Hlavní obsah
Grilovaná vepřová žebírka k létu patří. Foto: Profimedia.cz

Čtyři tipy na skvělá grilovaná žebírka

Maso a vůně grilovaných pochoutek patří k létu. Zkuste pro tentokrát zapomenout na rychlovky ve formě klobás, steaků či ryb a vsaďte na opravdovou lahůdku v podobě vepřových žeber. Ano, budete k tomu potřebovat více času, ale vězte, že za to bude stát.

Grilovaná vepřová žebírka k létu patří. Foto: Profimedia.cz
Čtyři tipy na skvělá grilovaná žebírka
Pikantní grilovaná žebírka

Suroviny: 2 kg vepřových žebírek, lžička mletého pepře, lžička sušeného česneku, 4 špetky soli, 2 lžíce sladké uzené papriky, lžíce drceného kmínu, lžíce oregana, špetka skořice a mletého nového koření

Omáčka barbecue: 200 g třtinového cukru, 1 lžička soli, 80 ml hovězího fondu, 12 ml dijonské hořčice, 10 ml bílého vinného octa, 12 ml worcesterské omáčky, 250 g rajčatového pyré, nadrobno nakrájená chilli paprička

Postup: Maso očistěte od blan a důkladně potřete směsí z uvedených ingrediencí. Nechte marinovat 2 hodiny.

Už v té době si můžete připravit barbecue omáčku. Všechny přísady vložte do velkého hrnce a přiveďte k varu. Bez pokličky zvolna vařte 1-2 hodiny, až omáčka zhoustne. Často míchejte. Pokud je omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody.

Marinované žebírko poté dejte na gril a grilujte při středním žáru asi hodinu. Poté maso potřete omáčkou barbecue a dalších 20 minut pokračujte v grilování. Žebírka poté nechte 5 minut odpočinout, nakrájejte na kousky a podávejte se zbytkem omáčky.

Marinovaná vepřová žebra s kapkou rumu

Suroviny + na obalení: 2 kg vepřových žeber, 2 polévkové lžíce mleté papriky, 1 polévková lžíce mletého chilli, 1 polévková lžíce sušeného česneku, 1 polévková lžíce mleté hořčice, 2 polévkové lžíce hnědého cukru, 3 polévkové lžíce mořské soli, 1 polévková lžíce černého pepře

Na marinádu: ½ hrnku hnědého cukru, 1 hrnek kečupu, ½ hrnku Captain Morgan Original Spiced Gold, 4 polévkové lžíce worcestrové omáčky, 1 polévková lžíce mletého chilli, sušený česnek, 3 polévkové lžíce jablečného octa, ½ hrnku vody

Postup: Vepřová žebra důkladně očistěte. V misce smíchejte všechny ingredience na obalení, vzniklou směsí žebra posypte a rukou poctivě zapracujte. Předehřejte troubu na 180 °C. Žebra zabalená do alobalu nechte péct zhruba 2 hodiny, mezitím si připravte marinádu.

Veškeré ingredience na marinádu dejte do hrnce a ohřívejte na středním plameni. Zhruba po deseti minutách ohřívání snižte teplotu a míchejte, než se omáčka zredukuje.

Jakmile se žebra v troubě dodělají, rozžhavte gril. Vyjměte maso z alobalu a položte na gril. Žebra potírejte marinádou a každých pět minut je otáčejte. Grilujte zhruba 20 minut.

Přendejte žebra na dřevěné prkénko a naporcujte. Dobrou chuť!

Grilovaná vepřová žebra marinovaná v pivu a cideru

Suroviny: 1 kg vepřových žebírek, 0,6 l pšeničného piva, 0,3 l jablečného nebo hruškového cideru, koření dle vaší chuti, sůl, pepř

Omáčka na potírání: 15 ml olivového oleje (1 lžíce), 2 dl pšeničného piva, 80 g rajčatového protlaku (4 lžíce), 60 ml worcesteru (4 lžíce), 30 ml vinného octa červeného (2 lžíce), 20 g dijonské hořčice (2 lžíce), 75 g hnědého cukru, tabasco dle chuti

Postup: Očištěná žebírka překrojte a okořeňte. Dejte do sáčků na potraviny, zalijte pivem a ciderem, řádně uzavřete a nechte marinovat v chladu 24 hodin.

Žebírka vyjměte z marinády, zabalte do alobalu, vložte na vyhřátý gril a pečte při 150° C přibližně 3 hodiny. Během grilování si připravte omáčku na potírání.

Všechny ingredience, tzn. rajčatový protlak, hořčici, hnědý cukr, olivový olej, tabasco, worcester, pivo a vinný ocet smíchejte dohromady a přelijte do dávkovací láhve. Žebra vybalte z alobalu, potřete omáčkou, vložte na gril a opečte.

 

Grilovaná žebra se švestkovou marinádou
Suroviny: 1 kg masitých vepřových žeber, lžička soli

Na švestkovou marinádu: 3 lžíce Hamé Slazená švestková povidla, 3 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce bílého vína, 2 lžíce oleje, lžička strouhaného zázvoru, 2 stroužky prolisovaného česneku, špetka mletých chilli papriček


Postup: Žebra nakrájejte na menší kousky, osolte, vyskládejte do velkého hrnce a podlijte vodou tak, aby byly potopené zhruba v 1-2 cm tekutiny. Přiklopte poklicí, přiveďte k varu a snižte plamen. Duste zhruba hodinu a půl.

Připravte si marinádu. Smíchejte všechny ingredience a marinádou pořádně potřete podušená žebra. Rozdělejte gril a na mřížce opečte dozlatova marinovaná žebra. Zhruba 5 minut z každé strany. Podávejte s rozpečenou bagetkou.


yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků