Hlavní obsah

Ranní ptáčata jsou šťastnější než sovy

Brzké vstávání přináší mnoho výhod. Delší den vybízí k větší produktivitě i soustředěnosti. Vědci navíc přišli s tvrzením, že lidé, kteří vstávají přirozeně brzo, jsou šťastnější a mají menší riziko vzniku deprese než ti, kteří jsou považovaní za noční sovy.

Foto: Profimedia.cz

Ranní ptáčata jsou podle výzkumu šťastnější.

Článek

Studie zahrnovala 451 025 jedinců ve věku od 40 do 60 let. Téměř dvě třetiny z dotazovaných se popsaly jako ranní skřivani, zbytek se pasoval do role nočních sov. Během výzkumu byl zkoumán psychický stav všech zúčastněných prostřednictvím formulářů.

Výsledky studie ukázaly, že lidé, kteří sami od sebe přirozeně vstávají brzo každý den, včetně víkendů, mají o 8 % nižší pravděpodobnost vzniku deprese a o 5 % vyšší pravděpodobnost dobré psychické pohody, než je tomu u lidí, kteří pracují dlouho do noci.

Průvodce pro dosažení lepšího spánku

Zdraví

Impozantnější výsledek byl pak u nočních sov, které mají tendenci nedostatek spánku dohánět o víkendech. U těch se sklony k depresím zvýšily o 21 %. Důvodem je rozhozený spánkový rytmus a pocity tzv. jetlegu.

„Jedná se o doposud nejrozsáhlejší studii, která potvrzuje pozitivní účinky brzkého ranního vstávání. Myslíme si také, že lidé, kteří pracují hluboko do noci, pravděpodobně vzdorují svým přirozeným biologickým hodinám, a navíc musejí stejně jako skřivani vstávat do práce včas,“ říká Jessica O’Loughlinová, hlavní autorka studie pro Daily Mail.

Reklama

Související články

Proč je dobré spát každou noc v ponožkách

Spací úbor je pro mnohé lidi nepostradatelnou součástí pohodového nočního odpočinku. Někdo ke košilce či klasickému pyžamu dokonce přidává i teplé ponožky. Ty...

Výběr článků

Načítám