Hlavní obsah

Počasí svědčí klíšťatům, pozor na ně

Právo, Václav Pergl

Současné teplé a vlhké počasí svědčí klíšťatům. Proto bychom se měli mít na pozoru při procházce přírodou, ale i doma na zahradě či v městském parku. Klíšťata jsou totiž všude.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„To, jak bylo dosud, tedy vlhko, mokro a teplo, se klíšťatům líbí. Ona mají ráda vlhko a teplotu kolem 25 stupňů. To jsou pro ně doslova ideální podmínky. Pokud by to pokračovalo, klíšťat bude hodně a hodně bude i nemocí, které přenášejí, tedy klíšťové encefalitidy – zánětu mozku – a lymské boreliózy,“ řekl v pátek Právu doktor Jan Kynčl, odborník na klíšťata Státního zdravotního ústavu v Praze.

Na celkové hodnocení sezony je ale ještě příliš brzy. „Jaká bude letos sezona klíšťat, je zatím těžké odhadnout. Jsou místa, kde je jich údajně hodně, ale ve statistice se to zatím neobjevilo,“ uvedl Kynčl.

Nemoci přenášené klíšťaty a jak se proti nim bránit

Zdraví

Podle něj bude záležet na tom, jaký bude červenec a další měsíce léta. Pokud by přišlo deset až 14 dní veder s teplotami kolem 35 stupňů, tak klíšťata takříkajíc vyschnou. „Nepřežijí, ale ne všechna. Pak by jich bylo méně a méně i nemocí od nich,“ dodal.

Za hodinu deset

„Chodím se svým psem do lesíka na Bohdalci v širším centru Prahy. Pokaždé na něm najdu nejmíň deset klíšťat, a to jen za hodinu procházky. Já se chráním sprejem, ale i tak se jedno na mě přisálo,“ řekl Právu Ivan z Prahy. Nyní se musí sledovat, aby neměl nějaké následky.

Česko je zemí s vysokým výskytem klíšťat přenášejících vážné nemoci. Dle statistiky Státního zdravotního ústavu bylo jen za rok 2019 nahlášeno 774 případů nákazy klíšťovou encefalitidou, a loni dokonce 854 případů, nejvíc za devět let. Ke konci letošního dubna bylo zaznamenáno 14 případů.

Lymské boreliózy bylo loni dokonce 4105 případů, letos ke konci dubna zatím 234.

„Proočkovanost proti klíšťové encefalitidě je v Česku stále nízká: 29 procent. V sousedním Rakousku dosahuje až 88 procent,“ připomněla primářka Hana Roháčová z infekční kliniky pražské Nemocnice na Bulovce, kde se léčí nejtěžší případy klíšťové encefalitidy.

Češi a Američané vytvořili účinné protilátky na klíšťovou encefalitidu

Věda a školy

Ohrožení senioři

Stejně jako při nákaze covidem-19, i při nákaze klíšťovou encefalitidou jsou nejvíce ohroženi senioři, kteří často chodí do přírody nebo dělají doma na zahrádkách.

Paradoxně prosazují očkování svých vnoučat, ale sami na sebe zapomínají. Přitom právě klíšťová encefalitida je onemocnění, jehož průběh se zhoršuje s věkem, a stejně tak se zvyšuje riziko trvalých následků.

Jak ho vytáhnout

Na procházku do přírody volte raději světlé oblečení, na kterém je klíště lépe viditelné, a pamatujte na dlouhé nohavice, rukávy a plnou obuv. Oděv i kůži přestříkejte repelentem. Při výběru ochranného prostředku dbejte na to, aby byl účinný nejen proti komárům, ale i proti klíšťatům, a aby byl odolný proti vlhku a potu. Klíště zvládnete odstranit sami, za lékařem se vydejte až v případě komplikací.

Držíme smutné evropské prvenství v počtech případů onemocnění klíšťovou encefalitidou

Zdraví

Nezakapávejte klíště krémy ani olejem, ty jej přidusí a pak může vyvrhnout obsah žaludku do rány, čímž se zvýší riziko nákazy. Místo se zakousnutým klíštětem ale postříkejte dezinfekcí.

K vytáhnutí použijte pinzetu, kleštičky na klíšťata či speciální kartu, která se prodává v lékárnách.

Po vyndání klíště nikdy nerozmačkávejte, hrozí riziko, že byste se dostali do kontaktu s nakaženými vnitřnostmi. Klíště zabalte do ubrousku a spalte nebo spláchněte do záchodové mísy.

Anketa

Necháváte se očkovat proti klíšťové encefalitidě?
Ano
35,8 %
Ne
53,2 %
Zvažuji to
11 %
Celkem hlasovalo 4945 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám