Hlavní obsah

I s polovinou těla žije běžný život. Bez speciálního vozíku ale může zemřít

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Za nerozvážnost zaplatil před čtyřmi lety dnes jednadvacetiletý Daniel Křeček krutou daň. Po zásahu proudem vysokého napětí mu nakonec museli lékaři odoperovat celou spodní část těla. Dnes už se Daniel se svým handicapem naučil žít, udělal si řidičák a se svou přítelkyní by rád začal podnikat.

I s polovinou těla žije běžný život. Bez speciálního vozíku ale může zemřítVideo: Novinky

 
Článek

Daniela před čtyřmi lety zasáhl proud vysokého napětí, když se s kamarádem při čekání na nádraží snažil o fotku z vrcholu odstaveného vlaku. Utrpěl tehdy popáleniny na 25 procentech těla a poranění míchy a páteře.

Lékaři u něj tehdy provedli hned několik operací, aby ho zachránili. Bohužel jeho stav nebyl stále dobrý, proto museli chirurgové v Motole přistoupit k razantnímu zákroku, tzv. hemikorporektomii, při které mu odoperovali celou část těla od pasu dolů.

Za svou chybu málem zaplatila životem, dnes pomáhá s osvětou

Styl

Tento zákrok ve světě podstoupilo jen několik desítek lidí a v Motole jej tehdy provedli poprvé.

Foto: FN Motol, Novinky

Před dvěma lety lékaři Danielovi amputovali půlku těla.

Od operace již uběhly dva roky a od té doby se Daniel se svým handicapem naučil žít. „Je to velký zápřah na ruce a není to tak jednoduché, jako když člověk sedí na běžném vozíku, ale naučit se to dá,” řekl Daniel, který bydlí v plzeňském bytě se svou přítelkyní Kristýnou.

Foto: archiv Daniela Křečka, Novinky

Daniel se svou přítelkyní Kristýnou.

„Známe se už ze školky. Už tehdy jsem ji žádal o ruku. Byl jsem vždy odmítnut,” vzpomíná dnes s úsměvem Daniel. Jejich cesty se na čas rozdělily, vídat se znovu začali po Danielově úrazu.

„Týna mi jednoho dne napsala, jestli s ní nechci jít na pivo. Pak jsme se začali stýkat stále častěji, až to přerostlo v něco víc. A teď jsme spolu dva roky a jsme šťastní,” dodal.

Vyměnil půlku těla za život. Devatenáctiletý Daniel se nevzdává

Domácí

Ve společném bytě museli udělat jen minimum úprav, hendikep Daniela výrazně v denních činnostech neomezuje. „Museli jsme upravit balkon a pořídit speciální zvedák do vany, ale jinak máme doma úplně všechno stejné jako každý jiný,” dodal s tím, že během současné pandemie si stihl také udělat řidičák.

S přítelkyní by také chtěli do budoucna začít cestovat a založit vlastní podnik. „Chtěli bychom si založit nějaký stánek s kávou, možná do budoucna i malou kavárničku,” přiblížil Daniel.

Všechny jeho plány může ale snadno zhatit komplikace, která Daniela ohrožuje na životě. Zakončení páteře mu totiž tlačí na střevo, a kromě chronické infekce mu hrozí, že střevo praskne. Pomoci má speciální elektrický vozík, který se vyrábí ve Švýcarsku.

Před dvěma lety podstoupil Daniel speciální zákrok, při kterém mu lékaři v Motole odoperovali celou spodní polovinu těla.Video: Novinky

„Bez speciálního vozíku mi hrozí, že střevo praskne a lékaři mě už nemusí dát dohromady,” vysvětlil.

Speciální vozík ale stojí okolo milionu korun a pojišťovna jej neproplácí. Doufá tak, že se mu podaří dát dohromady potřebnou částku pomocí dárců. Přispět Danielovi Křečkovi tak můžete i vy, a to na transparentní účet u Komerční banky   123-2992890227/0100. Vybrat se zatím povedlo čtvrtinu, tedy okolo 250 tisíc korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám