Hlavní obsah

Nepříliš voňavé potraviny, které mají zázračné účinky na naše tělo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé potraviny mají svou specifickou vůni, kvůli které si na ně někteří lidé netroufají. I přesto, že vám však příliš nevoní, je vhodné je do jídelníčku zařadit. Prospějí vašemu zdraví, a dokonce mohou pomoci i s hubnutím.

Foto: Profimedia.cz

I nepříliš voňavé suroviny mohou mít pro tělo řadu benefitů.

Článek

Kimči neboli fermentovaná zelenina

Mezi potraviny s nezaměnitelným aroma patří kvašené zelí, zejména pokud k němu přidáte česnek. Své o tom vědí milovníci korejského salátu kimči.

„V kimči, které je charakteristické svou komplexní chutí, ale i vůní, je fermentovaná zelenina. A právě díky fermentaci vzniká zápach, který nemusí být každému příjemný,“ říká Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina.

Zároveň však dodává, že množství benefitů z pojídání kimči to snadno zastře. „S každým soustem do těla dostanete pořádnou porci vitaminů a minerálních látek, vápník, železo, velké množství antioxidantů a v neposlední řadě probiotik, která mají pozitivní vliv na zdraví našich střev,“ upozorňuje Kudera.

Kysané zelí je malý zázrak

Zdraví

Syrečky čili Olomoucké tvarůžky

Tvarůžky se vyrábějí z odtučněného tvarohu a jsou tak doslova plné bílkovin. Aroma i chuť tvarůžek získává zráním. Kromě soli v něm nenajdete žádné konzervanty, barviva ani umělá aromata. Jedná se skutečně o čistě přírodní záležitost.

Kromě toho, že se jedná o dietní produkt plný bílkovin a vápníku, jeho kouzlo tkví i v obsažené aminokyselině tryptofan, která podporuje produkci serotoninu (hormonu štěstí) v mozku.

A jak poznáte, že je skutečně zralý? Tvarůžek by měl mít jantarově zlatavou barvu a jeho povrch by měla obestírat světlá vrstva mazu. Tvarůžky by se přitom neměly roztékat.

Recepty s populárními fermentovanými potravinami

Zdraví

Česnek

Česnek je jedna z nejstarších léčivých potravin na světě. V lidovém léčitelství se dodnes používá při bolestech zubů, na hrudi nebo v boji s vnitřními bakteriálními, virovými či plísňovými infekcemi. V konvenční medicíně je dokonce česnek uznávaný jako pomocník při snižování hladiny LDL cholesterolu.

Je bohatý na bílkoviny, cukry, vitamin C, vitaminy skupiny B, v listech se nachází karoten. Obsahuje hořčík, draslík, vápník, fosfor, železo, mangan, selen, zinek, jód, měď. Zároveň je významným zdrojem flavonoidů, které tělo chrání před škodlivými vnějšími vlivy, udržují stabilitu vnitřního prostředí, pohlcují volné radikály.

Kombucha podporuje imunitu a zrychluje metabolismus

Zdraví

„Kromě toho česnekem výborně ochutíte celou řadu pokrmů a do jisté míry dokáže podpořit rychlost metabolismu,” upozorňuje výživová poradkyně Věra Burešová z center pro výživu a hubnutí Naturhouse.

Ostatně k podpoře hubnutí a zároveň i obranyschopnosti organismu slouží i jiné pálivé koření – například cibule, zázvor nebo chilli papričky. „Nečekejte však, že zhubnete jen díky konzumaci česneku. Podstatný je správně sestavený jídelníček,“ upozorňuje Věra Burešová.

Nefiltrovaný ocet

Nefiltrované neboli probiotické octy, které se hodí zejména do studené kuchyně na dochucování čerstvých salátů, polévek, omáček, marinád na zeleninu či maso, mohou mít pro některé specifické aroma.

V případě ochucených octů, které obsahují různé bylinky, koření nebo třeba zázvor je to však zejména o zvyku. „Ocet sám o sobě příliš nevoní, bylinkové a nefiltrované octy jsou však příjemně aromatické, mají jedinečnou chuť a hlavně jsou prospěšné z hlediska zdraví,“ říká Martin Kudera.

Nefiltrovaný ocet obsahuje přírodní mateční kulturu, což je shluk tělu prospěšných mikroorganismů a enzymů, které pečují o zdravou střevní mikroflóru.

Nejčastější důvody, které stojí za zápachem z úst

Zdraví

Kapusta

Podobně jako kvašené zelí nevoní příliš ani vařená či zapečená kapusta. Obsahuje však obrovské množství nutričně bohatých látek. Kapusta oplývá silnými fytochemickými látkami, které mají pozitivní vliv při prevenci rakoviny, zejména pak rakoviny prsu, děložního čípku a tlustého střeva.

Z minerálních látek obsahuje například železo, vápník, hořčík, selen a draslík, dále vitaminy skupiny B, vitamin C, E a K.

„Kapusta obsahuje v porovnání se škrobovou zeleninou méně sacharidů a jen velmi malé množství tuku. Díky přítomnosti vlákniny, omega 3 nenasycených mastných kyselin a kyseliny listové patří k nejzdravějším potravinám. Kapustu doporučuji jako základ zdravého jídelníčku. Protože může jemně nadýmat, zkuste si ji nachystat v doprovodu bylinek,“ radí Burešová.

Brokolice, květák či růžičková kapusta snižují riziko mozkové mrtvice

Zdraví

Dýně

Dýně má z výše jmenovaných potravin nejméně výrazné aroma, které však může být při tepelné úpravě pro některé nepříjemné. Rozhodně však kvůli tomu konzumaci dýně nezavrhujte. Dýně je chutná a zdravá!

Je zdrojem provitaminu A, obsahuje vlákninu, draslík, hořčík a železo. Významný je obsah antioxidantu beta-karotenu, ze kterého si organismus dokáže vyrobit vitamin A, následně tak pomáhá chránit tělo před rakovinou.

Další důležitý prvek, který dýně obsahuje, je zinek. Zinek ve vyšším množství obsahují i dýňová semínka. Pozitivní účinek zinku ocení zejména muži, jelikož má prokázaný pozitivní vliv na reprodukční systém a jeho funkce.

„Díky vysokému obsahu vody je dýně v přiměřeném množství považována za dietní potravinu,“ uzavírá výživová poradkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám