Hlavní obsah

Ženy hubnou pro krásu, muži pro zdraví. Uspějí hlavně racionální typy

Novinky, kaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Období, kdy se lidé pouštějí do redukce váhy, spadají do povánočního a letního "předdovolenkového" času. Motivace jsou jasné: buď shodit rychle nabraná kila, nebo oslňovat v plavkách na plovárnách a plážích. Ovšem jako důvod hubnutí ženy nejčastěji uvádějí estetiku, kdežto muži zase zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Ženy nejčastěji uvádějí důvody k hubnutí estetické. Muži redukují svou váhu najčastěji kvůli zdraví.

Článek

Jak vyplynulo z průzkumu odborníků na redukci váhy, ženy hubnou zejména pro krásu, chtějí se líbit sobě i ostatním, nosit hezké oblečení.  "Naopak muži nejčastěji uvádí zdravotní důvody,“ uvedla Gabriela Knosová z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.

Starší muže prý vzhled netrápí, mladší však ano

U mužů však hodně záleží na věku. "Ve středních letech obvykle prohlašují, že je vzhled příliš netrápí a negativní emoce způsobené nadváhou neradi přiznávají. Je pravdou, že se přetrvávající nadváha v tomto věku už odráží na jejich kondici a zdravotním stavu a mnozí mají závažné problémy. Hubnout se často odhodlají poté, co je lékaři vystraší katastrofickými prognózami," dodala Knosová.

Mladší muži uvádějí spíše estetické, psychické a společenské důvody, jako jsou nezapadnutí do kolektivu vrstevníků při sportování, nepříjemný pocit při tančení na diskotéce nebo slabší zájem dívek.

Výzkum byl proveden na více než 1500 klientech Institutu kompliment, kteří před začátkem redukčního programu odpověděli na otázku Proč jste se rozhodli zhubnout, jaká je vaše motivace?

Hlavní důvod pro rozhodnutí zhubnout
estetickýzdravotnípsychickýspolečenskýjiný
Ženy54 %21 %12 %8 %5 %
Muži18 %57 %4 %12 %9 %

„Mnozí lidé však uvádějí estetické a zdravotní problémy jako společensky přijatelné klišé. Tím zakrývají nejen před odborníky, ale často i sami před sebou závažné osobní důvody,“ varuje terapeutka Knosová.

„V průběhu redukčního programu nebo po jeho skončení, kdy klienti získají větší sebejistotu a my jejich důvěru, nemálo z nich odhalí skutečnou motivaci k hubnutí. Uvažujeme proto, že se začneme ptát na důvod hubnutí i po skončení programu. Myslím, že výsledky budou překvapivé.“

Hubnul kvůli sázce, vyhrál sto tisíc korun

Jak uvádějí odbornice na redukci váhy, některé důvody pro rozhodnutí shodit přebytečné kilogramy jsou poměrně kuriózní. „Měli jsme tu pána, který hubnul kvůli sázce s kamarádem o sto tisíc korun. Sázku vyhrál – za tři měsíce shodil sedmnáct kilogramů a jeho kamarád, který hubnul mimo kompliment, devět kilogramů. Z oslavy jsme dostali basu šampaňského,“ ohodnotila sázku Knosová.

Omezení běžných denních činností

Velké procento lidí se rozhodne zhubnout, protože je nadváha omezuje při běžných činnostech, jako je sprchování, nastupování do auta, cestování v letadle nebo jim nadbytečná kila překáží při sexu.

Často za hubnutím stojí jiný, prozaický problém. Klientky nemohou sehnat pěkné šaty, punčocháče, nemohou dopnout zipy u oblečení i na botách přes lýtka.

Foto: Profimedia.cz

Obezita může být na obtíž při běžných činnostech.

Větší odhodlání mají racionální typy

Ať už chce někdo zhubnout kvůli oblečení, pro krásu, nebo jiný pro zdraví, největší motivací pro dosažení tohoto cíle je osobní vnitřní rozhodnutí. Podle zkušeností odborníků se v programech více "drží" racionální typy lidí.

Emotivní typy nezřídka spekulují, které období je pro ně nejlepší, oddalují začátek hubnutí, obávají se ztráty požitků a nových věcí spojených s dodržováním redukčního režimu.

Obecně jsou nejméně úspěšní lidé, kteří se rozhodli hubnout, protože si jejich štíhlost přeje někdo jiný jako třeba rodiče, děti, partner nebo nadřízený v práci. Klasickým případem byla podle terapeutek dívka, které rodiče slíbili auto, pokud dosáhne ideální hmotnosti. Dcera ale neměla vnitřní motivaci hubnout, programu se zúčastňovala nepravidelně, několikrát ho přerušila a nakonec ani nedokončila.

Institut kompliment v Brně nabízí v sobotu 15. ledna od 14 do 18 hodin zájemcům zdarma přeměření zastoupení tuku a svalů, stanoví míru rizika vaší nadváhy vůči zdraví a doporučí ideální rozmezí vaší váhy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám