Hlavní obsah

Co všechno může stát za svěděním kůže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Suchá, svědivá kůže není jen problémem lidí s ekzémem či kopřivkou, ale také s různými zdravotními potížemi například cukrovkou či u pokročilého onemocnění ledvin. Svědění je přitom velmi nepříjemné. To nejhorší, co v daný okamžik můžeme udělat, je poškrábat se. Škrábání sice na chvíli uleví, ale je možné, že v konečném důsledku problém ještě víc zhorší.

Foto: Profimedia.cz

Za svěděním pokožky může stát hned několik zdravotních problémů.

Článek

Svědění vzniká podrážděním nervových zakončení v kůži, tento signál se přenáší nervovými vlákny do mozku, kde je vyhodnocen, a jinými nervovými vlákny přichází impuls ke svalům, což vede k poškrábání za účelem odstranění příčiny.

Časté je svědění kůže navečer, bývá způsoben i snížením hladiny hormonu kortizolu v krvi. Jedná se o hormon nadledvin, který působí protizánětlivě a protisvědivě. Svědění kůže po ránu je méně časté, děje se tak často vlivem potravy a léků užívaných večer.

Kůže může svědět i v současné době po dlouhé zimě, a to vlivem suchého vzduchu ve vytápěných místnostech, a tedy i přesušením kůže a celkově i špatnou hydratací organismu.

Ceramidy chrání pokožku před dehydratací. Zmírňují tak její stárnutí a poškození

Styl

Pokud máte dlouhodobé potíže se svěděním kůže, a to bez patrné vyrážky, vydejte se v první řadě za praktikem. Základní laboratorní vyšetření krve může napovědět, jestli nejsou na vině ledviny, žlučník, stres nebo třeba cukrovka.

S vyrážkou určitě vyhledejte kožního lékaře. Ten vám poradí s výběrem vhodných krémů nebo roztoků, které by vám mohly pomoci, nebo navrhne alternativní léčbu ulevující od svědění.

Podívejte se s námi, co všechno může stát za svěděním pokožky.

1. Atopický ekzém

Mezi nejčastější oblasti, kde atopiky kůže svědí, patří zákolenní, loketní jamky, zápěstí, víčka, krk, lopatky, pas, bérce a lýtka. Jelikož kůže svědí nejčastěji v noci, řada ekzematiků trpí narušeným spánkem, což se odráží zejména na jejich denní aktivitě a náladovosti.

Za atopii může hned několik faktorů – od dědičnosti, stravy, hormonální nerovnováhy po špatné životní prostředí a zimu. Dochází k narušení kožní bariéry, ale i ke zvýšené reakci imunitního systému na některé látky.

2. Svědění v obličeji, na rtech a jazyku

V tomto případě se pravděpodobně jedná o přehnanou alergickou reakci s otokem kůže a sliznic, s dýchacími a polykacími obtížemi, někdy ale i kopřivkou.

Co se děje s tělem při alergii

Zdraví

3. Kopřivka 

„Kopřivka se projevuje především malými nebo velkými kopřivkovými pupeny na kůži. Ty jsou velmi svědivé, až do pocitu pálení. Pupeny se stěhují z místa na místo, konkrétní pupínky většinou do 24 hodin mizí a nezanechávají po sobě stopy, nejsou-li rozškrábány. Až u 30 % případů se může objevit i svědivý otok. Ten mizí většinou v průměru do 72 hodin od výskytu,“ vysvětluje dermatolog profesor Petr Arenberger.

Velmi často se kopřivka objevuje jako reakce na chlad anebo naopak teplo, na potraviny, léky nebo kontrastní látky. Výsev se objeví většinou do půl hodiny, projevy odeznívají za hodinu až dvě, záleží na rozsahu.

U chronické kopřivky to ale může trvat i déle než 6 týdnů, v nejhorších případech i několik měsíců či let, než projevy vymizí.

4. Nedostatek vitaminů

Za zhoršenou kvalitou pokožky, projevující se zvýšenou suchostí, popraskáním nebo náchylností k infekcím, může stát i nedostatek vitaminů. A to zejména vitaminu A (jeho nedostatek způsobuje infekce na kůži a zhoršuje zánět), vitaminu C (pomáhá tvorbě kolagenu, chrání před škodlivými účinky UV záření, zlepšuje hydrataci pokožky) a E (chrání membránové tuky před peroxidací a snižuje zánětlivé reakce v pokožce).

Vrásky na čele nemusí být jen estetický problém, mohou značit i nemoc srdce

Zdraví

5. Problémy s ledvinami

Nahromadění škodlivin v těle v důsledku nefunkčních ledvin se může také projevit svěděním pokožky. Často se tak stává u pokročilého onemocnění ledvin.

„Mezi možné příčiny patří u těchto lidí vysoká hladina hormonu příštítných tělísek nebo vysoká hladina fosforu v krvi, případně vápník uvolňovaný z kostí, který se může ukládat v cévách, kloubech a kůži,” vysvětluje Roman Štilec, primář dialyzačního střediska Fresenius NephroCare v Pardubicích.

6. Špatně fungující žlučové cesty

Problémy se žlučníkem a s poruchou odtoku žluči také mohou souviset se svěděním pokožky. Žluč, která se tvoří v játrech, je odváděna žlučovodem do žlučníku. Odtud po nějaké době putuje žluč do tenkého střeva, kde se podílí na trávení.

Pokud nedochází k odtoku žluče či dalším potížím, objeví se obvykle problém se svěděním. Děje se tak často vlivem léků, alkoholu nebo infekční žloutenky.

7. Cukrovka

V důsledku narušení krevního oběhu může také u cukrovky docházet k vysoušení pokožky a jejímu svědění. Někdy právě svědění kůže může jinak zdravého jedince upozornit na zvýšenou hladinu cukru v krvi.

8. Nadbytek červených krvinek

Polycytémie neboli přemnožení červených krvinek v krvi se může také projevovat nadměrným svěděním těla, spolu s dalšími projevy tohoto onemocnění jako např. bolestmi hlavy či potížemi s trávením.

Deset příznaků nedostatku železa v krvi

Zdraví

9. Anémie z nedostatku železa

Při anémii jsou červené krvinky menší a je v nich méně hemoglobinu, pro jehož tvorbu je železo nezbytné. Nedostatek železa je způsoben buď následkem chronického krvácení, např. při silné menstruaci, mohou za tím ale stát i vředy, hemoroidy, ale i nádory trávicího traktu, případně nedostatečný příjem potravin bohatých na železo či při poruše vstřebávání železa z trávicího traktu.

Nemoc se může projevit suchou, svědící pokožkou, křehkými a lámavými vlasy a nehty, vyhlazeným jazykem apod.

Léčba spočívá v odstranění příčiny, která anémii vyvolala, a v podávání přípravků s obsahem železa a vitaminu C, který podporuje vstřebávání železa z trávicího traktu.

10. Nadměrný stres

Při stresu dochází k uvolnění histaminu pod kůži, což může vyvolat reakci v podobě svědění i vyrážky. I psychika tudíž v tomto směru sehrává důležitou roli.

Podobné potíže mohou nastat i při dlouhodobé únavě, nedostatku spánku či úzkostech.

11. Svrab

Jedná se o velmi nakažlivé kožní onemocnění. Šíří se hlavně v kolektivech lidí žijících v těsném kontaktu. Nejčastější cesta přenosu je mezi sexuálními partnery.

Náchylnější k onemocnění jsou imunitně oslabení jedinci. Nemoc se často zaměňuje s ekzémem, protože se projevuje podobně, snadno se tak léčba tohoto onemocnění zanedbá.

Foto: archív firem

Péče o svědící pokožku

Foto zleva: Eucerin Atopicontrol Sprej proti svědění - zmírňuje symptomy svědící pokožky během 60 vteřin a výsledný efekt trvá až 6 hodin. Působí od vnějších vrstev pokožky až po nervová zakončení, 359 Kč; Ahava Clineral X-ZEM intenzivní krém na celé tělo proti podráždění a svědění pokožky, Notino 500 Kč; La Roche-Posay Lipikar Baume AP+M relipidační balzám proti podráždění a svědění pokožky - účinně napomáhá obnově rovnováhy kožního mikrobiomu a hydrolipidického filmu, od 366 Kč; Uriage Xémose SOS přípravek proti svědění pro suchou pokožku - svěží mlha okamžitě zklidňuje, vyživuje a snižuje intenzitu a frekvenci výskytu suché pokožky, Dr. Max 399 Kč; Mivolis pečující mast s panthenolem - zmírňuje svědění a urychluje hojení ran, dm drogerie 69 Kč; Thermelove krém se sírou a gerániovým olejem - obsahuje sirnou termální vodu z přírodního léčivého pramene lázní Velké Losiny a 3% síry. Vhodný pro pokožku se sklonem k akné, lupénce, ekzémům a jiným kožním problémům, lovespa.cz 349 Kč; La Roche-Posay Lipikar Stick AP+ SOS tyčinka pro okamžitou úlevu od svědění a podráždění, Notino 260 Kč; Bepanthen Sensiderm krém - ulevuje od svědění a zarudnutí pokožky a přirozeně obnovuje ochrannou kožní bariéru, 159 Kč

Nejčastější spouštěče svědění

  • poštípání nebo pokousání hmyzem
  • alergická reakce na konkrétní tkaninu
  • přirozené alergeny (například alergie na pyl, prach, zvířata, jídlo)
  • příliš dlouhý pobyt ve špinavém prostředí
  • nedostatek vitaminů či minerálů
  • nepříznivé klimatické podmínky (přílišné teplo, vlhko, chladno)
  • časté či dlouhé mytí a koupání
  • jiná kožní onemocnění (atopický ekzém, svrab apod.)
  • onemocnění spjatá s poruchami štítné žlázy, ledvin
  • hormonální výkyvy (například v období puberty)
  • přemíra sportovní aktivity
  • psychické potíže (stres, únava, nedostatek spánku)

Lze svědění předcházet?

Svědění lze zmírnit, ale ne vždy lze zcela vyléčit. V tomto ohledu velmi záleží na tom, zda se podaří správně odhalit spouštěče svědění a zda jsou odstranitelné, případně se jim lze vyhnout.

U alergických reakcí mohou zabrat antihistaminika, u projevů velmi suché pokožky i speciální přípravky pro její hydrataci a zároveň posílení ochranné kožní bariéry.

Foto: archív firem

Péče o velmi suchou, podrážděnou pokožku

Foto: Nobilis Tilia Hydrofilní olej Neutrální - všestranný základ šetrné péče i pro tu nejcitlivější pokožku, pomáhá pokožce udržovat její přirozenou vlhkost, zvláčňuje ji a dodává jí hebkost, od 309 Kč; Balea MED tělové mléko 2v1 s 15% podílem urey a alantoinem - speciální produkt v péči pro velmi suchou a citlivou pokožku, dm drogerie 80 Kč; Dermacol Cannabis body butter - jemné tělové máslo s konopným olejem a glycerinem hydratuje, regeneruje a zklidňuje a chrání pokožku před negativními vnějšími vlivy. Je vhodný k péči o zarudlou, šupinatou a podrážděnou pokožku, 149 Kč; Lavera Neutral Ultra Sensitive SOS krém s mikrostříbrem - přináší okamžitou úlevu při nepříjemných pocitech pálení, pnutí a svědění pokožky. Mikrostříbro vytváří na pokožce ochranný antibakteriální film, 409 Kč; die Nikolai Krém na ruce i tělo – Růžový květ - vyživuje a hydratuje namáhanou a vysušenou pokožku celého těla. Díky kombinaci sedmi vzácných olejů obnovuje pokožku a dodává ji dostatečnou vlhkost a přirozený lesk. Vhodný i pro ekzematickou pleť, biodynamickakosmetika.cz 300 Kč; Anela Něžný pan Moringa Šlehané máslo na ekzémy s vysokým podílem moringového oleje, aktivního ovesného extraktu a éterického oleje z kopaivy, 490 Kč; Nobilis Tilia Konopný olejový multigel - všestranná výživa pokožky ideální při výskytu ekzémů či lupénky. Nanáší se přímo na pokožku, v kombinaci s vodou pak vytvoří jemnou čistící emulzy. Lze přidávat i do koupele, od 239 Kč; Havlíkova apotéka - Havlíkova přírodní vazelína - čistě rostlinný produkt vhodný pro ekzematickou, atopickou a problematickou pleť, kterou ošetřuje a promašťuje, 239 Kč; Purity Vision Bio Měsíčková Zinková mast -pokožku zklidní, mírně vysuší, příjemně zchladí a při pravidelném používání pomůže zajistit potřebnou ochranu, 179 Kč; Topvet Konopná regenerační mast 70 % - pro každodenní péči o suchou a ekzematickou pokožku, 198 Kč; Cannor Vysoce regenerační mast s výtažky z konopí – CBD, napomáhá hojení ran, akné či ekzému. Pokožku hydratuje a hloubkově vyživuje, 665 Kč

Jak minimalizovat nepříjemné pocity svědění kůže

  • Vyhýbejte se horkým koupelím, raději se sprchujte. Pokud se ale bez koupele neobejdete, zkuste do vody přidat jedlou sodu nebo ovesnou mouku, což často přináší úlevu.
  • Dávejte přednost oblečení vyrobenému z bavlny a jiných přírodních materiálů, např. bambusu.
  • Silné parfémy v čisticích prostředcích, saponátech, mýdlech nebo tělových mlécích mohou vyvolávat alergické reakce nebo váš stav zhoršovat. Snažte se je proto nepoužívat.
  • Pomoci vám může také dobrá péče o pokožku, každodenní mytí a zvlhčování.
  • Za žádných okolností se neškrábejte! Škrábání má tendenci svědění zhoršovat, může dokonce vést k poškození kůže a infekcím. Stříhejte si nehty, abyste si nemohli škrábáním poškodit kůži.
  • Co nejvíce se snažte vyhýbat pádům nebo zraněním kůže, aby nedocházelo k odřeninám, které mohou stav zhoršovat.

Úžasné bylinky pro zdraví pokožky

Zdraví

Strava, bylinky a doplňky stravy

Stav pokožky lze podpořit také prostřednictvím doplňků a celkově vhodné stravy. Se zlepšením stavu pokožky mohou pomoci např. minerály zinek, měď a vitamin E, které ji chrání před škodlivým oxidativním stresem poškozujícím kožní buňky.

Odborníci pak doporučují z jídelníčku odstranit průmyslově zpracované potraviny, rafinované cukry, červené maso a někdy i mléčné výrobky.

U někoho může pomoci i bezlepková dieta, ale takto upravený jídelníček je vždy dobré konzultovat i se svým lékařem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám