Hlavní obsah

Fibrilace síní může až za pětinu všech mozkových mrtvic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mozková mrtvice každým rokem v Česku postihne až 40 000 lidí. U 20 % z nich je přitom viníkem fibrilace síní, tedy neléčené srdeční arytmie. Dnes již existují účinné léky, které dokážou tomuto problému předcházet, bohužel na ně ale podle předsedy České kardiologické společnosti Aleše Linharta dosáhne stále malé procento nemocných.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Fibrilace síní se objevuje hlavně ve vyšším věku, trpí jí víc ženy. Vzácná není ale ani u lidí po čtyřicítce. Tento druh arytmie zvyšuje podle lékařů výrazně riziko mrtvice. To ještě roste s vysokým krevním tlakem, srdeční chorobou, obezitou, kouřením či cukrovkou.

„Při kombinaci faktorů je patnáctiprocentní riziko, že člověk dostane v daném roce mozkovou příhodu. Riziko je opravdu obrovské, nebavíme se o desetinách procenta,” uvedl Linhart.

Zachraňoval životy ostatním. Po noční službě dostal mrtvici, nyní potřebuje pomoc on

Zdraví

Pokud srdce nečerpá krev v pravidelném rytmu, může vzniknout krevní sraženina. Cévami putuje do mozku, kde ucpe tepnu. Mozková tkáň poté odumírá. Mrtvice končívá vážnými následky i smrtí. Ročně tak umírá až čtvrtina nemocných.

Fibrilaci síní má podle odhadu expertů kolem půl milionu lidí. Velká část o nemoci neví.

K prevenci cévní mozkové příhody u těchto nemocných pomáhá tzv. antikoagulační léčba, která snižuje srážlivost krve a zabraňuje vzniku sraženin. Tradiční léky (warfarin) ovšem od pacientů vyžadují přísnou dietu a minimálně jednou měsíčně testování srážlivosti krve (Quickův test) kvůli případné úpravě dávkování.

Na moderní léčbu nedosáhne každý

Moderní tzv. „NOAC“ (nová orální antikoagulancia) léčiva jsou podle lékařů účinnější, bezpečnější a nenáročná. Přesto je užívá pouze 24 % pacientů s diagnózou fibrilace síní. Největší překážkou většímu rozšíření je fakt, že je lékaři nemohou napsat pacientům rovnou, ale až v „druhé linii, tedy až ve chvíli, kdy nevyhovují tradiční léky”.

„Léky nejsme schopni dát všem pacientům. Máme preskriptivní omezení. Můžeme léky podávat i bez omezení, pacient by si je ale musel hradit,” uvedl Linhart. Kardiologická společnost jedná s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou o rozšíření léčby a proplácení.

Podle Tomáše Doležala z Institutu pro zdravotní ekonomiku iHETA ročně novější léky na ředění krve vyjdou na 10 000 až 20 000 korun. Pro lidi v důchodovém věku, kteří fibrilací síní nejvíc trpí, tato částka nemusí být ale vždy dosažitelná, podotkl Doležal.

Kardiolog Josef Kautzner: Infarkt dnes přežije 95 procent pacientů

Zdraví

Podle iHETA od roku 2014 do roku 2018 počet pacientů s fibrilací síní vzrostl ze 186 000 na 233 000. Nové léky dostávalo asi 30 procent nemocných. Analýza ukázala, že pokud by v roce 2018 dostali nové léky všichni léčení hned, zabránilo by se 4354 mozkovým příhodám.

Lidé by získali také kvalitnější roky života, shrnul Doležal. Institut v analýze vycházel z údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) o počtu pacientů, podílu léčených novými přípravky či z rizika vzniku mrtvice.

Čeští lékaři poprvé voperovali pacientce nejmenší kardiostimulátor na světě

Domácí

Pokud mají lidé problém s tepem, měli by se podle Ivany Plechaté z platformy Rychlé srdce poradit se svým lékařem. Když jim určí léčbu, měli by ji pak také dodržovat.

Pacienti, kteří mají pochybnosti o kombinování léků na ředění krve s jinými medikamenty, se mohou obrátit na poradnu pomoc@pruvodcepacienta.cz. Odpoví farmaceuti z pražské Nemocnice Na Homolce.

Reklama

Související články

Co s tělem po čtyřicítce dělá alkohol

Nějakou zkušenost s alkoholem má téměř každý dospělý. Stačí jen velmi malé množství, aby se člověk hned cítil lépe, ztratil stud, byl mnohem komunikativnější...

Nová epidemie – srdeční selhání

Srdečním selháním trpí asi dvě procenta populace vyspělých zemí. Do roku 2030 se přepokládá zvýšení výskytu tohoto onemocnění až o 50 procent. „Vzestup výskytu...

Výběr článků

Načítám