Hlavní obsah

Jak moc ovlivňuje vás i vaše domácí mazlíčky, když spíte společně v posteli

Domácí mazlíčci jsou dnes součástí řady domácností. Z hlídačů a chytačů hlodavců se ale víceméně stali parťáci na sport a další aktivity a zároveň gaučáci, kteří často se svými páníčky sdílí i lože. Jak moc to mazlíčky i páníčky ovlivňuje?

Foto: Profimedia.cz

Přínos spaní s lidmi v posteli se vztahuje převážně jen na psy a kočky.

Článek

Domácí zvířata, která sdílejí postel se svým člověkem, mívají vyšší úroveň důvěry a pevnější pouto s člověkem, který je v jejich životě.

„Psi a kočky, kteří mají těsnější vazbu se svými páníčky, získávají další zdravotní výhody, včetně zvýšeného množství prospěšných neurotransmiterů, jako je oxytocin a dopamin, tedy takzvané hormony štěstí,” vysvětluje pro CNN veterinární lékařka Dana Varbleová ze Severoamerické veterinární komunity.

Přínos spaní s lidmi v posteli se vztahuje převážně jen na psy a kočky – až na hrstku výjimek. „Mám klienta, který má hýčkané a pečlivě upravované vietnamské prasátko, které je zvyklé spát v nohách jeho postele. Jmenuje se Norbert a má dokonce i vlastní účet na Instagramu,“ upozorňuje Varbleová.

Dogfishing – nový seznamovací trend aneb Jak zaujmout za každou cenu

Vztahy a sex

U lidí to má ale spíše negativní dopady. „Zvířata se mohou pohybovat, štěkat a narušovat spánek. Spánek psů (a koček) není nepřetržitý a nevyhnutelně se zvedají a chodí po posteli, šlapou po lidech. Všechny tyto aktivity vedou k roztříštění spánku,“ varuje doktor Vsevolod Polotsky, ředitel výzkumu spánku a profesor na katedře lékařství na Univerzitě Johnse Hopkinse.

„Tato mikroprobuzení, ke kterým může dojít bez vašeho vědomí, jsou rušivá, protože vás vytrhnou z hlubokého spánku, a jsou spjata s uvolňováním stresového hormonu kortizolu, který může spánek ještě zhoršit,“ uvedla Kristen Knutsonová, docentka neurologie a preventivní medicíny na Feinbergově lékařské fakultě Severozápadní univerzity.

Mnoho lidí dnes lituje, že si kvůli pandemii pořídili domácího mazlíčka

Žena

Podle klinického psychologa a odborníka na spánek Michaela Breuse v tomto směru tedy velmi záleží, jak hluboce majitel a jeho mazlíček spí. „Psi obvykle vydrží spát celou noc, ale kočky mohou být v noci dost aktivní a citliví jedinci se s nimi rozhodně dobře nevyspí,“ uvedl Breus.

Spát s domácími miláčky ale může pomoci lidem s depresí a úzkostí. Často je vnímají jako velký polštář či deku, které jim mohou dodat pocit klidu.

Která zvířata do postele rozhodně nepatří?

„Pracuji s exotickými domácími zvířaty a spousta z nich má velmi specifické požadavky na zdraví a bezpečnost, včetně toho, že by měla v určitou dobu být ve své kleci, kotci či teráriu,“ dodala doktorka Varbleová.

„Znám mnoho lidí, kteří mají velmi blízko ke svým fretkám a morčatům. Ale kvůli svému i jejich zdraví je třeba dávat je na noc do jejich příbytku. Nejsou to zvířata, která bychom měli mít u sebe v posteli,“ uzavřela odbornice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám