Hlavní obsah
Dýně, jablka, švestky, koření a sušené letní plody nám zvednou náladu v sychravých dnech a nabijí nás vitaminy. Foto: Profimedia.cz

Podzimní jídelníček plný barev od Hanky Zemanové

Podzim je dobou sytých barev, a to se velmi snadno projeví i na talíři. Dýně, jablka, švestky, koření a sušené letní plody nám zvednou náladu v sychravých dnech a nabijí nás vitaminy. V jídelníčku také nesmí chybět kořenová zelenina. Pochutnejte si na receptech Hanky Zemanové, královny přírodní kuchyně.

Dýně, jablka, švestky, koření a sušené letní plody nám zvednou náladu v sychravých dnech a nabijí nás vitaminy. Foto: Profimedia.cz
Podzimní jídelníček plný barev od Hanky Zemanové

Dýňová polévka s kurkumou

Foto: Alena Hrbková

INGREDIENCE
  • 1 kg vydlabané dýně Hokkaidó (není nutné ji loupat)
  • 2 lžíce přepuštěného másla (nebo lžíce másla a olivový olej)
  • 1 cibule nakrájená najemno
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • čerstvě mletý pepř
  • zázvor cca velikosti palce nebo 1/2 lžičky sušeného
  • 1,5 litru vody nebo vývaru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce umeocta

POSTUP:

  • Dýni i se slupkou omyjte a okartáčujte přírodním kartáčkem. Špičatým nožem ji rozkrojte na dvě části, semena vydlabejte lžící a zbytek dýně nakrájejte na velké kusy.
  • Na přepuštěném másle osmahněte cibuli a po chvíli přidejte koření. Přihoďte dýni a společně restujte. Poté zalijte vodou či vývarem a přiveďte k varu.
  • Osolte a vařte cca 20–30 minut (nebo do změknutí zeleniny). Každá dýně je trochu jiná a délku vaření ovlivní také její stáří.
  • Po dovaření vyndejte kousek zázvoru a zbytek rozmixujte na hladký krém. Poté polévku propasírujte přes síto, aby byla úplně jemná.
  • Dochuťte umeoctem, popřípadě máslem.

Pečená kuřecí stehna s kurkumou a hořčicí

Foto: Alena Hrbková

INGREDIENCE
  • 2 kuřecí stehna (cca 600 g)
  • 100 g mrkve
  • 50 g petržele
  • 50 g celeru
  • 100 g cibule
  • 400 g brambor
  • cca 10 menších lístků čerstvé šalvěje
  • 50 g čerstvého másla
  • 1 1/2 lžíce jemné dijonské hořčice
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • cca 500 ml vody
  • sůl, pepř a mletý kmín k dochucení masa

POSTUP:

  • Všechnu zeleninu nakrájejte na větší kusy, brambory rozpulte a smíchejte v litinovém hrnci, ke kterému máte i těžkou poklici, přidejte lístky šalvěje a trochu soli.
  • Maso osolte a ochuťte čerstvě mletým pepřem a mletým kmínem. Umíchejte si sos z vody s kurkumou a hořčicí.
  • Maso rozdělte příčným řezem v kloubu na horní a dolní díl. Naskládejte je do hrnce na zeleninu. Zalijte kurkumovým sosem a navrch položte asi 7 kousků másla (tj. cca 50 g nebo trošku více).
  • Hrnec přiklopte poklicí a vložte do trouby předehřáté na 170 °C. (Hrnec nesmí být příliš velký, stehna by měla být do dvou třetin potopená.)
  • Pečte asi 2 hodiny. Během pečení kontrolujte a přelévejte výpekem. Případně ještě přilijte trochu vody, nebo naopak nechte péct posledních 15 minut bez poklice, pokud je omáčka příliš řídká.
  • V momentě, kdy stehna získají zlatavou barvu, maso je křehoučké a odděluje se od kosti, můžete podávat. Dle potřeby lze přidat sůl či pepř. Stehýnka servírujte spolu se zeleninou a bramborami, se kterými se pekla.
  • Chcete-li uvařit větší množství, nezapomeňte tomu přizpůsobit základní poměr masa i zeleniny, aby byla zachována dobrá chuť. Suroviny se vyplatí odvážit, použijete-li více brambor a zeleniny, výsledek nebude tak lahodný.

Podzimní salát s pečenou zeleninou a polníčkem

Foto: Alena Hrbková

INGREDIENCE
Na salát
  • 500 g očištěné dýně Hokkaidó
  • 250 g cibule, ideálně červené
  • 250 g pastináku
  • 50 ml olivového oleje
  • 5 prolisovaných stroužků česneku
  • 2 lžičky soli a čerstvě mletý pepř (nebo bylinný peprník)
  • troška tymiánu
  • miska různých druhů salátu – polníček, lístky špenátu, rukola
  • lehce nasucho opražená dýňová semínka nebo vlašské ořechy
Na zálivku
  • 8 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce umeocta
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 stroužky česneku
  • lžička celozrnné hořčice

POSTUP:

  • Dýni Hokkaidó omyjte kartáčkem, vydlabejte semínka. Dužinu i se slupkou nakrájejte na menší kostky. Stejně tak nakrájejte na trošku menší kostky pastinák a cibuli na půlměsíčky.
  • Zeleninu promíchejte s olejem, česnekem, solí, pepřem a tymiánem a dejte péct v zakrytém pekáči do trouby rozehřáté na 160 °C na necelou hodinu nebo do změknutí zeleniny.
  • Dýně by měla být měkká, ale ne kašovitá, abyste ji mohli zamíchat do salátu a neměli z ní pyré.
  • Zatímco se zelenina peče, připravte si salát. Ideální jsou polníček, rukola nebo mladý špenát. Jste-li v přírodě, neváhejte použít plevel ptačinec žabinec. V ideálním případě namíchejte různé druhy a množství.
  • Připravte si dresink z uvedených surovin. Zavřete vše do šroubovací skleničky a důkladně protřepejte. Zbytek zálivky můžete uchovávat v lednici.
  • Upečenou zeleninu nechte vychladnout. Vše lehce promíchejte (pečenou zeleninu, osušené saláty i dresink) a na závěr posypejte opraženými ořechy nebo dýňovými semínky.

Jablečný štrúdl ze špaldové mouky

Foto: Alena Hrbková

Na těsto
  • 250 g špaldové mouky chlebové
  • 100 ml rostlinné smetany (např. špaldová, kokosová nebo mandlová)
  • 50 ml kvalitního oleje (olivového, mandlového, ořechového nebo bio slunečnicového na pečení)
  • 1 menší vejce (není nutné, pokud ho nedáte, přidejte cca 30–40 ml smetany)
  • 1 lžička jablečného octa, špetka soli
Na náplň
  • 500 g jablek
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • špetka mletého badyánu
  • 50 g rozinek
  • vlašské ořechy dle chuti
  • 50 ml obilného sirupu (pšeničný, rýžový) nebo 3–5 lžic javorového sirupu
  • 2 lžíce vanilkového pudinku (nebo tradiční strouhanky opečené na másle)
  • rozpuštěné máslo na potírání (cca 30–50 g)

POSTUP:

  • V hnětací nádobě smíchejte suroviny na těsto a nechte odležet v ledničce – ideálně přes noc nebo alespoň 2–3 hodiny. Hanka Zemanová k tomu dodává, že kdykoli si udělala těsto a pak ho nestihla zpracovat, druhý den se s ním pracovalo lépe.
  • Jablka omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kostičky nebo v robotu na tenké plátky. Dobrá jablka ze zahrady se dají použít i se slupkou.
  • Namelte si koření. To smíchejte v míse s ovocem, rozinkami, kousky ořechů, sirupem, pudinkem (nebo podsypte tradičně strouhankou opečenou na másle).
  • Těsto vyválejte na obdélník cca 20x30 cm. Jde to dobře i bez podsypávání moukou. Můžete si pomoci třeba vyvalováním přes mikrotenový sáček nebo pečicí papír, jde to skvěle i přímo na umělých kuchyňských deskách.
  • Vyválené těsto přemístěte na pečicí papír a potřete rozpuštěným máslem (není to nutné, ale výsledek je o poznání chutnější).
  • Jablka rozložte na vyválený plát a pomocí pečicího papíru štrúdl zaviňte. Jemně potřete rozpuštěným máslem i zvenku a dejte péct na 35–40 minut při 160 °C.
yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků