Hlavní obsah

Vrásky na čele nemusí být jen estetický problém, mohou značit i nemoc srdce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrásky si mnoho lidí spojuje především s projevy stárnutí. Podle vědců mohou ale signalizovat i rizika vzniku kardiovaskulárních chorob, zvlášť když jsou hlubší a početnější, než by odpovídalo genetickému vybavení a věku.

Foto: Profimedia.cz

Vrásky na čele mohou značit i vysokou hladinu cholesterolu v krvi nebo vysoký krevní tlak.

Článek

„Vrásky mohou být ukazatelem rizikových faktorů, jako je vysoká hladina cholesterolu v krvi nebo vysoký krevní tlak,” vysvětluje Yolande Esquirolová z univerzitní nemocnice v jihofrancouzském Toulouse.

Vědci zatím neznají přesný důvod, proč tomu tak je, ale přišli s teorií, že věc souvisí s aterosklerózou a kornatěním cév.

Na aterosklerózu a na vrásky mají zřejmě vliv změny, pokud jde o kolagen a oxidační stres. Žilky na čele jsou tak malé, že mohou být citlivější na hromadění plaku, vrásky tak mohou být jedním z prvních znamení jejich stárnutí.

Chrápání partnera nenarušuje jen váš spánek, ohrožuje také vaše srdce

Zdraví

Na univerzitě v Toulouse se uskutečnila studie, jíž se zúčastnilo 3200 zdravých dospělých osob ve věku dvaatřicet, dvaačtyřicet, dvaapadesát a dvaašedesát let.

Byly jim přiděleny body podle toho, jak měly hluboké a četné vrásky na čele. Žádný bod znamenal absenci vrásek, tři body značily četné hluboké vrásky. Účastníci studie byli sledováni 20 let, během nichž 233 osob z různých příčin zemřelo.

Z 233 mrtvých mělo 15,2 procenta v hodnocení vrásek dva až tři body, 6,6 procenta mělo jeden bod a 2,1 procenta nemělo žádné vrásky. Ty osoby, které měly nejvyšší hodnocení, pokud jde o vrásky, měly téměř desetkrát vyšší riziko smrti než ty, které měly hodnocení nula.

Nejčastější viníci podmračeného a unaveného výrazu a rady, jak na ně

Styl

Vrásky tak mohou skutečně signalizovat riziko onemocnění srdce. „Jde o snadno rozpoznatelný signál, který nevyžaduje velké náklady, protože není třeba lékařských testů,” dodává Esquirolová.

Lidé s hlubokými a vícečetnými vráskami by tak měli být na pozoru a pokud možno začít pracovat na odstranění dalších rizikových faktorů, jako je vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu, obezita či kouření.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám