Hlavní obsah

Jak se naučit dříve vstávat

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obecně se lidé z hlediska vstávání a spánku dělí na skřivany a sovy. Zatímco tzv. skřivanům nedělá ranní brzké vstávání problém, sovy raději vstávají později a zůstávají vzhůru dlouho do noci. Jenže co když jste právě sova, ale i tak potřebujete ráno brzy vstávat? Dá se to naučit, aniž by vám to nekazilo každé ráno?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Možná máte ve svém okolí někoho, kdo začíná každý den ještě před východem slunce. Mezi slavnými jsou tím známi například ředitel technologické společnosti Apple Tim Cook nebo šéfka módního časopisu Vogue Anna Wintourová.

Poněkud početnější skupinu však podle průzkumů tvoří lidé, kteří mají s ranním vstáváním problém a nezřídka posouvají zvonění budíku, co nejdéle to jde.

Bohužel nejen v našich končinách je většina pracovních procesů nastavena tak, že se začíná poměrně brzy ráno. Vstávání dříve než dopoledne tak čeká mnohé z nás. Jak toho docílit, aniž bychom museli každý den vstávat ve stresu?

Posuňte každý den budík o pět minut

Každý nový zvyk je třeba nastavit nejen reálně, ale i tzv. „v hlavě“. Těžko se totiž hned první den vzbudíte v šest ráno svěží, pokud jste dosud byli zvyklí vstávat třeba až v osm.

Ranní ptáčata jsou šťastnější než sovy

Zdraví

Zkuste tedy budík nastavovat s předstihem a pomalu, třeba každý den o pět minut dříve, než se dostanete na požadovaný čas. Nejen že toho ráno více stihnete, navíc na tom budete podle vědců z vysoké školy v anglickém Exeteru lépe s duševním zdravím a celkově šťastnější, uvádí server Independent.

Umístěte budík na druhou stranu místnosti

Možná to zní poněkud drasticky, ale opravdu funguje, pokud nebudete nechávat budík hned vedle postele, ale postavíte ho kousek dál.

Vzhledem k tomu, že budete nuceni vstát z postele, eliminujete možnost, že byste budík zaklapli a spali dál. I když ani takto to není zcela nemožné.

Odkládáte zvonění budíku? Nedělejte to

Zdraví

Odměňte se za brzké vstávání

Mnozí lidé, kteří vstávají na poslední chvíli, hned po probuzení začínají se vším spěchat, aby vše stihli. Hodina navíc díky dřívějšímu budíčku se tak určitě hodí, navíc se v ní můžete „odměnit“ i něčím hezkým – zacvičit si jógu, dát si kávu na terase nebo se zabývat čímkoli jiným.

Buďte důslední

Zásadním klíčem k pohodovějšímu nastavení nového spánkového režimu je vstávat a usínat ve stejnou dobu, tedy i o víkendu.

Podle odborníků ze zmíněné univerzity trvá zhruba dva měsíce, než se nový zvyk stane automatickým, takže si rozhodně nedělejte starosti, pokud vám bude během prvních týdnů činit dřívější vstávání stále potíže. I tady platí, že je třeba postupovat pomalu, ale důsledně.

Anketa

Jste spíše skřivan, nebo sova?
Rozhodně skřivan, ranní brzké vstávání mi nedělá problém
22,8 %
Jednoznačně sova, vstávání brzy ráno je katastrofa
77,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7578 čtenářů.

Reklama

Související články

Časté ponocování zdraví příliš neprospívá

Lidé, kteří často ponocují a ráno se jim nechce vstávat, mají kromě vyššího rizika kardiovaskulárních chorob a cukrovky také větší pravděpodobnost předčasného...

Výběr článků

Načítám