Hlavní obsah

Nejčastější důvody, které stojí za zápachem z úst

Nepříjemný zápach z úst je mnohem častější problém, než si mnozí z nás připouštějí. Za problémem přitom nestojí vždy jen špatná dentální hygiena, ale také nedostatečný pitný režim, jídelníček, stres či cukrovka a problémy s trávicím traktem.

Foto: Profimedia.cz

Zápach z úst dokáže velmi potrápit.

Článek

1. Nedostatek slin, spaní s otevřenými ústy a jídelníček ovlivňují ranní dech

U ranního dechu sehrává velmi důležitou roli nedostatek slin během spánku. „Přes den sliny chrání naše zuby a dásně před bakteriemi, v noci je však tělo produkuje v omezené míře. Výsledkem jsou suché rty a zvýšené množení bakterií, které ráno způsobují nepříjemný dech,“ vysvětluje zubní lékařka a odborná garantka značky Splat Jana Karbusická.

Ranní dech ale může negativně ovlivnit i spánek s otevřenými ústy, jelikož ovlivňuje pH v našich ústech a bakterie pak mají větší šanci ulpívat na jazyku, dásních a zubech. Podle Jany Karbusické pak lidi nejen ohrožuje špatný dech, ale také zvýšený nárůst zubních kazů nebo krvácivost dásní. Pro tělo je tak mnohem zdravější dýchat nosem, díky čemuž se navíc i lépe prokrví nosní dutiny a tělo si pak vytváří silnější imunitu a není pak tolik náchylné k zánětům.

Stejně jako je tomu přes den, i ranní dech může ovlivnit jídelníček. Pokud tedy chcete lepší dech po ránu, předchozí den se vyvarujte konzumace česneku a cibule. Ty obsahují vysoké procento sirných látek, které se po konzumaci uvolňují do krve a způsobují silně zapáchající dech i pot.

Stejně tak si dejte pozor na diety založené na sníženém přísunu sacharidů a vyšším příjmu bílkovin. Potíže s nevábnou vůní dechu způsobují také kyselé nápoje jako limonády, dále káva, černý čaj a v neposlední řadě kouření.

Před snídaní, nebo až po ní? Aneb kdy je lepší čistit si zuby

Zdraví

Co naopak dechu prospěje, je žvýkání některých bylinek, například máty, bazalky, koriandru, či dokonce petržele. Pokud na žvýkání bylinek zrovna nejste, sáhněte po přírodní zubní pastě, která výtažky z bylin obsahuje. „Účinnou složkou v zubních pastách je máta peprná, která nejenže osvěžuje dech, ale má i antibakteriální účinky a dodává pastě skvělou příchuť,“ radí Zuzana Heiník Bělová ze společnosti BELdental.

Ke svěžímu dechu pomohou také esenciální oleje z mandarinky, grepu, badyánu nebo mateřídoušky, která navíc působí antibakteriálně a protizánětlivě.

2.  Zánět dásní

Zánět dásní nejčastěji vyvolávají bakterie zubního plaku, které se usazují na dásních a dráždí je. Organismus na ně reaguje zánětem, tzv. gingivitidou, která může přerůst až do paradontózy. Všechny tyto potíže přitom způsobují dost nepříjemný zápach z úst.

„Negativní vliv může mít i zubní kámen, který nadzvedává dásně, pod nimiž se množí bakterie,“ dodává zubní lékařka Karbusická. Z těchto a dalších důvodů se proto vyplatí navštěvovat pravidelně ordinaci zubního lékaře a nezapomínat ani na pravidelné návštěvy u dentální hygienistky.

Parodontóza není projev stárnutí

Zdraví

„Důkladná zubní hygiena je naprostým základem v boji se zápachem úst. V mezizubních prostorech kromě plaku často zůstávají zbytky jídla, které tam postupně zahnívají,“ potvrzuje dentální hygienistka Kateřina Králová.

Předcházet zánětu se dá pravidelnou zubní hygienou, včetně mezizubních prostor, a používáním antibakteriální ústní vody.

3. Špatná péče o jazyk

Vliv na svěží dech mají nejen zuby a dásně, ale i čistý jazyk. Někteří odborníci ke každodenní zubní hygieně doporučují používat takzvané čističe či škrabky na jazyk, ale vystačíte si i s kartáčkem.

Skvělým pomocníkem jsou také přírodní ústní vody, které chrání před usazováním plaku a poskytují komplexní dentální hygienu. Zuzana Heiník Bělová navíc doporučuje inovativní řešení v podobě ústní pěny, která brání v usazování plaku, poskytuje ochranu zubů a zanechává dlouhodobě svěží dech. Kromě toho můžete pěnu použít jako doplněk hygieny kdykoliv během dne bez nutnosti použití kartáčku.

Co o vašem zdraví prozradí jazyk

Zdraví

4. Nadměrný stres

Za špatným dechem mohou stát podle studie bulharské univerzity i stresové hormony, kvůli nimž se bakterie v ústech množí mnohem rychleji než obvykle. Pokud jste pod tlakem, není od věci kromě čištění používat i zubní nit nebo již zmiňovanou ústní vodu.

5. Cukrovka

Pokud máte neléčenou cukrovku, a tudíž i nedostatek inzulinu, v těle se začnou tvořit tzv. ketolátky, které fungují jako záložní zdroj energie. Jednou z nich je i plynný aceton, který diabetik vydýchává a jenž způsobuje zápach podobný alkoholovému.

6. Žaludeční bakterie

Bakterii Helicobacter pylori bychom našli v žaludcích 40 procent světové populace. Častěji se objevuje u lidí trpících žaludečními vředy a také u starších osob. I s ní souvisí nepříjemný zápach z úst. Její výskyt se dá snadno zredukovat pomocí antibiotik.

Jak zmírnit překyselený žaludek a pálení žáhy

Zdraví

7. Problémy krčních mandlí

Bakteriím se velmi daří i v prohlubních v mandlích, do kterých zapadají zbytky jídla, které se následně může změnit na tzv. kameny na mandlích. Jedná se o hrudkovité útvary připomínající kamínky, které ulpívají na stěnách či v mandlích a jsou tvořeny bakteriemi, zbytky hlenu a dalšími částicemi.

Při podezření na tento problém doporučujeme odborné ošetření u ORL specialisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám