Hlavní obsah

Křeče v lýtkách mohou být způsobeny i dehydratací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trápí vás často křeče a bolest v lýtkách, která po čase vždy odezní? Pak vězte, že za tím může stát dehydratace, chybějící minerály i svalové přepětí.

Foto: Profimedia.cz

Křeče nohou dokážou potrápit.

Článek

S křečemi má zkušenost téměř každý. Podle odborníků se tak nejčastěji děje vlivem hned několika faktorů. Jednak nedostatkem minerálů, které jsou důležité pro fungování pohybové soustavy, pak také dehydratací spjatou i s větším pocením, během něhož se z těla kromě tekutin vylučují i důležité látky, jako jsou vápník, hořčík a sodík.

Za křečemi ale může stát i nevyvážené zatížení svalů a přepětí určitých svalových skupin, například při sportu. Pokud svaly příliš nepoužíváme, zkracují se. Když po nich poté chceme, aby vydržely větší zátěž, mohou vypovědět službu.

Sodík je při sportování v horku důležitý, ale pozor na množství

Zdraví

Další příčinou může být i nedostatek vitaminů, především B6. Jeho sníženou hladinu může způsobit alkohol, dlouhodobý stres, estrogeny – antikoncepční pilulky a nadměrná konzumace jednoduchých cukrů.

Dalším faktorem, který může za křečemi stát, jsou křečové žíly, které kromě křečí doprovází i pocit těžkých nohou vyskytující se zejména v teplém období po dlouhém stání či sezení.

První pomoc při křeči
Přestaňte vykonávat pohyb, který křeč způsobil, a snažte se sval natáhnout. Může pomoci chůze, masáž i koupel v teplé vodě.

Jak křečím předcházet?

V první řadě je důležité denně vypít dostatek tekutin. V teplých dnech, kdy tělo může ztratit potem až čtyři litry tekutin, ale nestačí pít jen čistou vodu. Zvláště sportovci, ale i děti, senioři nebo lidé s obezitou by měli myslet na pravidelné doplňování hořčíku, vápníku a sodíku a zařadit je do stravy ve větším množství.

Existují různé způsoby doplňování minerálů, přírodní bývají tou nejlepší variantou. Jednou z možností je vsadit na minerální vody, které obsahují minerální látky, které jsou pro naše tělo velmi dobře vstřebatelné, a jejich využitelnost tělem je vysoká.

„Hořčík je ideální v přirozené formě, tedy formou stravy a pití. Ve stravě je hořčík hojně zastoupen například v zelené listové zelenině, celozrnných výrobcích, luštěninách a oříšcích. Lépe než z potravy se však hořčík vstřebává z vody, kde je přítomen ve formě iontů, a má proto vyšší biodostupnost než magnesium v potravinách. Ideálním zdrojem hořčíku tak může být minerální voda, která hořčík obsahuje v dobře dostupné formě, a příjem magnesia si lze velmi snadno kontrolovat na základě údajů z etiket,“ upozorňuje profesor Zdeněk Zadák, vedoucí Centra pro výzkum a vývoj Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Dlouhodobý nedostatek hořčíku může vést k hypertenzi a srdečním arytmiím

Zdraví

Draslík zase ve vyšším množství obsahují sušené meruňky a fíky, mrkev, brambory, fazole, špenát. Vápník pak mléko a mléčné výrobky, mořské ryby, fíky, mandle, fazole.

K vyváženému hospodaření těla s těmito minerály nám mohou dopomoci také bylinky.

„Pro prevenci křečových problémů je celá řada bylin, které mohou ovlivnit vznik tohoto stavu. Především využijeme ty, které nám pročistí cévy a prokrví končetiny, a to je pelargonie, gotu kola. Pro dodání minerálních látek a zároveň zlepšení kvality cévních stěn a prokrvování můžeme využít kaštanu jírovce maďalu a jeřábu oskeruše. Tyto zároveň ovlivňují cirkulaci krve v plicích,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná.

Předcházet křečím lze i pravidelným protahováním celého těla.

Křeče mohou být příznakem i některých onemocnění. Pokud jsme si jistí, že naše tělo má dostatek minerálů a nezatížili jsme ho více než obvykle, ale přesto se křeče opakovaně objevují, je dobré se obrátit na lékaře.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám