Hlavní obsah

Cvičení a časté jídlo napomáhá trvalému zhubnutí

Právo, Jana Hanušková

Zima přidělila tělu nějaké to kilo navíc, s nastupujícím jarem je třeba se zbytečného tuku zbavit. Někdo dá přednost hladovění, jiný se vrhne do posilovny a na zdravou výživu. Odborníci varují, že zvláště pro úplného začátečníka je cvičení na posilovacích strojích bez dohledu nebezpečné.

Foto: Milan Haluška
Článek

"Pomoc a radu osobního trenéra vyhledávají hlavně ženy kolem třiceti let, které chtějí redukovat váhu. Většina z nich má ochablé svalstvo a nastřádaný tuk v oblasti břicha, hýždí a stehen. Cviky je třeba provádět správnou technikou, aby nedošlo ke zranění," říká profesionální trenérka Daniela Lojková, absolventka trenérské školy Petra Stacha na FTVS. Případný zájemce o cvičení v posilovně by se podle ní neměl bát zeptat, zda má jeho budoucí trenér odborné vzdělání a jaké.

Nejdříve pohovor

Pak by se již měl ptát hlavně trenér. Vypracovat optimální cvičební plán znamená vědět o klientovi:

- jaký je jeho zdravotní stav, prodělané nemoci a úrazy a případná omezení

- jaký si stanovil cíl tréninku (redukce, posílení svalů apod.)

- věnuje-li se pohybovým aktivitám a jak často

- jaké má zaměstnání, zda spíš sedí, nebo je aktivní, a prožívá-li hodně stresů

- jakým způsobem se stravuje a v jakém množství

- a v neposlední řadě kolik času a peněz může cvičení věnovat .

Trvalá redukce váhy je v mnoha případech spojená i se změnou stravovacích návyků a životního stylu. Jak říká Daniela: "Vím, že pro lidi, kteří jsou celý život zvyklí jíst husu s knedlíkem, by to mohl být velký šok, a proto v takovém případě vypracuji jídelníček, kde se přechází na zdravou výživu postupně." .

Současný životní styl většinu lidí nutí pracovat jen s malými přestávkami celý den. Nemají ani čas na jídlo a pokud si ho přece jen vyšetří, dostanou do sebe jen jedno velké jídlo. Po zbytek pracovní doby se trápí hlady. Vše si vynahradí o víkendu, kdy si dopřávají těžká jídla od rána do večera.

Jak by měl vypadat jídelníček u toho, kdo chce hubnout:

- měl by jíst víc malých porcí několikrát denně (nejméně 5x)

- dávat si především ovoce, zeleninu, bílé maso, mořské plody, jogurty a sýry s nižším množstvím tuku, vločky, celozrnné pečivo

- z červeného masa upřednostňovat libové části, např. kvalitní svíčkovou z hovězího nebo panenku z vepřového .

Zdravá výživa pomáhá také při tréninku v posilovně. S žaludkem plným těžkých jídel se špatně cvičí.

Zapojit svaly

Pokud chcete začít s pravidelným tréninkem v posilovně, budete mu muset z počátku věnovat alespoň dvakrát týdně hodinu a půl svého času. To je špatná zpráva pro všechny workoholiky. Ta dobrá je, že je to výhodná investice, protože získáte fyzickou kondici, posílíte zdraví, budete vitální a práci budete zvládat daleko rychleji a lépe.

Trénink má několik fází. Nejdříve se tělo musí zahřát. K tomu pomáhá jízda např. na rotopedu. Pak je třeba se protáhnout a teprve poté se přechází na posilovací trénink. Cvičení u začátečníků trvá asi 45 minut. Přednostně se posilují zádové svaly, postupně se přidávají ostatní partie trupu a nohou a jako poslední přijdou na řadu paže.

"Na konci musí být zařazena nějaká aerobní aktivita. Je to např. opět šlapání na rotopedu, běh nebo stepper. A to z toho důvodu, že - jednoduše řečeno - posílené svaly tuk nezadržují, ale tam, kde je již nahromaděný, ho musíme spálit, a na to je tělo správně zahřáté. Nastartované právě po posilovacím tréninku. Na závěr se znovu zařazují protahovací cvičení," podotýká Daniela Lojková. Ceny za trénink s osobním trenérem závisí na tom, zda budete chodit jednotlivě nebo např. dohromady s kamarádkou, jak často budete cvičit a samozřejmě jestli se pod dohledem rozhodnete hubnout na vesnici či ve městě. Např. v Praze zaplatíte za jednu tréninkovou jednotku od tří set korun výše.

Náš tip

Často se stává, že radikální změna jídelníčku pomůže zpočátku rychle a efektivně ubírat nadbytečná kila. Pak se ale váha ustálí na stejné hodnotě. Přitom jíme stejné porce, několikrát denně a samozřejmě samé zdravé věci.

Ke snídani jogurt, vločky a ovoce, jako přesnídávku ovoce, na oběd rybu s bramborem a zeleninový salát a odpoledne ještě dvě lehká jídla např. jogurt a k večeři krůtí prsa se zeleninou. Pak nezbývá než udělat radikální změnu, aby se tělo leklo.

Většinou stačí zaměnit potraviny. K snídani jíst např. celozrnný dalamánek se sýrem a plátkem krůtí šunky. Tvaroh, ovoce a vločky si dát k svačině. Na oběd vynechat maso a zařadit třeba pouze rýži se salátem. Ke svačině müsli tyčinku a k večeři zeleninovou polévku. Osvědčila se také druhá večeře. Asi dvě hodiny před spaním sníst okurku, grep nebo malý jogurt. Člověk tak nejde spát hladový.

Reklama

Související články

Voda napomáhá při hubnutí

Němečtí vědci z postupimského Institutu pro výzkum výživy pod vedením Michaela Boschmanna objevili, že voda patří mezi významné redukční prostředky....

V Chile frčí octová dieta

Chilanky se v poslední době vrhly na novou a jednoduchou metodu hubnutí. Pijí zkrátka ocet. Lékař Gladys Vallet z Chile však upozorňuje před negativními...

Diety mohou zvyšovat cholesterol v krvi

Ženy by neměly příliš podléhat údajně zdravým dietám, které jsou založené na stravě s nízkým obsahem tuků a na velkém množství ovoce a zeleniny. Alespoň...

Výběr článků

Načítám