Hlavní obsah

Držíme smutné evropské prvenství v počtech případů onemocnění klíšťovou encefalitidou

Novinky, das

Nakažených klíšťovou encefalitidou u nás přibývá, v loňském roce se jednalo o 853 případů, a tedy nejvíce za posledních 9 let. Jedná se přitom o čtvrtinu všech hlášených případů v celé Evropské unii. Podle odborníků je vhodná obezřetnost, jelikož jde o poměrně závažné onemocnění, které může mít i velmi těžký průběh s mnoha trvalými následky.

Foto: Profimedia.cz

Přisáté klíště

Článek

Už dávno neplatí, že klíště chytnete nejčastěji v lese či vysoké trávě. Dnes je naleznete úplně všude, i v městských parcích a zahradách. Jelikož jsou v posledních letech klíšťata stále odolnější, naleznete je i ve vyšších nadmořských výškách kolem tisíce metrů nad mořem.

Riziko onemocnění je u nás vysoké především kvůli nízké proočkovanosti, která se pohybuje kolem 33 %, zatímco třeba v Rakousku je 79 %. Ve Švýcarsku je od roku 2019 dokonce toto očkování hrazeno z veřejného zdravotnictví, aby se proočkovanost populace maximalizovala.

Paradoxní také je, že doporučené očkovací schéma přesně podle doporučení dokončí pouze třetina očkovaných.

Nákaza od klíštěte nastane už za dvě hodiny, k přenosu viru může dojít i při jeho odstraňování

Zdraví

Lidé u nás na očkování stále pohlížejí s velkým despektem. Mnozí si myslí, že jim žádné riziko onemocnění nehrozí, protože nenavštěvují rizikové oblasti či nepatří do rizikové skupiny.

Jenže pravda je ta, že klíště lze v dnešní době chytit v podstatě kdekoliv, a to již od brzkého jara po první chladnější dny. Těžké průběhy onemocnění pak hrozí především lidem středního a vyššího věku, přičemž starší lidé jsou proti tomuto onemocnění očkováni minimálně.

Příznaky a průběh onemocnění klíšťovou encefalitidou

V první fázi onemocnění, tedy asi po 10-14 dnech od přisátí infikovaného klíštěte, se nemoc projevuje podobně jako chřipka, tedy zvýšenou teplotou, slabostí a bolestivostí svalů a kloubů. V této fázi ještě nedochází k postižení centrálního nervového systému, a pokud lidé dodrží klid, u většiny z nich obtíže po 2-7 dnech ustoupí.

Po ústupu obtíží a několika dnech zdánlivého klidu se ale mohou objevit silné bolesti hlavy, světloplachost, závratě, horečka, třes a zvracení. U někoho se může objevit i třes končetin či očních víček, jazyka a někdy i dolní čelisti, zpomalení řeči, poruchy spánku a nesoustředěnost.

V tomto případě se jedná již o druhou fázi onemocnění a je zapotřebí hospitalizace a intenzivní léčba, protože již může jít o zánětlivé postižení mozkových blan.

Klíště změnilo sedmiletému chlapci život

Děti

Těžké průběhy onemocnění jsou přitom často doprovázeny i dalšími komplikacemi – obrnou hlavových nervů, což může vést i k obrně končetin, postižení nervů či poruchou sluchu. U některých lidí přitom může docházet i k selhávání životně důležitých funkcí.

Až několik měsíců po ukončení léčby pociťuje 10 % nemocných poruchy koncentrace, paměti, nespavost/spavost a úzkost.

Očkování je tou nejspolehlivější prevencí

Lidé se mohou před klíšťaty chránit nejrůznějšími repelenty. Ne vždy ale tato ochrana funguje. Chcete-li mít opravdovou jistotu, pak je očkování tím nejlepším řešením.

V České republice není očkování hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, nicméně lze na něj čerpat příspěvky zdravotních pojišťoven na očkování.

Přehled očkování proti klíšťové encefalitidě 

Foto: archiv redakce

Přehled očkování proti klíšťové encefalitidě

Základní očkování probíhá ve třech dávkách aplikovaných s časovým rozestupem. První a druhá dávka má být podána v 1 až 3měsíčním intervalu. Pokud je třeba dosáhnout imunitní odpovědi rychle, může být druhá dávka podána za dva týdny po první dávce (tzv. zrychlené schéma).

Kvůli klíštěti bojoval o život. Dodnes má trvalé následky

Zdraví

Čtrnáct dní po druhé dávce je možné očekávat dostatečnou ochranu před klíšťovou encefalitidou. Ochranný účinek je přitom stejně vysoký při základním i zrychleném schématu.

Třetí dávka má pak být podána za 5 až 12 měsíců po dávce druhé. Přeočkování pak probíhá jednou dávkou po 3 až 5 letech.

Foto: archiv redakce

Přehled přeočkování

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám