Hlavní obsah

Nebuďte na své starosti sami. Krizová pomoc dospělým i dětem nic nestojí

Každý se může někdy ocitnout ve slepé uličce, ze které neví, jak ven. Někdy v takových obtížných situacích pomohou nejbližší, jindy může pomoci odborník, který se ale často obtížně hledá. Vhodné řešení nabízí terapeutické centrum Modré dveře, kde nabízejí psychosociální službu - Krizovou pomoc, kterou může bezplatně a zcela anonymně využít každé dítě, dospělý či senior v psychické krizi.

Foto: Profimedia.cz

Dlouhodobě neřešené starosti mají tendenci se kupit a přerůstat v řadu dalších obtíží.

Článek

Dlouhodobě neřešené starosti mají tendenci se kupit a přerůstat v řadu dalších obtíží, které mají dopad i na naše fyzické zdraví. Krize bývá častou příčinou nespavosti, nechutenství, zvýšené únavy, podrážděnosti či apatie, zvýšené agresivity vůči sobě nebo ostatním.

Úzkostné stavy nebo velký strach se projevují například vyrážkou, falešnými infarktovými stavy nebo dušností.

Často má krize za následek zhoršení či rozpad vztahů v rodině, práci a mezi kamarády. Všem těmto komplikacím je možné ale předejít, pokud člověk vyhledá odbornou pomoc a začínající krize je zavčas odborníkem ošetřena.

Pokud se ocitnete v jakékoliv situaci, kterou se vám nedaří vyřešit vlastními silami, je dobré vyhledat odbornou pomoc. A právě tuto pomoc nabízí i služba Krizová pomoc Modrých dveří, kde jsou vám k dispozici tzv. krizoví interventi.

Podle čeho poznat, že vás stres a úzkost ovládají více, než je zdrávo

Zdraví

„Pro krizového interventa není žádné trápení příliš malé nebo banální a vždy ho bere vážně. Starosti, které se v rámci krizové pomoci řeší, jsou různé, stejně tak jako jsou různí lidé. Nejčastěji se krizoví interventi věnují komplikovaným vztahům v rodinách nebo v práci, řeší výchovné problémy dětí, pocity osamění, úzkosti, obavy, ztrátu zaměstnání apod. Krizovou pomoc může člověk navštívit opravdu s jakýmkoliv trápením, se kterým si neví rady,” vysvětluje Jan Socha z terapeutického centra Modré dveře.

Jak taková pomoc probíhá?

Při návštěvě se každému věnuje 50 až 60 minut krizový intervent (délka i průběh sezení se odvíjí od potřeb klienta).

Nejčastěji prochází odborník s klientem jeho náročnou situaci z různých pohledů – naslouchá mu, nesoudí ho, ani nehodnotí. „Klient je směřován k tomu, aby sám našel vhodné řešení svých problémů a věděl, jak nejlépe si v komplikovaných situacích poradit,” vysvětluje Jan Socha.

Společně pak hledají cestu ze slepé uličky. „Klient nemusí říkat nic, co nechce a krizový intervent garantuje, že vše vyřčené nebude nikde a nijak zveřejněno. Pokud si to situace klienta žádá, služba je poskytována opakovaně,” dodává Socha.

Psycholog: Jak nepodléhat strachu a úzkosti

Válka na Ukrajině

Kde naleznete pomoc?

Krizová pomoc v Modrých dveřích je poskytována na dvou adresách. V pražském centru, které naleznete v Hostivaři, v ulici K Horkám 23/16 a v říčanském centru, které sídlí nedaleko Prahy, v Říčanech, v ulici Tyrše a Fügnera 105/7.

Služba je zde poskytována každý všední den od 8 do 16 hodin.

Kde lze také hledat pomoc v krizových situacích

V České republice je krizová pomoc dostupná téměř v každém kraji a je poskytována ambulantně nebo v terénu. Nejbližší možnou pomoc lze snadno najít v Mapě pomoci. Kromě krizové pomoci může člověk využít krizových linek fungujících po celém území naší republiky nebo lze psychologickou pomoc vyhledat prostřednictvím aplikace v mobilním telefonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám