Hlavní obsah

Další benefit kávy. Pomáhá při cvičení

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čím více si připadáme unavení, tím více se nám nechce do cvičení. To je důvod, proč trenéři elitních sportovců podávají svým svěřencům kofein před samotným tréninkem, nebo dokonce i závodem. Kofein totiž zlepšuje výkon a snižuje únavu i bolest.

Foto: Profimedia.cz

Káva vás stimuluje k výkonu.

Článek

Kofein zvyšuje bdělost a vzrušení, což může sportovcům pomoci lépe se na tréning připravit a zároveň se namotivovat. Podle serveru Health.com navíc pomáhá svalům zvýšit počet spálených tuků. Svaly totiž potřebují pro svůj výkon látku zvanou glykogen, kterou kofein chrání a dává tak svalům více času na trénink, do té doby, než se opotřebují. To vede k delšímu a méně bolestivému tréninku a někteří vědci také věří, že kofein může působit přímo na svaly tím, že zlepší jejich účinnost při vytváření energie.

Výhody kofeinu se projevují spíše na vytrvalostních druzích cvičení než u těch krátkodobých. Zatím není ještě jasné, jak dlouho musíte cvičit, aby kofein začal fungovat na spalování tuků, ale většina studií eviduje účinek po dvou hodinách cvičení. Aktivační účinky kofeinu přitom začínají fungovat již po hodině po požití a mohou trvat tři až šest hodin.

Všeho moc škodí

Vědci se přou o tom, jaké množství kávy je potřeba, aby se výhody kofeinu projevily. Až do nedávné doby si mysleli, že lidé, kteří pijí kávu pravidelně a jsou tak do jisté míry vůči ní imunní, potřebují další extra šálek kávy, aby na ně začal fungovat. Nedávná studie však zjistila, že i dlouhodobí kávoholici podali lepší výkon po požití kofeinové kapsle, ve srovnání s těmi, kteří si ji nevzali.

Závěry výzkumů tedy naznačují, že kofein může být účinným doplňkem k cvičebnímu režimu, pokud ho indikujete v rozumné míře. V opačném případě si můžete zahrávat s bolestí hlavy, vysokým krevním tlakem nebo žaludečními vředy.

Reklama

Související články

V USA prodávají kávové kapsle s marihuanou

Minimálně v některých amerických státech, ve kterých je marihuana legální, už nebude kofein jedinou látkou v kávě, jež výrazně ovlivní lidský organizmus....

Výběr článků

Načítám