Hlavní obsah

Cukr dokáže oslabit váš imunitní systém

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koronavirová pandemie nabírá na síle, a proto je stále více z nás uvězněno doma. Mlsná skříňka je tak stále na dosah, navíc často tiší nejen chutě, ale také nervy. Je ale sladké v nynější situaci to pravé ořechové? Přečtěte si, co cukr dělá s naším tělem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

To, že cukr není pro naše tělo nic extra zdravého, víme. Alarmující je ale za současné situace zejména to, že cukr zvyšuje nejen pocity úzkosti, ale jeho nadměrný příjem souvisí také s předčasnou smrtí. Navíc oslabuje imunitní systém.

Nejnovější studie totiž ukázala, že rafinovaný cukr způsobuje doslova chaos v našem imunitním systému. Na rozdíl od fruktózy, která se nachází například v ovoci či medu, bílý rafinovaný cukr v těle vyvolává nízký stupeň zánětu a také zvyšuje hmotnost, která je zase klíčová pro rozvinutí chronických onemocnění, jako jsou cukrovka či kardiovaskulární onemocnění.

„Cukr navíc ovlivňuje to, jak naše bílé krvinky napadají bakterie,“ říká gastroenterolog Niket Sonpal pro Huffingtonpost.

Obezita zvyšuje riziko nakažení koronavirem

Koronavirus

I přes všechny tyto ukazatele lékařský pracovník Nate Favini upozorňuje, že vztah mezi cukrem a imunitním systémem ještě není do detailu prozkoumán. „To, co víme, je, že lidé, kteří onemocněli Covid-19, často trpěli diabetem. To znamená, že vyšší hladina cukru v krvi může usnadňovat nákazu koronavirem.

Konzumace s mírou

Jako u všeho platí, že je potřeba k cukru přistupovat rozumně a s mírou. Kostička čokolády neuškodí, pravidelné popíjení slazených nápojů může být ale nebezpečné. „Výzkumy ukázaly, že konzumace 75 až 100 gramů roztoku cukru může narušovat imunitní systém. Zní to sice jako vysoká hodnota, ale musíme si uvědomit, že 75 gramů cukru je ekvivalent ke dvěma plechovkám slazeného nápoje s bublinkami,“ říká Sonpal.

Jisté je, že aby náš imunitní systém správně fungoval, je důležité dodržovat zásady zdravého životního stylu, mezi které omezování průmyslově zpracovaného cukru nepochybně patří.

Reklama

Související články

Nejlepší potraviny na podporu imunity

S aktuální hrozbou koronaviru se s doporučeními, jak se proti viru chránit, roztrhl pytel. Mezi hlavní zásady patří kromě hygieny rozhodně zdravý životní styl....

Jak přirozeně posílit svou obranyschopnost

Základním pozitivem v boji proti virům je nepochybně dobře fungující imunita. Jak tu svoji doslova nakopnout a stát se tak odolnější proti případným nákazám?...

Jak se vyhnout přejídání při práci z domova

Při práci v kanceláři si často stěžujeme na rušivé elementy v podobě hlučných kolegů, kteří brzdí naši produktivitu. Při práci z domova tento problém odpadá,...

Výběr článků

Načítám