Hlavní obsah
Filtrovaná káva je považována za nejzdravější. Foto: Profimedia.cz

Káva není jen tak obyčejný nápoj. Probouzí snad všechny naše smysly, dodává dobrou náladu a pro mnohé z nás je i součástí našich každodenních rituálů. Podle odborníků je navíc její předností, že příznivě působí i na naše zdraví a může nám i velmi významně prodloužit život. Ovšem není káva jako káva. Aby měla co možná nejvíce benefitů pro náš organismus, nezáleží jen na její kvalitě, ale také samotné přípravě.

Filtrovaná káva je považována za nejzdravější. Foto: Profimedia.cz
Nejzdravější způsob přípravy kávy

Za naprosto nejzdravější způsob přípravy kávy odborníci považují filtrování. „Káva připravovaná jinak než filtrováním obsahuje látky, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Filtr dokáže tyto látky eliminovat, díky čemuž snižuje rizika spjatá se srdečními záchvaty a předčasnou smrtí,” upozorňuje autorka nejnovější vědecké studie zveřejněné v Evropském věstníku preventivní kardiologie Dag Thelleová ze švédské University of Gothenburg.

Podle ní může zvýšit riziko srdečních chorob nejen klasický český „turek”, ale i příprava kávy pomocí pressovačů či stále oblíbenějšího french pressu.

„Nefiltrované kávy obsahují vyšší množství cafestolu a kahweolu - chemikálií, které se nacházejí v olejových kapénkách vznášejících se nad kávou, ale i v kávovém sedimentu,” vysvětluje pro CNN dietoložka Lisa Drayerová.

Vědecké studie podle ní prokázaly, že právě tyto látky mohou zvyšovat hladiny  triglyceridů a LDL cholesterolu (tzv. zlého cholesterolu).

Papírový filtr přitom dokáže i tyto látky na rozdíl od ostatních filtrů skutečně zachytit. Což potvrdila i rozsáhlá norská studie, která v souvislosti s pitím různých druhů káv sledovala více než půl milionu lidí po dobu 20 let.

Jasně z ní vyplynulo, že lidé, kteří denně vypili jeden a čtyři šálky filtrované kávy, měli nejnižší úmrtnost, a to i ve srovnání s lidmi, kteří kávu vůbec nepili.

Výhodnost pití filtrované kávy potvrdil podle American Heart Association i další výzkum zaměřený na zdravotní přínosy kávy. Podle něj může filtrovaná káva významně zostřit mentální pozornost a koncentraci, zlepšit náladu a zároveň i zlepšit výkon při sportu.

Pozitivní i negativní přínosy kávy

Rozsáhlá studie z roku 2017, jež analyzovala více jak 200 dalších studií zaměřených na zdravotní přínosy kávy, zjistila, že maximální možné zdravotní benefity dodají 3-4 šálky denně.

Káva například snižuje riziko melanomu, rakoviny prostaty, srdečních chorob, roztroušené sklerózy, cukrovky, onemocnění jater, Alzheimerovy choroby, bolestí zad apod.

Vyhnout se pití kávy by naopak měli lidé mající problémy se svým spánkem a lidé trpící na časté zlomeniny. Kávu by si ve velkém neměly dopřávat ani těhotné ženy, u kterých hrozí riziko předčasného porodu či nízké porodní váhy dítěte. Pravděpodobně je to způsobeno tím, že poločas rozpadu kofeinu je během těhotenství dvojnásobný.

Jak zvýšit zdravotní přínosy kávy?

Pokud chcete získat z kávy co nejvíce benefitů, pak kromě toho, že budete pít jen filtrovanou, přidejte si do ní nízkotučné mléko, které pomůže vyrovnat ztráty vápníku.

Podle odbornice má lžíce mléka pouze 6 kalorií, ale 19 miligramů vápníku. Naopak je dobré se vyvarovat přidání cukru do kávy.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků