Hlavní obsah

Po radikální změně jídelníčku se nebudete cítit dobře

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V touze po rychlém zhubnutí se stále velké procento žen upíná k drastickým změnám v jídelníčku, jež ale napáchají víc škody než užitku. Jedná-li se o zásadní úpravu jídelníčku, a to v rychlém sledu, tedy ze dne na den, pak se žena obvykle místo kýženého výsledku velmi rychle vrátí ke svým stravovacím stereotypům. I tělo na vše potřebuje dostatek času, a pokud se na něj spěchá, reaguje negativně a člověk se pak cítí doslova mizerně.

Foto: Profimedia.cz

Drastická dieta může způsobit únavu, ale také velmi pesimistickou náladu.

Článek

Od rychlého hubnutí si lidé slibují, že se nejen zbaví nadbytečných kilogramů, ale také toxinů, díky čemuž budou plni energie. Realita je ale velmi rychle zbaví nadšení a odhodlání se svými kilogramy navíc bojovat.

Když z těla vyloučí jídla bohatá na sůl, cukr a tuk, připraví se také o dopamin. Právě pokrmy náležející k těm nejméně zdravým (a bohužel často také nejchutnějším) vyvolávají v mozku sekreci dopaminu – hormonu pohody a dobrých pocitů. Když člověk drasticky omezí příjem cukrů, tuků a soli, mozku dopamin chybí. Většinou reaguje podrážděností, negativními pocity, pesimismem a také touhou po zakázaném jídle. V podstatě se jedná o abstinenční příznaky, jež vůli a snahu změnit jídelníček oslabují.

Každá změna jídelníčku by tedy měla probíhat postupně. K snídani by si člověk měl dopřát potraviny bohaté na vlákninu a bílkoviny, pak si naplánovat svačiny v podobě ovoce a zeleniny a zbavit se v domácnosti všeho, co svádí k mlsání – tajných zásob, mísy s cukrovinkami apod. Jak uvedla pro magazín The Globe and Mail specialistka na výživu Dr. Andrey D’Ambrosiová, je totiž zrak nejmocnější a nejvlivnější smyslový orgán při výběru jídla.

Při mnohých dietách navíc dochází i k rychlému nárůstu vlákniny v jídelníčku, což je sice na první pohled zdravé, ale ani na tuto rychlou změnu není organismus dostatečně připraven, a proto kvůli tomu dochází často ke střídání zácpy a průjmu.

Zvyknout si musí totiž i střevní mikroflóra, což může trvat i několik týdnů. Zatímco jednoduché cukry podporují jeden druh bakterií, vláknina a oligosacharidy v luštěninách podporují jiné druhy mikroorganismů. Změnu jídelníčku proto provázejí často také nadýmání, průjmy, zácpy a jiné střevní potíže.

Pozor na ketózu

Extrémní snížení příjmu energie a snížení příjmu sacharidů vede k jevu zvanému ketóza. Tělo začne spalovat zásobní tuky, z nichž uvolňuje molekuly glukózy. Vedlejším produktem tohoto procesu jsou pak ketony, kterých je v krvi náhle velké množství. To vše je podle obezitologa doktora Yoni Freedhoffa často provázeno nepříjemnými pocity, mentálním úpadkem, nevolností, únavou apod. Po několika týdnech stav odezní. Při ketóze je potřeba hodně pít a doplňovat sodík a draslík, jinak hrozí dehydratace.

Reklama

Související témata:

Související články

Osobnostní rysy a jejich vliv na hubnutí

Hubnutí není nikdy jednoduché, pro některé lidi ale bývá mnohem náročnější než pro jiné. Čím to je? Největší vliv na to, jak dokážeme hubnout a případně také...

Výběr článků

Načítám