Hlavní obsah

K dětské obezitě přispívá i nedostatek spánku o víkendech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dětskou obezitu negativně ovlivňuje mnoho tuků a cukrů v nekvalitních kalorických potravinách, nedostatek pohybu, ale i spánku. Děti spí v průměru osm hodin, avšak obézní spí o víkendech dokonce méně.

Foto: Profimedia.cz

K obezitě přispívá nedostatek spánku, nekvalitní tučná strava a nedostatek pohybu.

Článek

Nedostatek spánku o víkendech přispívá k dětské obezitě. Uvádí to studie zveřejněná v americkém odborném časopisu Pediatrics, z níž citovala agentura Reuters.

Podle studie zveřejněné v americkém odborném časopisu Pediatrics má problémy s nadváhou mnoho amerických dětí, obézních je jich jedna šestina. Lékaři dlouhodobě sledovali děti ve věku od čtyř do deseti let a zjišťovali, kolik hodin denně spí a zda udržují pravidelný spánkový rytmus.

Obézní děti spí méně

Ukázalo se, že děti bez ohledu na váhu průměrně spí osm hodin denně. Mezi obézními dětmi ale byly větší rozdíly mezi jednotlivými dny, když o víkendu byla délka jejich spánku v průměru o 20 minut kratší než u ostatních dětí.

"Domníváme se, že posloupnost je následující: děti méně spí, víc jedí, méně cvičí, protože jsou unavené, a kvůli tomu víc přibírají na váze," uvedl lékař David Gozal z Chicagské univerzity, který patřil mezi autory studie. Výsledky výzkumu podle něj potvrzují dlouhodobá pozorování dětských lékařů.

"Za posledních padesát let jsme viděli, jak mezi dětmi roste míra obezity. Zároveň se u dětí zkracovala doba spánku," sdělil Gozal. Podotkl přitom, že i průměrných osm hodin spánku, na které studie ukázala, je u dětí do deseti let málo. Tak staré děti by měly spát denně o hodinu déle. Za hlavní příčiny se označuje nekvalitní strava složená z kalorických jídel plných cukru a tuku a nedostatek tělesné aktivity.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám