes noc nebo alespoň 2–3 hodiny. Hanka Zemanová k tomu dodává, že kdykoli si udělala těsto a pak ho nestihla zpracovat, druhý den se s ním pracovalo lépe.
  • Jablka omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kostičky nebo v robotu na tenké plátky. Dobrá jablka ze zahrady se dají použít i se slupkou.
  • Namelte si koření. To smíchejte v míse s ovocem, rozinkami, kousky ořechů, sirupem, pudinkem (nebo podsypte tradičně strouhankou opečenou na másle).
  • Těsto vyválejte na obdélník cca 20x30 cm. Jde to dobře i bez podsypávání moukou. Můžete si pomoci třeba vyvalováním přes mikrotenový sáček nebo pečicí papír, jde to skvěle i přímo na umělých kuchyňských deskách.
  • Vyválené těsto přemístěte na pečicí papír a potřete rozpuštěným máslem (není to nutné, ale výsledek je o poznání chutnější).
  • Jablka rozložte na vyválený plát a pomocí pečicího papíru štrúdl zaviňte. Jemně potřete rozpuštěným máslem i zvenku a dejte péct na 35–40 minut při 160 °C.

Reklama

Související témata:

Související články

Recepty na rychlé večeře plné chutí

Prázdniny skončily, děti se vrátily do školy, my do práce. Ve shonu často řešíme rodinné večeře objednanou pizzou či krajícem chleba. Tomáš Harašta...

Výběr článků

Načítám