Hlavní obsah
Mezi nejslavnější speciality, jež se neobejdou bez mozzarelly, patří pizza Margherita. Protože vznikla v Itálii, její autor ji vyvedl v italských národních barvách, tedy bílé (mozzarella), červené (rajčata) a zelené (bazalka). Foto: Profimedia.cz

Mozzarella: nehoda se šťastným koncem

Traduje se, že vznik mozzarelly má na svědomí nepříjemný malér. Jeden italský sýrař prý zakopl a čerstvý sýrový tvaroh mu spadl do vařící vody. Ať už to bylo jakkoli, mozzarella si postupem času podrobila kuchyně celého světa.

Mezi nejslavnější speciality, jež se neobejdou bez mozzarelly, patří pizza Margherita. Protože vznikla v Itálii, její autor ji vyvedl v italských národních barvách, tedy bílé (mozzarella), červené (rajčata) a zelené (bazalka). Foto: Profimedia.cz
Mozzarella: nehoda se šťastným koncem

Nebylo to ovšem jednoduché, mozzarella se totiž původně vyráběla ze syrového buvolího mléka. Protože to tehdy nebylo moc valné s chlazením, rychle se kazila. Vlastně si na ní mohli pochutnat jen lidé v místě výroby. Teprve s příchodem pasterizovaného mléka se lahodný sýr svěží chuti se širokými možnostmi uplatnění v kuchyni mohl rozletět za hranice Itálie.

Co se vyplatí vědět

Čerstvá mozzarella je čistě bílá a vláčná, s lehce nasládlou smetanovou chutí. Nažloutlý odstín, suchý povrch a natrpklá chuť signalizují, že má svůj čas už dlouho za sebou.

Mozzarella patří do chladničky (4-8 °C), nikdy do mrazáku. Tam by totiž nejen změnila konzistenci, nýbrž ztratila i chuť. Po otevření obalu by se měla co nejdříve spotřebovat, ovšem existují také druhy, které v nálevu vydrží čerstvé i dva týdny.

Pár zkušeností do kuchyně

Čerstvé sýry, mezi něž se řadí také mozzarella, mají značný obsah vody, který redukuje podíl soli, tuků a bílkovin. Proto méně zatěžují játra a ledviny.

Letní salát Caprese je snad nejsnadnější salát vůbec, jaký může kuchyně nabídnout - střídavě proložené plátky rajčat a mozzarelly, posypané lístečky čerstvé bazalky s pár kapkami olivovéh oleje.

Foto: Profimedia.cz

„Delikátnost mozzarelly nabízí i široké kulinářské uplatnění. Mne doslova nadchla její kombinace s ořechy kešu, vynikající je také v rajčatové polévce,“ tvrdí pražský kuchař Tomáš Voborník. A to není vše:

Dobře si rozumí s jemnými i chuťově výraznými surovinami, například s olivami, zeleninou (rajčata, papriky), bylinkami (bazalka) a také ovocem (hroznové víno).

Mozzarella v nálevu se hodí na jednohubky, chlebíčky a do salátů, vakuovaná se dá strouhat, proto se používá na zapékaná jídla, tousty i sendviče.

A na závěr ještě malou nutriční poznámku. Mozzarelle fandí i racionální výživa kvůli vysokému obsahu vápníku, který z ní tělo vstřebává mnohem snadněji než u jiných potravin.

Pečený lilek s barevnou oblohou (4 porce)
2 červené papriky, 6 plátků Mozzarelly Galbani, stroužek česneku, svazek špenátových listů, špetka bílého pepře, lilek, šálek panenského olivového oleje, 1 lžička octa balzamico, sůl

Lilek podélně rozkrojíme na třetiny a každou ještě podélně rozpůlíme, ale nedokrojíme, aby se plátek rozložil jako kniha. Potřeme olivovým olejem, osolíme a na pánvi z obou stran dozlatova opečeme.

V troubě na roštu restujeme papriky vcelku, až se začnou dělat puchýřky. Horké uložíme do mikrotenového sáčku, aby se zapařily. Pak stáhneme slupku, vyjmeme semínka a podélně nakrájíme na širší pruhy, které pokapeme olejem, balzamikovým octem a osolíme.

Špenátové listy dáváme po jednom do vařící vody a hned vytáhneme, aby si zachovaly tvar. Ve větší míse je pokropíme olejem s trochou utřeného česneku, osolíme a opepříme.

Na střed lilku dáme plátky lehce osolené mozzarelly zakápnuté olivovým olejem, které obložíme listy špenátu a proužky papriky.

Tip: Chuť lilku příjemně dotáhne česneková či bylinková bruschetta.

Galbani brambory s pokličkou (4 porce)
8 brambor, svazek rozmarýnu, 50 g parmazánu, 1 rajče, sůl, 5 cl olivového oleje. Náplň: 250 g brokolice, 200 g Mozzarelly Galbani, bylinková sůl, 1 kopeček bazalkového pesta

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a studené oloupeme. Z každé pak seřízneme vršek (odložíme) a vnitřek vydlabeme.

Brokolici rozdělíme na růžičky a uvaříme na pařáku. Pak ji smícháme s kostičkami mozzarelly, bazalkovým pestem a osolíme. Směsí naplníme otvory brambor a přiklopíme odloženým vrškem.

Brambory s pokličkou pokapeme olivovým olejem, do pokličky zapíchneme snítku rozmarýny a pečeme 30 minut v troubě či remosce. Těsně před dokončením je posypeme parmazánem.

Tip: Dvě brambory ozdobíme plátky ředkviček, rajčete či mandarinkou případně tuhou šlehačkou. Galbani brambory lze jíst i studené.

Rajská polévka s mozzarellou (1 porce)
1 červená cibule, konzerva loupaných rajčat, 1 Mozzarella Galbani, půl konzervy rajského protlaku, olej. Podle chuti: třtinový cukr, sůl, mletý černý pepř, bazalka

Cibuli oloupeme, nasekáme na drobné kostičky a hodíme je na hodně rozpálený olej. Hned po osmažení ji zalijeme jemně nakrájenými oloupanými rajčaty.

Směs osolíme, opepříme, doplníme jemně sekanou čerstvou bazalku a povaříme 10-15 minut tak, aby rajčata byla uvařená a přitom pořád v kouscích. Přidáme protlak, cukr a okořeníme podle chuti. Podáváme s nakrájenou mozzarellou nebo osmaženou houskou, případně s obojím najednou.

Tip: Polévka s mozzarellou musí být na stole horká, aby sýr uvolnil šťávu.

Zapečené papriky s kuskusem, mozzarellou a rajčaty (4 porce)
Šálek zeleninového vývaru, hrst kuskusu, sůl, 2 červené papriky, 100 g Mozzarelly Galbani, hrst černých oliv, 2 lžíce olivového oleje, 1 rajče

Kuskus zalijeme vývarem, necháme asi 10 minut stát a pak smícháme s kostičkami rajčete, mozzarelly a osolíme. Lze přidat i půlky oliv.

Papriky rozkrojíme na poloviny, očistíme, zakápneme olivovým olejem a dáme na chvíli do vyhřáté trouby, aby trochu změkly. Pak je naplníme kuskusovou směsí, vložíme je na 30 minut do trouby (180 °C) a hned podáváme.

Tip: Papriky s kuskusem se hodí jako dietní oběd nejen pro vegetariány.

Bonbony z mozzarelly
300 g špenátových listů, balíček Mozzarelly Galbani, 20 kuliček Galbani Mozzarelly Mini, 1 lžíce panenského olivového oleje, 2 lžíce kysané smetany, špetka limetkové kůry. Podle chuti: stroužek česneku, hrubě mletá směs ořechů, kešu oříšky, pražené mandle, bílý pepř, sůl

Kuličku mozzarelly navrtáme nožem a do otvoru dáme praženou mandli nebo pražený oříšek. Sýr potřeme smetanou a pak jej obalíme ve směsi ořechů.

Velkou mozzarellu jemně nastrouháme, špenát spaříme (pár listů odložíme), pokrájíme a zapracujeme do sýra. Směs ochutíme česnekem, strouhanou kůrou z limetky, osolíme a opepříme. Z hmoty tvoříme kuličky, které obalíme zbylými lístky špenátu. Bonbony z mozzarelly vkládáme do košíčků, ozdobíme ořechy, mini rajčátky nebo rozmarýnem.

Tip: Mozzarellu lze dobře kombinovat také s masem i jinou zeleninou a kořením.

Nejen z buvolího mléka

Na trhu se lze dnes setkat s mozzarellou v několika variantách, a to z kravského i klasikou z buvolího mléka:

Mozzarella di bufala campana - původní sýr z Kampánie, vyrobený ze syrového buvolího mléka, velmi bohatého na bílkoviny.

Fior di latte (mléčný květ) - mozzarella z kravského mléka, nabízená jako koule (125 g) ve slaném nálevu, vakuovaná ve větším bloku i jako kuličky velikosti sousta, tzv. bocconcini.

Filata - mozzarella z pružného pařeného a hněteného těsta spletená do copu a naložená v solném roztoku či syrovátkovém nálevu.

Mozzarella affumicata - uzená v dýmu z pšeničné slámy či listí s lahodně nahořklou kouřovou příchutí.

Scamorza - mírně zralá vyuzená mozzarella prodávaná bez nálevu.

Burrata - specialita z jihoitalské Apulie, kdy se do sýrového těsta uzavře kousek čerstvého másla.

Burrata di Andria - jemně nasládlá mozzarella plněná kousky sýra máčenými ve sladké smetaně a obalená v dlouhých úzkých listech rostliny asfodel.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků