Hlavní obsah

Jak udělat ze sovy ranní ptáče

Doháníte večer resty a ráno se vám nechce z postele? Pokud patříte mezi notorické odkladače budíku, máme pro vás návod, jak překopat svoji rutinu a stát se ranním ptáčetem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ranní ptáče dál doskáče. Oblíbené přísloví, ve kterém se skrývá mnoho pravdy. Co když ale vaše produktivita roste odpoledne a práce vám jde nejlépe od ruky až v pozdních hodinách?

Odbornice na spánek Nerina Ramlakhanová říká, že každý člověk má odlišný „chronotyp“ a není proto divu, že někomu se lépe pracuje večer a jinému ráno.

Pokud ale z pracovního hlediska potřebujete spolehlivě fungovat již od ranních hodin, existuje způsob, jak své vnitřní hodiny přenastavit. Jak na to?

1. Správné načasování spánku

Většina lidí bojuje s usínáním. Obzvláště těžké je to v případě, když chcete začít chodit spát v jinou dobu, než jste zvyklí. Důležité je zaměřit se na fázi mezi aktivním dnem a usínáním, během které bychom naše tělo měli připravit na spánek.

Tři zásadní tipy pro lepší spánek

Zdraví

„Dejte si čas na dekompresi nervového systému, abyste byli schopni dosáhnout hlubokého a kvalitního spánku,“ říká Ramlakhanová. Ideální je vyčlenit si 90 minut, během kterých zpomalíte a připravíte své tělo na to, že za chvíli nastane doba spánku.

2. Upravte si čas večeře 

Aby se vaše tělo co nejjednodušeji přenastavilo na nový režim, je důležité věnovat pozornost i stravování. Ostatně „snídaně je nejdůležitějším jídlem dne“. Tato věta, kterou alespoň jednou za život slyšel každý z nás, má své opodstatnění. Díky konzumaci jídla po ránu se totiž naše tělo správně nastartuje a bude připraveno na to začít den.

Pokud se budíte ráno a nemáte na jídlo chuť, důvodem může být zvyk, ale i pozdní večeře. Přitom konzumace jídla před spaním se obecně příliš nedoporučuje.

Matrace a rošt jsou základem pro zdravý spánek

Tipy a trendy

„Pokud večeříte pozdě, vaše tělo bude zaměstnávat trávení, což se příliš neslučuje se zmíněným devadesátiminutovým klidovým blokem,“ říká Ramlakhanová pro Stylist.

Ideální je vyhnout se konzumaci jídla alespoň 2-3 hodiny před spaním. Zároveň byste se měli vzdát sladkých svačin, které tělu dodávají velké množství energie. Stejné pravidlo by mělo platit pro alkohol.

Pokud se rozhodnete snídat, uvidíte, že po 1-3 týdnech si vytvoříte přirozený návyk a vaše tělo si zvykne mít po ránu hlad.

3. Hýbejte se

Lehký trénink nebo protažení je skvělým způsobem, jak rozhýbat své tělo a začít nový den. „Při cvičení tělo produkuje koktejl hormonů, včetně endorfinů, díky kterým máme dobrou náladu,“ říká Ramlakhanová.

Klíčem k úspěchu je postupovat pomalu a nenásilně. Začněte lehkým protažením a následně přejděte do lehké sestavy jógy a podobně. Následně můžete nízkofrekvenční aktivitu vyměnit za dynamičtější sport, jako je rychlá chůze, běh nebo posilování.

4. Odolejte touhám po kofeinu

Káva je pro mnoho z nás prvním nápojem, po kterém ráno sáhneme. Ale aby tělo bylo nabité energií samo o sobě, je potřeba se zbavit závislosti na kofeinu.

„Místo toho si nejdříve dejte malou snídani, pak si zacvičte, a až následně si dopřejte šálek kávy,“ radí.

5. Uzpůsobte si svoji ložnici

Naučte svůj mozek na to, že ložnice je místo k odpočinku nebo sexu. Žádnou jinou aktivitu zde neprovozujte. To znamená žádná práce v posteli, žádné telefonování nebo sledování televize. Jen tak docílíte, že si váš mozek bude spojovat postel se zaslouženým odpočinkem.

Velkou pozornost věnujte i samotné ložnici. Udržujte ji uspořádanou a čistou. Důležité také je, aby byla chladnější než ostatní místnosti a vám se v ní tak lépe spalo.

Nezapomeňte také na to, aby vás při spánku nerušilo žádné světlo. Vyplatí se investovat do zatemňovacích žaluzií nebo nepropustných závěsů.

Reklama

Související témata:

Související články

Tři zásadní tipy pro lepší spánek

Dnešní doba chronického odpírání si spánku vede k tomu, že když se potřebujeme vyspat, tak už ani nevíme, jak na to. Stačí přitom dodržovat tři jednoduché...

Zastavte úzkost včas pomocí jednoduchých rad

Úzkosti sužují v poslední době stále více lidí. Naštěstí díky novému pochopení vzájemné komunikace mezi myslí a tělem si dnes odborníci již dokážou poradit se...

Výběr článků

Načítám