Hlavní obsah
Velikonoční vajíčka se dají zpracovat na mnoho způsobů. Foto: Profimedia.cz

Nejoblíbenější dobroty z vykoledovaných vajec

Zůstalo vám doma po koledě velké množství vařených vajec a nevíte, co s nimi? Připravili jsme pro vás hned několik různorodých receptů, díky kterým vám chuť vajec nezevšední.

Velikonoční vajíčka se dají zpracovat na mnoho způsobů. Foto: Profimedia.cz
Nejoblíbenější dobroty z vykoledovaných vajec

Odborníci vejce považují za superpotravinu, jelikož obsahují vitamíny všech skupin (s výjimkou céčka), minerální látky, stopové prvky, ale také biologicky hodnotnější bílkoviny, než jsou ty z masa a mléka. Jsou v nich totiž hojně zastoupeny esenciální aminokyseliny, které si nedokážeme syntetizovat, a přitom se bez nich neobejdeme.

Jak zužitkovat koledu?

Vařená vejce dle odborníků vydrží v chladu bez poškození až 10 dní. Zkonzumovat vejce z pomlázky tudíž není nutné hned. Je ale zapotřebí dodržet zásady správného skladování. Ideální způsob je jednoduchý: vejce uložit špičkou dolů na suché, chladné (mezi 5 a 18 °C) místo, bez větších výkyvů teplot a přímého slunečního svitu na vejce.

Rozhodně jim neprospěje, když jsou den v lednici a druhý den je dáte do osmnácti stupňů. Skořápka se opotí, poruší, začne být pórovitá a hrozí mnohem větší riziko, že kromě pachů přijme z vnějšího prostředí i nějakou nákazu.

Velikonoční vaječná tlačenka se zeleninou
Suroviny: Směs zeleniny (mrkev, hrášek, brokolice, jarní cibulka), 3 plátky želatiny, 4 natvrdo uvařená vejce, 1 menší cibule, 250 ml majonézy, sůl, pepř, ocet
Postup: Želatinu necháme nabobtnat. Zeleninu s vejcem a cibulí nakrájíme na velmi malé kostky. Smícháme s majonézou a ochutíme. Přidáme nabobtnalou želatinu a dochutíme octem.
Velikonoční vajíčková pomazánka
Suroviny: 250 g polotučného tvarohu ve vaničce (zdravější verze) nebo kelímek pomazánkového másla, 3 trojúhelníčky měkkého sýra, 4 vejce natvrdo, 2 lžičky plnotučné hořčice, cibulka dle chuti, sůl, pepř
Postup: Uvařená a oloupaná vejce protlačíme skrz mřížku, smícháme s tvarohem nebo s pomazánkovým máslem. Přidáme hořčici, cibulku a dochutíme. Servírujeme s pečivem, pomazánku můžeme posypat pažitkou.
Lososovo-křenová plněná vejce
Suroviny: vejce, uzený losos, lučina nebo žervé, strouhaný křen, citrónová šťáva, sůl, pepř
Postup: Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a oloupeme. Poté je omyjeme a překrojíme podélně na poloviny. Čajovou lžičkou opatrně vydlabeme žloutky a dáme je do menší misky. Žloutky utřeme s lučinou a křenem. Přidáme nadrobno nakrájeného lososa. Promícháme, osolíme, opepřeme a přidáme pár kapek citrónové šťávy podle chuti. Bílky vajec naplníme připravenou nádivkou a dáme do lednice vychladit. Před podáváním posypeme bylinkami.
Lehký čočkový salát se šunkou
Suroviny: 250 g uvařené drobnozrnné čočky, 80 g šunky nakrájené na kostičky, 2 vejce uvařená natvrdo, zelená paprika, 1 cibule, 6 cherry rajčátek, olivový olej, balzamikový ocet, sůl, pepř
Postup: Na troše olivového oleje necháme zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájenou papriku, šunku a vše orestujeme. Takto připravenou směs smícháme s uvařenou čočkou a nakrájenými cherry rajčátky. Salát ochutíme balzamikovým octem, solí a pepřem. Ozdobíme uvařeným vajíčkem a můžeme podávat.
Pštrosí vejce
Suroviny: 1 kg mletého masa (vepřové + hovězí), 5 vařených vajec, 1 vejce syrové, 2 stroužky česneku, strouhanka, sůl, pepř, rostlinný olej, petrželka, pažitka
Doporučená příloha: bramborová kaše
Postup: Mleté maso smícháme se syrovým vejcem, prolisovaným česnekem, nasekanou petrželkou, solí, pepřem a podle potřeby přidáme na zahuštění strouhanku. Masovou směs rozdělíme na 5 částí a s vodou navlhčenýma rukama z nich uděláme placičky. Vařená vejce oloupeme, do placiček z masa je pečlivě zabalíme, uhladíme a maso ze všech stran spojíme. Takto připravená vejce obalíme ve strouhance, mašlovačkou potřeme olejem, pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C cca 20 minut dozlatova.

 

Velikonoční vajíčková pomazánka s avokádem
Suroviny: 4 natvrdo uvařená vajíčka, 1 zralé avokádo, dijonská hořčice – dle chuti, ½ kelímku bílého jogurtu do 3 % tuku, sůl, pepř, citrónová šťáva podle chuti, nadrobno nakrájená čerstvá pažitka, chilli koření nebo čerstvá chilli paprička, toasty Fibroki
Postup: V míse smícháme nadrobno nakrájená vajíčka, rozmačkané avokádo, bílý jogurt, hořčici dle chuti, citrónovou šťávu, přidáme čerstvou pažitku, chilli, sůl a pepř podle chuti. Pomazánku pořádně vymícháme, případně vyšleháme ručním šlehačem. Hotovou pomazánku natřeme na toasty.
Jarní salát s ředkvičkami
Suroviny: 1/2 salátové okurky, 2x svazek ředkviček, 1x svazek jarní cibulky, 2 lžičky šťávy z citrónu – 1 citrón, 1 bílý nízkotučný jogurt, bílá ředkev, řeřicha, vejce natvrdo 2 ks nebo 8 křepelčích vajec, ledový salát
Postup: Nejprve oloupeme okurku a nakrájíme na malé kousky, stejně jako ředkvičky, bílou ředkev a jarní cibulku. Poté smícháme jogurt s cibulkou, ředkvičkou, šťávou z citrónu a kořením, následně přidáme nakrájenou okurku, pokrájená vajíčka a dochutíme řeřichou.
Lehký vajíčkový salát s jogurtem
Suroviny: 10 vajec natvrdo, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 svazek ředkviček, 1/2 červené cibule, hrst petrželky, 400 g bílého Selského jogurtu Hollandia, 1 lžíce hořčice

Postup: Jednoduchost salátu spočívá už v samotném krájení. Vejce nakrájíme na kostky, každý druh zeleniny nasekáme trošku jinak, abychom získali rustikální salát, o který nám jde. Řapíkatý celer můžeme nakrájet na plátky, cibulku na jemné měsíčky, petrželku najemno, ředkvičky na plátky. Vše zlehka promícháme s jogurtem, hořčicí, solí a pepřem. K salátu se výborně hodí čerstvě rozpečená bageta.

Tip: Tento salát není vhodný ukládat do lednice na odležení, proto ho vždy připravíme těsně před podáváním.

Mrkvová pomazánka s vejcem
Suroviny: 4 vejce, 100 g ředkviček, 250 g tvarohu, petržel, pepř bílý, 400 g mrkve, 100 g másla, 120 g pomazánkového másla, sůl

Postup: Vejce uvaříme natvrdo a zchladíme pod studenou tekoucí vodou. Oloupeme je a nasekáme nadrobno. Očištěnou syrovou mrkev nastrouháme, ředkvičky nakrájíme nadrobno (nebo je můžeme nastrouhat).

Změklé máslo smícháme s tvarohem, pomazánkovým máslem a najemno usekanou petrželkou. Pak do tvarohu vmícháme nastrouhanou mrkev, ředkvičky a vajíčka.

Vše důkladně promícháme, ochutíme solí a pepřem a vložíme do lednice vychladit. Hotovou pomazánku namažeme na tmavý chléb, ozdobíme snítkou petrželky a podáváme.

Vajíčkový salát s kukuřicí
Suroviny: 6 vajec uvařených natvrdo, 5ks ředkviček, 3 lžíce majonézy, 2 lžičky worcesterové omáčky, 340 g kukuřice lahůdkové od Znojmie, malá červená cibule, 2 lžičky hořčice, nasekaná hladká petržel, pepř, sůl

Postup: Rovnou v salátové míse připravíme dresink z majonézy, hořčice a worcestrové omáčky. Dobře promícháme.

Kukuřici necháme v cedníku okapat. Vajíčka oloupeme a nakrájíme na větší kousky, cibuli na plátky, ředkvičky na čtvrtinky. Vše dáme do mísy a zamícháme, aby se suroviny dobře obalily dresinkem.

Posypeme nasekanou petrželkou a podle potřeby ochutíme solí a pepřem. Podáváme s čerstvým pečivem.

Tradiční česká kulajda
Suroviny: 2 vejce, 3 menší brambory, 1 větší cibule, hrst sušených hub (mohou být i čerstvé), 2 lžíce čerstvého kopru, 1 lžíce octa, 200 ml smetany na vaření, 1,5 l kuřecího nebo houbového vývaru, lžička kmínu, olej, sůl, pepř
Na jíšku: 30 g mouky, 1 lžíce másla

Postup: Sušené houby zalijeme trochou vody a necháme je asi 30 minut máčet. Nachystáme si zeleninu. Brambory a cibuli oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno, brambory na kostičky. Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli, přidáme kmín, a nakonec houby s vodou. Do polévky vhodíme brambory a vše zalijeme vývarem. Vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory měkké. Dokud se polévka vaří, připravíme vajíčka natvrdo.

Poté si připravíme jíšku. Máslo necháme rozpustit, zasypeme ho moukou a mícháme dohladka. Jíšku musíme důkladně promíchat, aby nám nevznikly hrudky. Jakmile jsou brambory uvařené, polévku za stálého míchání zahustíme. Ochutíme ji solí, pepřem a koprem. V závěru přidáme smetanu, promícháme a přilijeme ocet. Podle chuti polévku ještě dochutíme solí, pepřem a octem. Hotovou polévku podáváme s vajíčkem, ozdobíme čerstvým koprem.

Vajíčkové jednohubky s ředkvičkovo-bylinkovou pomazánkou
Suroviny: 12 vajec, 1 svazek ředkviček, 1 lžíce pažitky, zakysaná smetana, malá tatarská omáčka, lístky bazalky, plátky okurky nebo rozmarýn

Postup: Uvaříme vejce natvrdo. Nastrouháme ředkvičky. Přidáme k nim nasekanou pažitku, smetanu a tatarskou omáčku. Promícháme. Vejce oloupeme a rozkrojíme na poloviny. Ozdobíme vajíčka ředkvičkovo-bylinkovou pomazánkou. Přidáme okurku či bylinky, které napícháme na párátko.

Tip: Jednohubka se hodí i na dětskou párty, vypadá jako lodička.

Koprová omáčka s telecím masem, vejci a knedlíky

Suroviny: 500 g telecí kýty, 150 g mrkve, 150 g petržele, 150 g celeru, 2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, špetka soli, špetka pepře, 1 cibule, tymián, kopr, 4 vejce, 200 ml smetany (31 %), 4 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 4 lžíce cukru, 2 až 3 lžíce octa

Na knedlíky: 4 rohlíky, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, 2 vejce, špetka soli

Postup: Maso, kořenovou zeleninu, cibuli, bobkový list, tymián, sůl a pepř vložíme do vody. Vaříme při nízké teplotě přiklopené asi 3 hodiny, dokud maso nezměkne. Podle potřeby podlijeme vodou.

Mezitím připravíme knedlíky. Nakrájíme pečivo na malé kostičky o velikosti 1×1 cm. Přidáme mouku, mléko, sůl, žloutky a sníh vyšlehaný ze dvou vajec.

Vzniklé těsto vložíme do dvou připravených mikrotenových sáčků a vaříme ve vodě 15 minut. Otočíme a vaříme dalších 15 minut.

Jakmile je vývar z telecího masa hotový, rozpustíme máslo v hrnci a zaprášíme moukou. Vzniklou jíšku rozředíme vývarem. Vaříme 20 minut, poté dochutíme solí, cukrem, octem a smetanou. Vaříme další 2 minuty. Nakonec přidáme nasekaný kopr, 2 lžíce másla pro zjemnění a odstavíme.

Podáváme s knedlíkem, nakrájeným telecím masem a vajíčkem uvařeným natvrdo.

Francouzská velikonoční paštika
Suroviny: 200 g hladké mouky, 100 g másla, sůl, 500 g vepřového bůčku, petrželka, 2 lžičky nakládaného celého pepře, 7 ks vajec, 1 lžíce cukru moučka, 250 g pečeného vepřového masa, 500 g vepřových jater, pažitka dle chuti, mletý pepř černý

Postup: Na vál prosejeme mouku a uprostřed vytvoříme důlek. Do něj rozklepneme jedno vejce, rozkrájíme změklé máslo, cukr rozpuštěný v trošce vody, přidáme špetku soli a vypracujeme hladké těsto. Pečené libovější vepřové maso (můžeme použít i pečené kuře nebo králíka) nakrájíme na kousky. Zbylá vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a rozkrojíme na poloviny. Bůček a játra nakrájíme na kousky, jemně umeleme, osolíme a do směsi vmícháme usekanou petrželku a pažitku.

Dvě třetiny těsta tence rozválíme, plátem vyložíme dno a stěny zapékací formy. Na těsto rozložíme půlky vajec a kousky vepřového masa. Pak přidáme lžičkou hrudky ochuceného hašé. Povrch náplně posypeme nakládaným pepřem, paštiku uzavřeme zbytkem těsta rozváleným na tenký plát. Kraje navlhčíme vodou, slepíme a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 35-40 minut. Paštiku podáváme teplou i studenou se zeleninovým salátem.

Vajíčková pomazánka s lučinou a okurkou
Suroviny: 2 balení lučiny 100 g, 1/3 okurky, hrst slunečnicových semínek, 2 vařená vejce, pepř a sůl, petrželka
Postup: Z oloupaných vařených vajec vyjmeme žloutky. Bílky a okurku nakrájíme na malé kostičky. Slunečnicová semínka nasucho opražíme a necháme vychladnout. Nakrájenou okurku a bílky dáme do mísy společně s jedním žloutkem a nasekanou petrželkou. Přisypeme slunečnicová semínka a přidáme lučinu. Vše důkladně promícháme, osolíme a opepříme podle chuti. Podáváme s chlebem, nejlépe kváskovým, ozdobíme rozdrobeným žloutkem a petrželkou.
yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků