Hlavní obsah

Co o vás vypovídá, když vám při poslechu hudby naskakuje husí kůže

Novinky, bok

Hudba dokáže v lidském životě mnohé. Nejenže řadu z nás uklidňuje, případně pozitivně ladí a zbavuje stresu. To, jak se při jejím poslechu cítíme, dokonce vypovídá něco i o nás samotných. Třeba že náš mozek je v něčem speciální.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zažili jste někdy při poslechu vaší oblíbené hudby nejen pocit relaxace a uvolnění, ale i to, že vám doslova vstávaly chloupky na těle a naskakovala husí kůže?

Bývalý student amerického Harvardu Matthew Sachs provedl studii, které se zúčastnilo celkem dvacet lidí. Deset z nich při poslechu své oblíbené hudby zažívalo poměrně pravidelně mrazení a naskakovala jim husí kůže, dalších deset dobrovolníků nic takového nezažívalo.

U všech provedl scany mozku a jeho aktivit během poslechu, aby zjistil, to u lidí způsobuje.

Zjistil, že u lidí, kteří byli schopni více se emocionálně i fyzicky připoutat k hudbě, jsou viditelné odlišné mozkové struktury než u ostatních, kteří hudbu tak „neprožívají”.

Hudba jako lék

Styl

Výzkum ukázal, že lidé výrazněji prožívající hudbu mají hustší objem vláken, která spojují jejich mozkovou kůru a oblasti, které zpracovávají emoce. Což ve výsledku znamená, že obě oblasti mohou lépe komunikovat.

Obecně vzato - lidé prožívající muziku jsou schopni prožívat silnější a intenzivnější emoce než ostatní, cituje z výsledků studie server indy100. Pokud by se podle Sachse podařilo přesněji zjistit, jaké neurologické procesy to způsobují, bylo by to do budoucna možné považovat jako možný nový krok k léčbě různých psychologických poruch.

Generace ohrožená hluchotou aneb Když moderní technologie ničí zdraví

Zdraví

„Deprese mohou způsobovat, že člověk není schopen zažívat potěšení a radost z běžných každodenních věcí. Hudba by tak mohla vést k podrobnějšímu zkoumání a pochopení daných emocí,” uvádí se ve studii.

Zjištění byla publikována v časopise Oxford Academic, rovněž tak byla citována v časopise Neuroscience.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zpomalit stárnutí mozku

Nedávno jsme oslavili Valentýna, tedy den všech zamilovaných. Řada starších lidí nad tím ale mávla rukou v domnění, že se jich to netýkalo. To je škoda....

Výběr článků

Načítám