Hlavní obsah

Jak cukr ničí náš spánek

Novinky, bok

Mnozí lidé vědí, že cukr a jeho častá konzumace se se zdravým životním stylem příliš nemusí, přesto jsou to právě laskominy plné cukru, po kterých sahají, když jim z různých důvodů není nejlépe. Jak se ale odborníci shodují, jeho omezením rozhodně nic nezkazíme, naopak. Například si vylepšíme spánek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Cukr nám přináší chuťové potěšení, to je ale asi tak vše, co by se dalo označit jako pozitivum. Negativa totiž rozhodně převažují - nejenže je jedním z hlavních viníků, kvůli kterým přibíráme na váze, hrozí nám vyšší riziko diabetu nebo se nám kvůli němu častěji kazí zuby - je to rovněž cukr, který negativně ovlivňuje kvalitu spánku.

Jak uvádí odborník na spánkové poruchy Michael Breus, příliš mnoho přijímaného cukru nás nutí častěji jíst, a to z jednoduchého důvodu. Různé sladkosti nás možná chvilkově uspokojí a zasytí, protože nám dodají rychlou dávku energie, stejně rychle nám ale ona „energie” vyprchá a my máme za chvíli znovu hlad, nebo spíše chuť na něco dalšího.

Jednoduché triky, které vám pomohou přestat s večerním přejídáním

Zdraví

Čím více se pak budeme večer přejídat nezdravými cukry, o to méně kvalitní spánek nás dozajista čeká. A když se dobře nevyspíme, budeme další den mrzutí a naše chutě na sladké se jen zvýší - nebezpečný kolotoč nezdravého stravování je tak na světě.

„Když přijímáte příliš mnoho sladkého, váš krevní cukr se rychle zvýší a slinivka tak začne uvolňovat inzulín, aby se jeho hladina snížila. Cukry se začnou ukládat do buněk, kterým tím dodávají energii. Čím více energie si ale večer dopřejete, o to více budete stimulovaní a bude se vám hůře usínat,” popisuje pro Guardian Breus.

„Nekvalitní spánek a nadměrná konzumace cukrů jdou dozajista ruku v ruce,” potvrzuje rovněž odborník na spánkové návyky Paul Kelley. Jak ale dodává, je třeba provést ještě mnoho výzkumů, aby se přišlo na konkrétní proces. „Může konzumace sladkého za to, že hůře a málo spíte, nebo nedostatek spánku způsobuje to, že jíte více sladkého?” pokládá si otázku.

Jak se zbavit chutí a lépe se vyspat 

Jakkoli může být konzumace sladkého návyková, což následně mnohdy vede k večernímu přejídání, dá se i s touto závislostí něco dělat.

„Hladina krevního cukru připomíná jízdu po horské dráze, zvlášť při konzumaci sladkého. Se správně zvolenými potravinami se ale dá velkým výkyvům zabránit, jelikož uvolňují cukry mnohem pomaleji - vhodné jsou produkty bohaté na vlákninu nebo celozrnné produkty,” vysvětluje dietoložka Anna Hardmanová.

Delší spánek pomůže ovládat chutě na sladké, stačí i dvacet minut navíc

Zdraví

S kvalitou spánku pak mohou pomoci potraviny bohaté na aminokyselinu tryptofan. Pro příklad fazole, čočka, ořechy, vejce, drůbež nebo losos.

Nejlepším základem pro plnohodnotný spánek je ale správné složení jídelníčku, a to přes celý den. Dostatek pohybu a čerstvého vzduchu jsou pak dalšími faktory.

Reklama

Související témata:

Související články

Nedostatek spánku škodí víc, než tušíme

Problémy se spaním má celá třetina populace. Alespoň v určitém období svého života. Dobrý spánek je přitom klíčový pro regeneraci organismu i pro zdraví....

Kam nechodí spánek, tam chodí lékař

„Chodím spát po půlnoci a budík mi zvoní v šest. Někdy se probudím sám po čtyřech nebo pěti hodinách a už nezaberu. Přes den v práci bych si šlofíka dal, ale...

Výběr článků

Načítám