Hlavní obsah

Hlasitá hudba ve sluchátkách může nenávratně poškodit sluch, tvrdí odborníci

I poslech hudby prostřednictvím sluchátek má svá pravidla. Při jejich nedodržování pak člověk hazarduje se svým zdravím. Základním pravidlem je podle odborníků nezvyšovat hlasitost hudby nad 60 procent a poslouchat maximálně hodinu denně, píše britský deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle lékaře z americké kliniky NYU Langone Medical Center Williama Shapira spousta lidí ignoruje základní pravidla, která se k poslechu hudby prostřednictvím sluchátek vztahují a trvale si tak poškozují sluch.

Nejvíce ohroženi jsou zejména mladí lidé, kteří se pravidelně vystavují nadměrnému hluku. Shapiro tvrdí, že jeden z pěti teenagerů trpí nějakou formou ztráty sluchu.

Poškození jsou nevratná

V části vnitřního ucha, takzvaném hlemýždi, se nachází zhruba 15 tisíc vláken. Ta jsou pro detekci zvuku stěžejní, zároveň jsou ale velmi křehká. S ohledem na to, že jsou neobnovitelná, je při jejich poškození ztráta sluchu trvalá, vysvětlil Shapiro pro server Business Insider.

„Důvodem jejich poškození jsou často takzvaná špuntová sluchátka ve spojitosti s nevhodně zvolenou hlasitostí. Čím blíže jsou sluchátka k ušním bubínkům, tím větší je na ně vyvíjen tlak a tím větší je pravděpodobnost poškození sluchu,“ tvrdí Shapiro.

Ne déle než hodinu denně

Důležité je proto dodržovat základní pravidla, díky nimž se zdravotní rizika výrazně snižují. Shapiro doporučuje nezvyšovat hlasitost hudby ve sluchátkách nad 60 procent a poslouchat maximálně hodinu denně.

Rovněž zmiňuje, že vhodnou variantou jsou sluchátka s potlačením okolního hluku. „Mnoho lidí si hlasitost zvyšuje jenom proto, aby neslyšeli vnější hluk. Sluchátka s potlačením okolního hluku proto mohou tento problém vyřešit,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám