Hlavní obsah

Jak se vyrovnat se spánkovým dluhem z horkých letních nocí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spánkový dluh z nocí, kdy spaní narušovalo horko, nedožene člověk v chladnějších nocích tím, že spí více. Zdravý člověk by měl spát šest až osm hodin v kuse. Po týdnu, kdy spal kvůli horku denně třeba jen pět hodin, nemůže o víkendu dluh dohnat tím, že si hodiny dospí.

Článek

"Příliš krátký nebo přerušovaný spánek vede k horšímu soustředění, poruchám pozornosti i duševním poruchám. Pokud je nedostatek spánku dlouhodobý, může to vést ke vzniku cukrovky a srdečně-cévních onemocnění," varuje lékař Tomáš Šebek.

Spánek by podle něj měl být celistvý. Nepřerušovaný spánek umožní správné a dostatečné střídání jednotlivých fází spánku. Jen to přináší odpočinek, regeneraci všech tělních soustav i správné uložení informací do mozku.

"Při nedostatečné délce jedné spánkové fáze dochází také k horšímu nástupu fáze další, takže opakované zdřímnutí člověka možná osvěží, ale kvalitní spánek nenahradí," vysvětlil lékař.

Sprvné je probouzet se bez budíku

Pokud by člověk spal každý den o dvě hodiny méně, nemůže si v přidat pět hodin spánku v sobotu a dalších pět v neděli. Nikdy totiž nenaspí přesně ty fáze spánku, o které přišel. Řešením je upravit spánkovou hygienu, tedy to, jak dlouho člověk spí a jak kvalitně. Tím dá tělu možnost napravit škody vzniklé nedostatkem spánku.

Pokud by člověk spal každý den o dvě hodiny méně, nemůže si v přidat pět hodin spánku v sobotu a dalších pět v neděli. Nikdy totiž nenaspí přesně ty fáze spánku, o které přišel. Řešením je upravit spánkovou hygienu, tedy to, jak dlouho člověk spí a jak kvalitně. Tím dá tělu možnost napravit škody vzniklé nedostatkem spánku.

Spánková hygiena spočívá v celkové úpravě režimu spánku a usínání. Důležité je usínat v pravidelnou hodinu v klidné místnosti připravené ke spaní. Probouzet by se měl člověk bez budíku, až když se dostatečně vyspí. Pak teprve se přirozeně aktivuje proces probouzení. Člověk by si tedy měl tak naplánovat čas, kdy se uloží ke spánku, aby měl do rána dostatek času pro vyspání.

Pro každé období života je charakteristická jiná spánková aktivita

  • první tři měsíce střídání spánku a bdění v cyklu dvou až čtyřhodinovém podle příjmu potravy, bdění se postupně prodlužuje a soustředí do denní doby
  • od tří do šesti měsíců se ustavuje rytmus střídání dne a noci, nejdelší úsek spánku je mezi půlnocí a 05:00
  • po šestém měsíci dítě spí převážně v noci, s krátkým probuzením na půlnoční krmení a přebalení
  • v jednom roce dítě spí 14 až 15 hodin denně s převahou nočního spánku a jedním či dvěma krátkými obdobími spánku během dne
  • od šesti let většina dětí už ve dne nespí, spánek se postupně zkracuje
  • mezi 25. až 30. rokem výjimečné období, kdy je tendence spánek naopak prodlužovat
  • zhruba od 30 let schopnost spánku postupně klesá
  • po 40. roce kvalita spánku se začíná zhoršovat
  • po 50. roce výrazné zhoršení spánku
  • kvalita nočního spánku u seniorů klesá, denní spánek je téměř pravidlem, spánek je přerušován a prodlužuje se celková doba strávená na lůžku

Zdroj: www.dobry-spanek.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Nedostatek i nadbytek spánku vede k tloustnutí

Obezita je v našem století závažným tématem, které se přetřásá denně. Ví se, že nadbytečné kilogramy se v těle usazují častěji, pokud tělu není dopřán dostatek...

Výběr článků

Načítám